Ako doma šikovne využiť peroxid vodíka? | Blog Mall.sk

9 tipov, ako doma šikovne využiť peroxid vodíka

Čo majú spoločné pranie bielizne, bielenie zubov a starostlivosť o pleť? Peroxid vodíka! Nenápadný roztok má v domácej lekárničke takmer každý – všetci ale vedia, že je dobrý nielen na odreniny. Prečítajte si, s čím všetkým vám doma peroxid vodíka pomôže.

Peroxid vodíka je číra kvapalina, ktorá sa skladá z vodíka a kyslíka. V domácnosti ale používajte len 3 % roztok, silnejšia koncentrácia môže byť nebezpečná.

Peroxid má silné redukčné a oxidačné vlastnosti. Preto sa najčastejšie používa ako dezinfekcia na odreniny – poradí si s baktériami a je najúčinnejším bojovníkom proti infekciám. To však nie je jediné, s čím vám doma pomôže. Viete, na čo všetko je peroxid vodíka dobrý?

Peroxid vodíka je bežnou súčasťou domácich lekárničiek. Okrem ošetrenia odrenín ho ale doma využijete aj pri upratovaní alebo napríklad bielení zubov. • 

1. Zbaví vás plesní

Ak sa vám doma objavujú plesne a žiadne vyskúšané metódy na ne nefungujú, vezmite si na pomoc peroxid. Tmavých fľakov a kútov v kúpeľni aj obývačke vás zbaví za pár minút.

Nalejte roztok do rozprašovača, postriekajte ním dané miesto a nechajte ho chvíľu pôsobiť – 20 minút bude stačiť. Po chvíľke stenu jemne zotrite handričkou a pleseň je preč.

2. Pripravte si ústnu vodu z kyslíka

Ak chcete mať zúbky ako perličky,vyrobte si vlastnú ústnu vodu – peroxid osvieži dych, zbaví vás áft a navyše vám zuby krásne vybieli. A recept? Zmiešajte 3 % roztok peroxidu s vodou v pomere 1:1.

Približne polievkovou lyžicou pripravenej ústnej vody potom stačí vyplachovať ústa 1 – 2 minúty. Ale pozor! Peroxid nikdy neprehĺtajte. A ak máte citlivé zuby, poraďte sa najprv s lekárom.

NÁŠ TIP: Peroxid môžete zmiešať aj s jedlou sódou a vytvoriť si účinnú bieliacu zubnú pastu.

Peroxid vodíka má antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Vďaka tomu vás chráni pred zubným povlakom a zápalom ďasien. • 

3. Upratujte peroxidom

Ocot a sóda sú pri upratovaní stálice. Do tretice vám ale s upratovaním pomôže aj peroxid. Vďaka svojim dezinfekčným vlastnostiam vyleští kuchyňu aj kúpeľňu. Zmiešajte 3 % roztok s vodou v pomere 1:1 a získate univerzálne domáce čistidlo.

Kuchynská linka, zrkadlá, okná, kúpeľňa aj WC – s tým všetkým si kyslíkatý prostriedok poradí. Zničí mikroorganizmy i nepekné šmuhy. A umyte ním aj podlahu, bude sa krásne lesknúť.

Nebojte sa s ním zaútočiť ani na špinavý koberec. Pridajte lyžicu peroxidu k prostriedku na riad, naneste zmes na hubku a opatrne koberec vyčistite. Peroxid ho zbaví škvŕn od omáčok aj vína. S drhnutím to však veľmi nepreháňajte, nech peroxid nevyžerie z koberca farbu.

4. Dezinfikujte ovocie a zeleninu

Umyť ovocie a zeleninu pod prúdom vody často nestačí. Zvyškov pesticídov vás účinne zbaví až peroxid – zľahka ním plody cez šupku postriekajte, nechajte pôsobiť 5 minút a potom poriadne opláchnite. Zbavíte sa tak všetkých baktérií a môžete si ovocie bez obáv vychutnávať.

Pomocou peroxidu zbavíte ovocie a zeleninu škodlivých látok a zvyškov postrekov. • 

5. Peroxidové pranie bielizne

Aby bola vaša bielizeň dokonale biela, pridajte do prania peroxid – obľúbené blúzky vybieli lepšie než drahé pracie prášky. Ako na to? Kvapnite trochu peroxidu na škvrnu a nechajte asi 2 minúty pôsobiť. Potom oblečenie dajte do práčky a perte ako zvyčajne.

Alebo pridajte hrnček peroxidu priamo do práčky – o bielu bielizeň sa postará a rozžiari ju.

6. Zbavte sa akné

Peroxid vodíka vám nepomôže len s upratovaním, ale aj so starostlivosťou o pleť. Ničí totiž baktérie, takže vás zbaví akné. Naneste trochu roztoku na čistiacu vatičku a ošetrite ním vyrážky. Stačí nechať pôsobiť 2 minúty – nie dlhšie. Potom pleť opláchnite a natrite hydratačným krémom. Peroxid totiž vysušuje. Aj preto ho ku kozmetike nepoužívajte pravidelne. Ak máte citlivú pleť, vyhnite sa mu úplne.

7. Odstráňte z chladničky zápach

Aromatické potraviny alebo aj zabudnutý syr dokážu v chladničke narobiť peknú neplechu. Nepríjemného zápachu sa pritom jednoducho zbavíte:

  • vyložte z chladničky všetky potraviny,
  • vystriekajte celé vnútro peroxidom a nechajte ho chvíľu pôsobiť,
  • nakoniec chladničku opláchnite čistou vodou a vráťte všetko jedlo späť – do voňavého a čistého prostredia.

Peroxid vodíka dezinfikuje a dokáže vás zbaviť aj zápachu v chladničke. • 

8. Na čistý riad

Kuchyňa je srdcom domova. Aby bola dokonale čistá, použite na umývanie riadu peroxid. Pridajte lyžičku roztoku k prášku, ktorý bežne do umývačky používate. Riad sa potom bude krásne lesknúť a nebudú na ňom škvrny.

A ak sa trápite s pripálenými hrncami, peroxid si s nimi poradí. Zmiešajte ho s jedlou sódou – vznikne pasta, ktorou riad jednoducho vydrhnete.

9. Pohnojte kvetiny

Zlúčenina vodíka a kyslíka je tiež dokonalou výživou pre rastliny. Doprajte svojim kvetinám domáce hnojivo – pridajte do 1 litra vody na polievanie asi 20 ml peroxidu a ďalej polievajte rastliny tak, ako ste zvyknutí. Peroxid zabráni hnilobe a podporí rast rastliny.

Peroxidová zálievka predchádza koreňovým chorobám a navyše bráni rastliny aj pred škodcami. • 

Nezabúdajte, že peroxid vodíka reaguje so svetlom. Doma ho preto dajte do nepriehľadnej nádoby a uskladnite v skrini,aby mal tmu.

 

Top 5