Zaručené triky, ako sa zbaviť dotieravých mravcov | Blog Mall.sk

Zaručené triky, ako sa zbaviť dotieravých mravcov

Návštevy občas dokážu poriadne prekvapiť. A ešte viac, keď sú ich stovky a majú šesť nôh. Skoncujte s mravcami raz a navždy! Z domu ich vyženiete veľmi rýchlo – napríklad aj pomocou voňavého korenia.

Ak sa vám doma v letných mesiacoch objavujú čierne cestičky mravcov, ide pravdepodobne o mravce obyčajné. Na pravidelných jarných a letných návštevníkov záhrad, domov i bytov vám postačí to, čo máte bežne v špajze.

Hneď ako objavíte nepozvaných hostí, neváhajte a zbavte sa ich:

  • Nájdite miesto, ktorým sa do domu dostávajú, a ak je to možné, utesnite ho.
  • Sledujte cestičky, ktorými sa pohybujú po dome, a zlikvidujte ich – napríklad pomocou korenia.

Sledujte cestičky, kade sa k vám mravce dostávajú. Tie potom zlikvidujte. • 

Zbavte sa mravcov silnou vôňou

Mravce majú veľmi dobre vyvinutý čuch a silné arómy im nerobia dobre. Pohľadajte v špajze voňavé korenie alebo si vypestujte aromatické byliny a nastražte ich mravcom do cesty. Pomôžu napríklad:

  • klinčeky,
  • škorica,
  • majorán,
  • rebríček (myší chvost)
  • alebo borievkový list.

Korenie rozložte aj okolo dverí, okien alebo do škárok, kade by sa mravce mohli do bytu dostať. Výrazná vôňa ich odpudí.

Do mravčích cestičiek môžete nasypať aj čierne korenie, soľ alebo štipľavú papriku. Okrem korenia poslúži aj sóda, vysušená kávová usadenina alebo prášok do pečiva – to všetko mravce neznášajú. Overeným receptom je aj nastrúhaná krieda.

A ak sa chcete dvojnásobne poistiť, zasaďte si na balkón mätu, bazalku, cesnak alebo levanduľu. Voňavým hrantíkom sa vyhnú oblúkom a do bytu si netrúfnu.

Rozmiestnite po byte škoricu alebo klinčeky – aróma mravce vyženie. • 

Nalákajte ich na sladké

Ak sa vám nepodarí mravce zlikvidovať silnou vôňou, nalákajte ich na sladké dobroty, ktorým neodolajú. Stačí im do cestičky pripraviť zmes kvasníc s cukrom alebo medom. Hneď ako sa návnady nažerú, v tele im skvasí a uhynú.

Alebo využite hubku na riad – namočte ju do cukrovej či medovej vody, nechajte ju poriadne nasať a nastražte ju na miesto, kade mravce putujú do bytu. Až na ňu vylezú, jednoducho ju  zoberiete a mravce zlikvidujete.

Mravce najlepšie nalákate na sladké. Okrem cukru si pochutia aj na mede. • 

Najlepším útokom je prevencia

Ak sa chcete uistiť, že sa k vám tento rok mravce neodvážia, dôkladne sa na ne pripravte. Sústreďte sa hlavne na:

1. Pravidelné upratovanie

Kde je čisto, tam sa neobjavia. Zamerajte sa na kuchyňu a nenechávajte na pracovnej ploche nič, čo by mravce mohlo lákať ako potrava. Odrobinky z pečiva alebo rozsypaný cukor sú pre ne hotovým rajom.

Nezabudnite tiež pravidelne umývať. Na kupované saponáty však zabudnite. Namiešajte si na upratovanie octovú vodu – kyslou arómou mravce odoženiete a navyše upracete ako profík.

2. Utesnenie okien

V lete je vetranie na dennom poriadku, utesnenie okien alebo dverí je preto oriešok. Aj tak sa ale mravcom ubránite – natrite rámy okien aromatickým klinčekovým olejom alebo zubnou pastou.

3. Skladovanie potravín

Mravce láka všetko, čo sa voľne povaľuje na stole alebo na kuchynskej linke. Zaobstarajte si sklenené alebo plastové dózy s viečkom, pod ktoré sa mravce nedostanú.

Každá kvapka je lákadlom! Sladké šťavy alebo džúsy nenechávajte naliate v pohári. Mravce by zbytočne priťahovali – vždy ich prelejte do pet fľaše, poriadne uzavrite a očistite.

Zamerajte sa aj na cukor, múku alebo krupicu a hneď po návrate z obchodu ich presypte do uzatvárateľných nádob. Papierové vrecká totiž mravce prehryznú.

Papierové obaly z obchodu aj vrecúška mravce jednoducho prehryznú. Nechávajte všetky potraviny radšej v sklenených alebo plastových nádobách s viečkom. • 

S oranžovými mravcami je to zložitejšie

Ak doma objavíte cestičky oranžových mravcov, pripravte sa na náročnejšie hubenie – babské rady na ne totiž neplatia.

Takzvané mravce faraóni sa do bytov sťahujú hlavne na jeseň a v zime za teplom. A sú neodbytné. Bez chemických postrekov, nástrah alebo špeciálnych gélov sa invázie mravcov nezbavíte.

Na jar a v lete vás doma potrápi mravec obyčajný. Na jeseň a v zime sa v bytoch ohrievajú oranžové mravce. • 

Máte vlastný osvedčený recept, ako sa zbaviť otravných mravcov? Napíšte nám ho do komentárov.

 

Top 5