Lepidlo a farbičky pripraviť, ide sa tvoriť
Deti s nadšením uvítajú akúkoľvek aktivitu, pri ktorej sa môžu vyblázniť s farbičkami, nožnicami a lepidlom. Vytvorte si s nimi originálne valentínky, pusťte sa do skladania origami alebo si upleťte papierové srdcia.
Jedinečné valentínky s deťmi vytvoríte, keď napríklad:
- vystrihnete zo spoločných fotiek srdiečka a nalepíte ich na pripravenú pohľadnicu,
- namaľujete na prednú stranu pohľadnice najkrajšiu spomienku na človeka, ktorému ju chcete venovať
- alebo obtlačte na prednú stranu pohľadnice pery namaľované rúžom či dlaň pokrytú prstovými farbami.
Zahrajte si s deťmi malú hru
Lásky nie je v rodine nikdy dosť. Ak už sú vaše deti trochu staršie a vedia písať, zahrajte si s nimi malú hru. Každý si vezmite niekoľko papierikov a napíšte alebo namaľujte, čo máte na ostatných najradšej. Jeden papierik pre každého člena rodiny. Prečítajte si odkazy spoločne a obrázky si prípadne dovysvetľujte. Uvidíte, ako dokážu slová potešiť i rozosmiať.
Bez sladkostí by Valentín nebol Valentínom
Ako z obyčajných muffinov urobiť valentínske? Upečte špeciálne červené muffiny v košíčkoch v tvare srdca. Hovorí sa im red velvet cupcakes, alebo tortičky červený zamat. Svoje meno dostali preto, že sú výnimočne nadýchané a mäkučké.
Ingrediencie na 12 velvetov
- 125 g hladkej múky
- 1 lyžica kakaa
- pol lyžičky prášku do pečiva
- pol lyžičky soli
- 57 g masla izbovej teploty
- 150 g krupicového cukru
- 1 vajce
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 120 ml cmaru
- červené potravinárske farbivo (najlepšie gélové, ale pokojne aj práškové)
- 1 lyžička octu
- ½ lyžičky jedlej sódy
Náš tip: Namiesto cmaru môžete použiť mlieko, do ktorého pridáte dve lyžičky citrónovej šťavy alebo octu.
Postup
V miske si pripravte múku, kypriaci prášok, soľ a kakao. Zmäknuté maslo vymiešajte na penu, zašľahajte cukor, pridajte vajce, vanilku a všetko spojte dokopy. V odmerke zmiešajte cmar a červené farbivo (dajte ho asi na špičku lyžičky). Potom pri nízkych otáčkach mixérom zašľahajte po častiach zmes sypkých surovín a cmaru s farbivom do peny z vajec.
Úplne nakoniec si pripravte ocot do hrnčeka. A teraz to bude rýchlovka. Zmiešajte ho s jedlou sódou, hneď ako dosyčí, zapracujte ho rýchlo do cesta a to ihneď rovnomerne rozdeľte do pripravených košíčkov. Zamatové muffiny sa pečú na 175 stupňoch asi 20 minút.
Valentínska čokoláda vás zahreje (nielen) pri srdci
Na toto vám stačí kvalitná čokoláda, niekoľko špajdlí a formičky na ľad v tvare srdca. Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli, nalejte ju do formičiek na ľad a do každého srdca zapichnite špajdľu. V chladničke čokoládky stuhnú a vy ich potom môžete zo špajdlí odhrýzať alebo si ohrejte trochu mlieka a čokoládky v ňom rozpustite.
Náš tip: Namiesto klasického plnotučného mlieka skúste použiť kokosové.
Sušienky si napečte pokojne aj do zásoby
Ak chcete na Valentína obdarovať napríklad babičku s dedkom, stačí kúpiť krabicu v tvare srdca a napiecť do nej akékoľvek sušienky, ktoré majú radi.
Ingrediencie na cca 50 kusov dokonalých čokoládových sušienok
- 190 g masla izbovej teploty
- 250 g trstinového cukru
- 2 vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ⅔ prášku do pečiva
- štipka soli
- 1 čokoláda nakrájaná na malé kúsky (horká, mliečna alebo na varenie podľa chuti)
- 1 poriadna lyžica medu
- 350-390 g hladkej múky a prípadne trocha na spracovanie cesta
Náš tip: Trstinový cukor je v sušienkach dôležitý, aby mali tú správnu konzistenciu. Ak by ste ich chceli menej sladké, uberte 50 g cukru.
Postup
Zmäknuté maslo nakrájané na kúsky vyšľahajte s cukrom na penu. Netrvá to viac než 2 minúty. K pene pridajte vajíčka, med, vanilkový extrakt, prášok do pečiva a soľ. Múku potom prisýpajte postupne po lyžiciach, aby ju robot alebo mixér zapracoval. Ale ak chcete poriadne zapojiť deti, môžu cesto vymiešať aj rukami.
Nakoniec do cesta vmiešajte ešte nakrájanú čokoládu. Nezľaknite sa, keď bude cesto lepivé, a prisypte ešte trochu múky, aby ste z neho mohli tvoriť guľôčky, ktoré poukladáte na plech vyložený papierom na pečenie.
Dokonalé čokoládové sušienky potrebujú v rúre asi 8 minút na 200 stupňoch. Keď sú hotové, zozlatnú zhora aj zospodu. Neprepečte ich, aby nestvrdli. Keď čas pečenia vychytáte, budú sa vám sušienky rozplývať na jazyku.
Náš tip: S guľôčkami sa veľmi nepiplite, maslové cesto sa vám totiž pri tvarovaní bude rozpúšťať v rukách. Pomôže však, keď si dlane poprášite múkou.
Po upečení sú tieto sušienky neodolateľné a keď sa cez noc uležia, sú ešte lepšie. Len dajte pozor, nech vám ich deti neujedajú pod rukami ešte teplé, boleli by ich brušká.