Oslávte Valentína s deťmi – spoločným tvorením a pečením | Blog Mall.sk

Oslávte Valentína s deťmi – spoločným tvorením a pečením

Valentín nemusí byť len romantická večera vo dvojici. Oslávte lásku aj so svojimi deťmi a urobte si skvelý rodinný valentínsky deň. Poradíme vám, ako vyrobiť originálne pozdravy i ako upiecť zamilované dobroty, na ktorých si pochutí celá rodina.

Lepidlo a farbičky pripraviť, ide sa tvoriť

Deti s nadšením uvítajú akúkoľvek aktivitu, pri ktorej sa môžu vyblázniť s farbičkami, nožnicami a lepidlom. Vytvorte si s nimi originálne valentínky, pusťte sa do skladania origami alebo si upleťte papierové srdcia.

Jedinečné valentínky s deťmi vytvoríte, keď napríklad:

  • vystrihnete zo spoločných fotiek srdiečka a nalepíte ich na pripravenú pohľadnicu,
  • namaľujete na prednú stranu pohľadnice najkrajšiu spomienku na človeka, ktorému ju chcete venovať
  • alebo obtlačte na prednú stranu pohľadnice pery namaľované rúžom či dlaň pokrytú prstovými farbami.

Pri výrobe valentíniek je všetko dovolené – pečiatky, trblietky, kamienky…Pri výrobe valentíniek je všetko dovolené – pečiatky, trblietky, kamienky…

Zahrajte si s deťmi malú hru

Lásky nie je v rodine nikdy dosť. Ak už sú vaše deti trochu staršie a vedia písať, zahrajte si s nimi malú hru. Každý si vezmite niekoľko papierikov a napíšte alebo namaľujte, čo máte na ostatných najradšej. Jeden papierik pre každého člena rodiny. Prečítajte si odkazy spoločne a obrázky si prípadne dovysvetľujte. Uvidíte, ako dokážu slová potešiť i rozosmiať.

Bez sladkostí by Valentín nebol Valentínom

Ako z obyčajných muffinov urobiť valentínske? Upečte špeciálne červené muffiny v košíčkoch v tvare srdca. Hovorí sa im red velvet cupcakes, alebo tortičky červený zamat. Svoje meno dostali preto, že sú výnimočne nadýchané a mäkučké.

Ingrediencie na 12 velvetov

  • 125 g hladkej múky
  • 1 lyžica kakaa
  • pol lyžičky prášku do pečiva
  • pol lyžičky soli
  • 57 g masla izbovej teploty
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vajce
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 120 ml cmaru
  • červené potravinárske farbivo (najlepšie gélové, ale pokojne aj práškové)
  • 1 lyžička octu
  • ½ lyžičky jedlej sódy

Náš tip: Namiesto cmaru môžete použiť mlieko, do ktorého pridáte dve lyžičky citrónovej šťavy alebo octu.

Hotové velvety sa ozdobujú krémom z mäkkého tvarohu a kyslej smotany v pomere 3:1. Podľa chuti krém doslaďte práškovým cukrom. Ale postačí vám aj šľahačka.Hotové velvety sa ozdobujú krémom z mäkkého tvarohu a kyslej smotany v pomere 3:1. Podľa chuti krém doslaďte práškovým cukrom. Ale postačí vám aj šľahačka.

Postup

V miske si pripravte múku, kypriaci prášok, soľ a kakao. Zmäknuté maslo vymiešajte na penu, zašľahajte cukor, pridajte vajce, vanilku a všetko spojte dokopy. V odmerke zmiešajte cmar a červené farbivo (dajte ho asi na špičku lyžičky). Potom pri nízkych otáčkach mixérom zašľahajte po častiach zmes sypkých surovín a cmaru s farbivom do peny z vajec.

Úplne nakoniec si pripravte ocot do hrnčeka. A teraz to bude rýchlovka. Zmiešajte ho s jedlou sódou, hneď ako dosyčí, zapracujte ho rýchlo do cesta a to ihneď rovnomerne rozdeľte do pripravených košíčkov. Zamatové muffiny sa pečú na 175 stupňoch asi 20 minút.

