Overené triky, ako vyčistiť odkvapy od lístia a špiny | Blog Mall.sk

Overené triky, ako vyčistiť odkvapy od lístia a špiny

Padajúce lístie je postrachom všetkých odkvapov. Kvôli nemu hrdzavejú, upchávajú sa a celé to môže skončiť aj vytopenou povalou. Vyhnúť sa týmto nepríjemnostiam je pritom veľmi jednoduché – stačí odkvap občas vyčistiť. Máme pre vás pár užitočných rád, ako si s čistením odkvapov pohodlne poradíte.

Odkvapy čistite aspoň dvakrát za rok – na jar a na jeseň. Na začiatku jari sa do čistenia pustite po roztopení posledného snehu a na jeseň predtým, než sneh napadne. Ak však máte blízko domu väčšie množstvo stromov a poletujúceho vtáctva, upratujte odkvapy častejšie – podľa miery zanesenia.

1. Vlastnoručné čistenie

Prvou metódou čistenia odkvapu je vyliezť k nemu a svojpomocne ho vyčistiť. Táto metóda je časovo a fyzicky najnáročnejšia, ale nebude vás nič stáť. Pri rodinnom dome zaberie 2 až 3 hodiny.

  1. Vylezte na rebrík a vyberte z odkvapu nečistoty pomocou zmetáka alebo lopatky.
  2. Pripravte si tiež vedierko, do ktorého odpad vložíte. Ak ho budete odhadzovať na zem, budete mať síce čistý odkvap, ale aj neporiadok okolo domu. Môžete si taktiež nasadiť rukavice a nečistoty z odkvapu vybrať ručne.
  3. Po vyčistení odkvap ešte prepláchnite hadicou.

>> Kúpte si na čistenie odkvapov poriadny rebrík. <<

Pri čistení používajte pevné a odolné pracovné rukavice. • 

Pri tejto metóde je dôležité dbať na bezpečnosť. Vlastnoručné čistenie odporúčame vykonávať vždy vo dvojici – jeden čistí odkvap a druhý istí jeho rebrík.

2. Čistiaci nadstavec

Pri druhej metóde síce stále čistíte ručne, avšak s omnoho menšou námahou. Pomôžu vám špeciálne čističe odkvapov, ktoré majú na jednom konci škrabku a na druhom zmetáčik. Dajú sa umiestniť na teleskopickú tyč, prípadne metlu.

S ich pomocou nemusíte liezť na rebrík, ale iba stojíte pod domom a pohybujete tyčou. Nevýhodou je, že neviete, či sa vám odkvap podarilo vyčistiť dôkladne. Preto odporúčame po vyčistení predsa len na rebrík vyliezť a odkvap skontrolovať.

Na väčšine násad si môžete nastaviť pracovný uhol, takže sa dostanete aj do ťažko dostupných miest. K niektorým ide taktiež pripojiť záhradnú hadicu na prepláchnutie odkvapu.

>> Vyčistite odkvapy za pár minút so špeciálnymi čističmi. <<

Namiesto hadice pokojne na prepláchnutie odkvapov použite tlakový čistič potrubí. • 

3. Robotický čistič

Tretia metóda je najpohodlnejšia, ale bude vás niečo stáť. Existujú roboty špeciálne na čistenie odkvapov. Najobľúbenejší je Looj 330 od výrobcu iRobot. Robota pripomínajúceho maličký tank vložíte do odkvapu a spustíte. Pomaličky pôjde a gumovou vrtuľou z odkvapu odstráni listy, vetvičky a ďalšie nečistoty.

Robotické čističe odkvapov sú vyrobené tak, aby prešli všetkými druhmi odkvapov, teda oblými aj hranatými, vysokými i úzkymi.

Prevencia do budúcnosti

Aby bolo čistenie nabudúce ešte ľahšie, existujú ochranné prvky, ktoré zabránia plneniu odkvapov. Ochranné mriežky alebo sieťky upevníte cez odkvap a nečistoty cez ne neprepadnú na dno žľabu. Lístie z mriežky vietor jednoducho odfúkne.

Voda cez ochranné mriežky prenikne bez problémov, nečistoty však nie. • 

Nejde to? Zavolajte si odborníka

V niektorých prípadoch je čistenie odkvapov náročnejšie, napríklad ak máte vysoký dom alebo nadmerne zanesený odkvap, ktorý sami nevyčistíte. V týchto prípadoch volajte profesionálnych čističov odkvapov. Výhodou je, že vám odkvapy nielen vyčistia, ale aj opravia poškodené časti. Počítajte však s tým, že sa práca predraží. Cena za vyčistený meter odkvapu sa pohybuje od 1 až do 4 eur.

 

Top 5