8 tipov, ako bojovať so zamrznutým autom a zvíťaziť | Blog Mall.sk

8 tipov, ako bojovať so zamrznutým autom a zvíťaziť

Šálka kávy, čerstvé noviny alebo hygiena nie sú jediné ranné rituály. V zime sa k nim pravidelne pridáva ešte dobývanie sa do zamrznutého auta. Hoďte lomcovanie kľučkou aj náročné škrabanie skla za hlavu. Poradíme, ako sa námrazy zbaviť jednoducho a za pár minút.

Ráno sa ponáhľate do práce na dôležitú schôdzku alebo s lyžami na zjazdovku, auto však štrajkuje. Cez noc ho totiž obalila námraza a ľad. Mráz často potrápi aj najskúsenejších vodičov. Ako auto na mrazy pripraviť a ako sa zbaviť ľadového nánosu?

Väčšina účinných „zbraní“ sú drobnosti, ktoré nájdete doma. Ak vyrážate s deťmi na prázdninovú lyžovačku, nezabudnite si ich pribaliť do kufra.

1. Bublinky alebo deka. Prikrývajte sklo na noc

Keď vonku panuje zima, sami si automaticky oblečiete vrstvu navyše. Urobte to isté aj pre vaše auto. Stačí večer zvonku sklo prikryť kartónom, dekou alebo plachtou. Podobne poslúži aj bublinková fólia.

Prikrývku uchyťte na skle pomocou stieračov. Funguje to ako bariéra, ktorá nepustí mráz dovnútra a okno nezamrzne.

2. Zahrievajte a prelepujte zámky

Po premrznutej noci by sa do auta nedostal ani najšikovnejší zlodej – primrznuté zámky totiž dovnútra nepustia nikoho. Ak nemáte po ruke rozmrazovač, skúste kľúč zahriať na telesnú teplotu tak, aby ľadovú kľúčovú dierku prerazil.

Ak je zima naozaj veľká, použite zapaľovač a kovovú časť kľúča zľahka nahrejte. Buďte opatrní, aby ste neroztavili plastovú časť.

Najlepšie je ale vždy myslieť na prevenciu. Skúste na noc prelepiť kľúčovú dierku lepiacou páskou. Tá zabráni chladu a vlhkosti, aby sa dostali dovnútra.

Najlepším pomocníkom pri dobývaní zmrznutého zámku sú špeciálne rozmrazovače. Ak ich práve nemáte po ruke, pomôže vám napríklad zapaľovač. • 

3. Ponožky nad zlato

Celý zástup vodičov trápia zahmlené vnútorné sklá a námraza vnútri auta. Môže za to hlavne vlhkosť, ktorá sa v zime v aute drží. K riešeniu vám pritom postačí:

Do jednej ponožky nasypte kryštály, zaviažte ju a zabaľte do druhej. Potom celý balík umiestnite kamkoľvek do auta. Stelivo bude vstrebávať vlhkosť a okná sa budú zahmlievať menej.

4. Ponáhľajte sa pomaly a rozmrazujte sprejom

Niekto si chce proces rozmrazovania čo najviac urýchliť, a tak čelné sklo polieva horúcou vodou. To je ale chyba. Sklo sa tým síce krátkodobo prehreje, čoskoro ale vychladne a ste tam, kde ste boli. Teplotným šokom navyše môže prasknúť.

Kúpte si radšej špeciálne rozmrazovače na auto. Zoženiete ich na každej benzínke alebo v autopotrebách. Zmes stačí nastriekať na sklo alebo zámky a za minútu je ľad preč.

Okrem chemických prostriedkov vám v rozmrazovanie auta pomôžu aj prírodné látky. • 
 

5. Ťuk, ťuk, ťuk. Preklopávajte dvere

Aj keď sa vám podarí zámok obmäkčiť, hlavu si môžu postaviť aj zamrznuté dvere. Nikdy sa ich nesnažte otvoriť násilím, mohli by ste poškodiť tesnenia. Preklopkajte dlaňou dvere po obvode – väčšinou sa uvoľnia.

Ak máte v aute centrálne zamykanie, vyskúšajte všetky dvere. Niektoré môžu byť menej zamrznuté a dostanete sa nimi do auta ľahšie.

Nesnažte sa cez zamrznuté dvere dostať násilím, mohli by ste autu ublížiť. Väčšinou pomôže len jemné preklepnutie po obvode dverí. • 

6. Dajte mrazu nakladačku

Soľ ľad rozpúšťa a zabraňuje vytváraniu námrazy. Ak máte doma nepárnu ponožku, nevyhadzujte ju. Naplňte ju obyčajnou kuchynskou soľou. Ak čakáte, že bude v noci mrznúť, pretrite večer ponožkou okná.

7. Nenoste sneh do auta

Ľad zvonku auta nie je jediné, čo vás v zime môže potrápiť. Niekedy sa totiž námraza dostane aj dovnútra a premení palubovku aj vnútorné sklá na chladničku. Na vine je vlhkosť, ktorá sa v aute drží. Ako na ňu?

  • Ak sa vraciate z hôr, nenechávajte v autel yže ani lyžiarky. Aj po očistení na nich vždy trochu snehu zostane a v aute tak vytvárajú priaznivé podmienky pre vznik námrazy.
  • Kým si sadnete do auta, oklepte si topánky. Rozpustený sneh zanecháva v aute kaluže, ktoré majú tendenciu zamrznúť.
  • A ak už vám auto zvnútra namrzlo, potom platí jediné pravidlo – na pár dní ho odstavte do garáže a všetko poriadne vysušte.

Neoklepaný sneh z topánok sa rozpúšťa na koberčekoch v aute a vytvára vlhkosť. Preventívne v zime vymeňte tkané koberčeky trebárs za gumové rohože, v ktorých sa voda nedrží. • 

8. Pekne do tepla! Šetrite baterku

Otočíte kľúčom a… nič. Ak auto v zime odmietne naštartovať, môže za to väčšinou autobatéria, ktorá v mrazoch dostáva poriadne zabrať. U starších typov často stačí auto roztlačiť.

Pri roztláčaní otočte kľúčikom v zapaľovaní, vyraďte na neutrál a keď  sa auto rozbehne, zaraďte vyšší prevodový stupeň. Jazdou sa potom batéria znovu nabije. V moderných autách so sebou pre všetky prípady vozte štartovacie káble. Bez nich sa v takýchto prípadoch nezaobídete.

Mráz sa vyhýba pripraveným. Čakáte teploty hlboko pod bodom mrazu? Vytiahnite radšej batériu von z auta a schovajte ju na noc v teplom byte.

 

Top 5