Ako spoznáte, že sú zamatové muffiny upečené? Pichnite do jedného z nich špajdľu. Keď sa na ňu cesto nelepí, sú hotové.Ako spoznáte, že sú zamatové muffiny upečené? Pichnite do jedného z nich špajdľu. Keď sa na ňu cesto nelepí, sú hotové.

Valentínska čokoláda vás zahreje (nielen) pri srdci

Na toto vám stačí kvalitná čokoláda, niekoľko špajdlí a formičky na ľad v tvare srdca. Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli, nalejte ju do formičiek na ľad a do každého srdca zapichnite špajdľu. V chladničke čokoládky stuhnú a vy ich potom môžete zo špajdlí odhrýzať alebo si ohrejte trochu mlieka a čokoládky v ňom rozpustite.

Náš tip: Namiesto klasického plnotučného mlieka skúste použiť kokosové.

Keď mlieko s rozpustenou čokoládou prikryjete ešte čapičkou čerstvo vyšľahanej šľahačky, deti vám odtrhnú ruky.Keď mlieko s rozpustenou čokoládou prikryjete ešte čapičkou čerstvo vyšľahanej šľahačky, deti vám odtrhnú ruky.

Sušienky si napečte pokojne aj do zásoby

Ak chcete na Valentína obdarovať napríklad babičku s dedkom, stačí kúpiť krabicu v tvare srdca a napiecť do nej akékoľvek sušienky, ktoré majú radi.

Ingrediencie na cca 50 kusov dokonalých čokoládových sušienok

  • 190 g masla izbovej teploty
  • 250 g trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ⅔ prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1 čokoláda nakrájaná na malé kúsky (horká, mliečna alebo na varenie podľa chuti)
  • 1 poriadna lyžica medu
  • 350-390 g hladkej múky a prípadne trocha na spracovanie cesta

Náš tip: Trstinový cukor je v sušienkach dôležitý, aby mali tú správnu konzistenciu. Ak by ste ich chceli menej sladké, uberte 50 g cukru.

Jeden prisypáva ingrediencie a druhý mieša. Takáto spolupráca je pri pečení s deťmi potrebná, aby sa nehádali a nežiarlili jedno na druhé.Jeden prisypáva ingrediencie a druhý mieša. Takáto spolupráca je pri pečení s deťmi potrebná, aby sa nehádali a nežiarlili jedno na druhé.

Postup

Zmäknuté maslo nakrájané na kúsky vyšľahajte s cukrom na penu. Netrvá to viac než 2 minúty. K pene pridajte vajíčka, med, vanilkový extrakt, prášok do pečiva a soľ. Múku potom prisýpajte postupne po lyžiciach, aby ju robot alebo mixér zapracoval. Ale ak chcete poriadne zapojiť deti, môžu cesto vymiešať aj rukami.

Nakoniec do cesta vmiešajte ešte nakrájanú čokoládu. Nezľaknite sa, keď bude cesto lepivé, a prisypte ešte trochu múky, aby ste z neho mohli tvoriť guľôčky, ktoré poukladáte na plech vyložený papierom na pečenie.

Dokonalé čokoládové sušienky potrebujú v rúre asi 8 minút na 200 stupňoch. Keď sú hotové, zozlatnú zhora aj zospodu. Neprepečte ich, aby nestvrdli. Keď čas pečenia vychytáte, budú sa vám sušienky rozplývať na jazyku.

Guľôčky na plechu neroztláčajte, v rúre sa roztečú do požadovaného tvaru samy. Preto im ponechajte dostatok priestoru.Guľôčky na plechu neroztláčajte, v rúre sa roztečú do požadovaného tvaru samy. Preto im ponechajte dostatok priestoru.

Náš tip: S guľôčkami sa veľmi nepiplite, maslové cesto sa vám totiž pri tvarovaní bude rozpúšťať v rukách. Pomôže však, keď si dlane poprášite múkou.

Po upečení sú tieto sušienky neodolateľné a keď sa cez noc uležia, sú ešte lepšie. Len dajte pozor, nech vám ich deti neujedajú pod rukami ešte teplé, boleli by ich brušká.