Šťastný domov? Zabývajte sa podľa Feng Šuej | Blog Mall.sk

Šťastný domov? Zabývajte sa podľa Feng Šuej

Viete, čo všetko môže spôsobiť stôl v rohu miestnosti alebo zelené steny v obývačke? Ak ste často unavení alebo sa doma hádate, možno stačí len presunúť nábytok. Dajte na rady čínskeho učenia Feng Šuej a vykúzlite zo svojho domova oázu pokoja a spokojnosti.

Staré čínske učenie radí, ako usporiadať priestor okolo nás, aby sme sa v ňom cítili naozaj dobre. Správna kombinácia farieb, tvarov i materiálov. To je to, čím sa Feng Šuej zaoberá.

Nemusíte utrácať tisíce za nové vybavenie bytu, častokrát stačí len lepšie presunúť stôl nebo skrine, aby mohla miestnosťou prúdiť pozitívna energia čchi. Práve tá má potom na svedomí, že sa doma cítite príjemne a uvoľnene.

V jednoduchosti je sila Feng Šuej

Pravidlom číslo je jedna je vždy jednoduchosť, ale aj čistota a poriadok. Ak sa vám doma povaľujú staré časopisy, vyhoďte ich. Vyrovnajte topánky v botníku a zbavte sa všetkého, čo nepoužívate. Bordel a zbytočné haraburdie len prekáža prúdeniu tých správnych vibrácií.

Vyhoďte všetky nepotrebné veci a nechajte si len pár hlavných dekorácií. A ak máte možnosť, kúpte si krb. Sila ohňa rozprúdi v miestnosti energiu. • 

Feng Šuej je tiež o hľadaní rovnováhy. Povestné jin a jang skrátka musia byť v harmónii aj vo vašom byte. Zvolili ste do obývačky tmavú podlahu aj sedačku? Vyvážte ich svetlými stenami a doplnkami. Všetkého musí byť tak akurát, aby interiér spoločne tvoril príjemný celok a lahodil nielen oku, ale hlavne vašej duši.

Inšpirujte sa tipmi, ako si podľa čínskeho učenia jednoducho zariadiť celý byt.

1. Vchod do domu – pozametajte si pred vlastným prahom

Budovanie harmonického hniezda začína už pred dverami. Práve priestor pred vchodom je totiž podľa Feng Šuej najdôležitejší – utvára prvý dojem. Mal by byť hlavne čistý a upravený. Pozametaný chodník, vyluxovaná rohožka a kvetináč s kvetinami tiež urobia svoje.

Stavte tiež na originalitu. Dvere doplňte vlastnoručnou výzdobou alebo menovkou. Nezabudnite ani na farby, vo Feng Šuej je práve harmónia farieb kľúčová.

Pri výbere farieb dbajte aj na ich symboliku. • 

2. Kuchyňa – starajte o srdce domova

Najväčšiu váhu prikladá čínska tradícia kuchyni, odkiaľ prúdi energia do celého bytu. Stredobodom kuchynského diania je stôl. Ak ho máte pri stene, napravte to. Mal by stáť uprostred miestnosti, aby sa okolo neho mohli ľudia voľne pohybovať.

Miestnosť doplňte svetlom a vôňou. Podľa Feng Šuej totiž práve príjemná aróma dotvára skutočnú atmosféru a harmóniu domova. Na stôl dajte vázu s kvetinami alebo misu s ovocím.

A hlavne – udržujte kuchyňu v čistote. Nenechávajte v dreze špinavý riad a pravidelne upratujte. Využiť môžete naše triky od profíkov.

Feng Šuej zdôrazňuje oblé tvary. Ideálny je guľatý alebo oválny stôl, poprípade klasický so zaoblenými rohmi. Vždy ho ale postavte ďalej od múrov. • 

3. Obývacia izba – posvieťte si na centrum diania

Obývacia izba je miesto, kde to žije. A podľa toho by mala tiež vyzerať – priateľsky a útulne. Zabudnite na tmavé rohy. Do každého kúta miestnosti postavte lampu. Presvetliť miestnosť vám pomôžu aj zrkadlá alebo kvetiny.

Ak sa chcete v obývačke cítiť uvoľnene a pohodlne, nezahlcujte ju zbytočne nábytkom. Postačí pár praktických kúskov, ktoré naozaj využijete. Feng Šuej navyše velí rozostaviť nábytok rovnomerne. Ideálne tak, aby utváral kruh alebo osemuholník.

Ďalšie tipy, ako harmonicky zariadiť obývačku:

  • pohovku postavte vždy čelom k dverám,
  • steny vyzdobte obrazmi s pokojnými motívmi a rámčeky zaveste do výšky očí,
  • vyvarujte sa ostrých hrán a v prípade dekorácií aj nábytku voľte kúsky so zaoblenými tvarmi.

Doplňte obývačku kvetinami, zrkadlami a lampami. Priestor presvetlia a zharmonizujú. • 

4. Spálňa – nechajte sa rozmaznávať oddychovou zónou

Zóna pokoja a odpočinku. Spálňa by vás mala pripraviť na pokojný spánok. Nenechajte sa preto rozptyľovať zbytočnými vecami. Ak máte v izbe elektroniku, odneste ju. Televízie, počítače i pracovné stoly, to všetko nemá v spálni čo robiť.

Dominantou miestnosti je nepochybne posteľ. Miesto na spanie zharmonizujete v troch jednoduchých krokoch:

  • posteľ postavte doprostred miestnosti, aby k nej bol voľný prístup z oboch strán,
  • nestavajte posteľ priamo oproti dverám, mali by ste však mať výhľad na dvere, aby ste vedeli, kto prichádza,
  • uvoľnite priestor energii, nestrkajte zbytočne veci pod posteľ, ani nad ňu nevešajte ťažké lustre.

Rovnováhe potom pomôže aj správna voľba materiálu. Stavte na prírodu a zvoľte drevenú posteľ aj nočné stolíky.

K pocitu bezpečia a pokoja prispejú prírodné materiály. Spálňu preto vybavte hlavne dreveným nábytkom. • 

Zariaďujete byt? Máme pre Vás skvelú ponuku domácich doplnkov. Vyberte si TU.

 

Top 5