4 využitia smartphonu a tabletu na učenie | Blog Mall.sk

4 využitia smartphonu a tabletu na učenie

Niektorí tvrdia, že smartphone či tablet majú len hlúpe alebo lenivé deti. Opak je ale pravdou. Žijeme totiž vo svete, v ktorom je ovládanie moderných technológií základom úspechu. Prezradíme vám, ako ich využiť na učenie.

Kedy smartphone či tablet zaobstarať?

Na túto otázku neexistuje správna odpoveď. V každej rodine bude mať kúpa smartphonu či tabletu inú prioritu. V praxi to ale býva tak, že sa dieťa so smartphonom či tabletom stretáva už v predškolskom veku. Býva to zariadenie rodičov, ktorí ho postupne zoznamujú s jeho funkciami a učia ho s aplikáciami pre predškolákov (napr. Výučbové kartičky, Abeceda pre deti atď.).

Nezabudnite, že tabliet či smartphone by nemali slúžiť na zabavenie dieťaťa, keď potrebujete chvíľu pokoja. Dieťaťu sa venujte, uvážlivo vyberajte aplikácie, nad ktorými bude tráviť svoj čas a učte sa s ním. V neskoršom veku sa vám vaše úsilie vráti.

Prevažná väčšina detí na 2. stupni základnej školy už má svoj vlastný smartphone či tablet a v mnohých prípadoch aj obidve zariadenia. A pretože už vie, ako s ním zaobchádzať, dokáže sa na ňom nielen baviť, ale tiež ho zmysluplne používať k učeniu.

Deti si už nemusia po chorobe požičiavať zošity od spolužiakov. Stačí si učivo nafotiť. • 

4 dôvody, prečo dieťaťu zariadenie zaobstarať

Moderné technológie môžu vášmu dieťaťu uľahčiť prácu a zábavnou formou ho prinútiť k učeniu. Prečo dieťaťu tablet či smartphone kúpiť?

1. Po chorobe do školy

Návrat po chorobe do školy je pre väčšinu detí stresujúci. V zošite spolužiakov pribudlo niekoľko desiatok strán zápiskov a opísať si všetko potrvá niekoľko hodín. Ako z toho von? Odporučte dieťaťu, aby si nafotil všetky zameškané zápisky do smartphonu či tabletu. Tie potom môžete doma vytlačiť alebo si ich môže prepísať bez toho, aby si od spolužiaka zošity požičiaval.

Ešte lepšie je požiadať niektorého zo spolužiakov, aby vášmu dieťaťu vždy po hodine zápisky nafotil a poslal napríklad do e-mailu. Vaše dieťa si bude môcť informácie zo zameškaných hodín priebežne dopĺňať doma v posteli s hrnčekom horúceho čaju.

2. Pre deti, ktoré radšej počúvajú

Nestíha si vaše dieťa robiť zápisky pri hodine? Alebo radšej hltá výklad učiteľa a chcel by získať zápisky až doma? Ukážte mu, ako funguje diktafón. Učiteľovo rozprávanie si potom jednoducho nahrá do telefónu, uloží a môže si ho kedykoľvek pustiť a dopísať do zošita.

Deti si môžu zapisovať úlohy do mobilného kalendára, ktorý si synchonizujú s vami. • 

3. Úlohy, poznámky a narodeniny spolužiakov

Veľmi dôležité je naučiť dieťa zapisovať si domáce úlohy a ďalšie dôležité informácie, ktoré majú určitý termín. Bude sa vám hodiť aplikácia kalendára alebo iné aplikácie, ktoré vedia upozorniť dostatočne dopredu, že sa blíži termín danej úlohy. Dieťa potom nenosí všetky informácie v hlave a nemusí sa obávať, že na niečo dôležité zabudne. Aplikácia s úlohami môže byť dokonca synchronizovaná s vaším telefónom, a tak budete vždy vedieť, čo vaše dieťa čaká.

4. Aplikácia na učenie a kalkulačka

Smartphony a tablety s operačným systémom Android či iOS majú v Google Play a App Store nepreberné množstvo aplikácií a kalkulačiek, ktoré dieťaťu pomôžu s učivom. Naučte dieťa s aplikáciou na doplňovanie "I" a "Y", precvičujte matematické úlohy, vzorce a rysovanie, trénujte cudzie jazyky alebo fyzikálne vzorce a chemické názvoslovie. So všetkým vám pomôžu moderné technológie.

 

Top 5