6 krokov k profesionálne upratanej dielni | Blog Mall.sk

6 krokov k profesionálne upratanej dielni

Keď hľadáte 10 minút kliešte a medzitým stratíte všetky klince, veľmi si nezakutíte. Poradíme, ako urobiť v dielni inventúru a hlavne tam udržať poriadok po celý rok.

Dielňa je pre každého kutila posvätným miestom. Tu si ju dovybaví novou sadou skrutkovačov, tu zase brúskou na drevo. Lenže postupom času sa náradie hromadí a dielňa preteká vecami, ktoré napríklad ani nepoužívate. Vrhnite sa na poriadne jarné upratovanie!

V upratanej dielni sa vám bude oveľa lepšie pracovať. • 

6 krokov k dokonale upratanej dielni

Zorganizujte si dielňu krok za krokom. Len tak v nej potom vždy nájdete to, čo hľadáte: 

1. Všetko zo stola preč

Najdôležitejšou časťou dielne je stôl. Nezahlcujte ho zbytočnosťami. Pripevnite naň zverák, ale zvyšok dosky nechajte voľný. Nechcete sa predsa pred každou prácou zdržiavať upratovaním nepotrebných haraburd.

Ak pri upratovaní vecí narazíte napríklad na starú krabicu plnú náradia, všetky kúsky vyberte jeden po druhom a poriadne ich prezrite. Nefunkčné a zhrdzavené kúsky nemá cenu schovávať. Pokiaľ už doslúžili, šup s nimi do koša.

2. Zmagnetizujte náradie

Kúpte si magnetickú lištu a zaveste ju na stenu u pracovnej plochy – dobre poslúži aj tá určená do kuchyne alebo kúpeľne. Skrutkovač, kľúče, pilník… všetko, čo najčastejšie používate, budete mať vždy po ruke. A zároveň vám na stole nebude nič prekážať.

Každé náradie musí mať v dielni pevne dané miesto. • 

3. Dajte dielni poriadok

Ak máte za sebou proces triedenia, už vám zostalo len to, čo skutočne potrebujete. Kam s tým? Do skrine! Zabudnite ale na využitie starej šatníkovej skrine alebo komody. Tie do dielne nepatria. Nie sú primerane pevné a príliš veľa prehľadnosti by dielni neposkytli.

Vyberte si radšej regál – niektoré sú špeciálne prispôsobené kutilským účelom a ľahko do nich umiestnite aj kanistre, väčšie prístroje alebo vedierka na vodu.

4. Využite každý centimeter miesta

Najmä v prípade, že nemáte priestoru nazvyš, snažte sa využiť každý voľný kúsok. V obchodoch dostanete praktické závesné skrine a dosky na stenu, ktoré vám miesto ušetria. Doplniť ich môžete zásuvkami, háčkami alebo poličkami – podľa toho, čo sa vám hodí.

NÁŠ TIP: Ak nechcete za úložný systém utrácať, vyrobte si ho sami. Stačí nájsť drevenú dosku a pritĺcť do nej klince tak, aby sa do nej dali nástroje zavesiť. S touto aktivitou vám radi pomôžu aj deti.

5. Rozdeľujte a trieďte

Nezabúdajte ani na drobnejšie veci – skrutky, klinčeky, matičky. Práve tie vás dokážu mnohokrát potrápiť zo všetkého najviac. V kope netriedených skrutiek môžete tú pravú hľadať aj hodinu.

Nájdite si čas a rozdeľte ich podľa druhu i veľkostí. Potom ich vsypte do špeciálnych zásobníkov alebo do organizéra. Sú prehradené do jednotlivých oddielov, v ktorých vždy nájdete presne to, čo hľadáte. Navyše sú priehľadné, takže nebudete tápať, kam siahnuť. A ak predsa, môžete si nakoniec označiť jednotlivé zásuvky štítky a popísať ich.

Zásobníky na klinčeky si ale zvládnete vyrobiť aj z domácich zásob. Stačí pozbierať staré jedálenské krabičky alebo schovávať tégliky od jogurtov. Podobne poslúži aj plastová fľaša – odstrihnutím spodnej časti vytvoríte praktickú misku, z ktorej sa vám už skrutky ani matičky nestratia.

Kúpte si praktické organizéry, ktoré udržia skrutky aj klince rozdelené podľa veľkosti. • 

6. Buďte vždy pripravení

Zvyšok vecí uložte do boxu na náradie. Metre, pásky alebo lepidlá. To všetko majte pohromade. Zvláštnu krabicu si zariaďte aj na ochranné pomôcky, ako sú rukavice alebo okuliare.

A ak často opravujete rôzne veci v dome alebo dokonca sem-tam vypomáhate s opravami susedovi, hodí sa vám aj prenosná taška alebo kufrík na náradie. Majte ho ako kutilskú prvú pomoc a nezabudnite si do neho dať:

  • kliešte,
  • skrutkovač,
  • pílku,
  • kľúče,
  • kladivo,
  • vŕtačku
  • a vodováhu.

Ak sa navyše vybavíte pracovnou vestou alebo nohavicami s viacerými vreckami, už nikdy nezabudnete ceruzku ani meter. Vo vreckách totiž máte tie najdôležitejšie nástroje vždy v pohotovosti a nič vás neprekvapí.

S prenosným kufríkom budete vždy pripravení. • 

Pri organizácii dielne sme sa inšpirovali učením japonskej špecialistky na upratovanie Marie Kondo. S jej metódou KonMari vnesiete poriadok a poriadok do všetkých častí domu. Stačí mať na pamäti 3 jednoduché kroky:

  1. Všetky veci vyskladajte von a pretrieďte ich.
  2. Vyhoďte všetko, čo vám neprináša radosť alebo čo už nepoužívate.
  3. Tomu, čo zostane, nájdite pevne dané miesto.
 

Top 5