Vyberte deťom batoh, ktorý si zamilujú | Blog Mall.sk

Vyberte deťom batoh, ktorý si zamilujú

Už dávno sú preč tie časy, kedy bola aktovka s Krtkom tým najväčším frajerstvom. Pozrite sa čo dnes frčí medzi prvákmi a bez čoho sa na batohu nezaobídu ani puberťáci.

Batôžtek pre predškoláka

Aj na cestu do škôlky kúpte predškolákovi malý batôžtek, do ktorého si dá obľúbenú hračku a fľašu s pitím. Starostlivo zvážte, čo do batohu vložíte. Celkovo by mal totiž batoh aj s obsahom vážiť maximálne 10 % detskej váhy, čo nie sú ani 2 kilá. Detská chrbtica sa v predškolskom veku rýchlo vyvíja, preto zvoľte batoh s anatomickým tvarovaním chrbta a nastaviteľnou dĺžkou ramenných popruhov. 

Aby dieťa chcelo detský batoh nosiť, zvoľte taký, ktorý sa pre drobca stane jeho hračkou. Vďaka tomu sa naučí svoj batôžtek strážiť a len tak ho niekde nezabudne. V predškolskom veku tiež využite každú príležitosť pre rozvoj dieťaťa. V prípade batohu to môže byť rozvoj jemnej motoriky vďaka manipulácii so zipsami, gombíkmi alebo suchými zipsami.

Aj batôžtek pre najmenších by mal mať tvarovaný chrbát a ramenné popruhy. Nenechajte deti nosiť nič ťažké, aby ste im nepokazili chrbát. • 

Medzi malými deťmi sú obľúbené batôžteky s dizajnom plyšových postavičiek. Ak však batoh vyberáte bez asistencie detí, zvoľte radšej kúsok vyrobený z umývateľných materiálov. V prípade plyšových batohov sa pripravte na časté pranie, pretože sa v ňom drží prach.

Aby prváčik urobil s aktovkou dobrý prvý dojem

Na aktovku sa niektoré deti tešia viac ako na školu samotnú. Konečne budú mať svoj vlastný priestor na všetky pastelky, zošity a desiatu – a navyše sa môžu s kamarátmi predbiehať, kto má na aktovke krajší obrázok. 

Na vás je však rozhodnutie, či pre prváka zvoliť aktovku alebo batoh. Aktovka má pevnú konštrukciu a je prehľadnejšia, takže sa hodí aj pre neporiadnych školákov. Naopak batoh sa lepšie prispôsobí a nebráni tak v pohybe.

Pri výbere batohu pre prváčika nepozerajte len na vzhľad, ale predovšetkým na konštrukciu. Detská chrbtica sa vyvíja do 6 až 7 rokov, preto dbajte hlavne na to, aby mal batoh všetky zdravotné náležitosti.

Pri výbere batohu pre deti dajte pozor na to, aby mal nielen všetky zdravotné, ale aj bezpečnostné prvky – reflexné pásiky, odrazky aj LED svietiace pásy. • 

Aby aktovka zbytočne nezaťažovala detský chrbát, zamerajte sa pri nákupe na jej váhu, ktorá by nemala presiahnuť 1–1,5 kg. Celkovo by deti nemali na chrbte nosiť viac ako 15 % svojej váhy, čomu prispôsobte aj výber ďalšieho školského vybavenia.

TIP na túto sezónu: kúpte prvákovi celú výbavu v sete s obľúbeným motívom alebo v obľúbenej farbe. Malé školáčky si zamilujú rozprávkovú aktovku, ku ktorej ladí aj peračník a box na desiatu a školáci zase ocenia celú sadu v štýle Transformers s vrecúškom na telocvik aj doskami na zošity.

Skúsený školák na 2. stupni ocení dostatok priehradiek

Prechod na 2. stupeň je ako ísť do školy znovu prvýkrát a to si žiada nový batoh. Nenechajte sa prehovoriť na kúpu modernej tašky cez rameno, ale trvajte na batohu s pevným chrbtom. Taška neúmerne preťažuje len jednu stranu tela, čo vedie ku skolióze chrbta. Ak sa však váš školák bez tašky nezaobíde, nech ju nosí len na krúžky.

Pre staršie deti už škola zďaleka nie je len o učení sa ale aj o hrách cez prestávky. Preto vyberte batoh s dostatkom vreciek, do ktorých sa zmestia všetky poklady. Na 2. stupni už si deti zvyčajne nepotrpia na rozprávkové postavičky, preto ich zaujme skôr batoh v ich obľúbenej farbe, s veselým motívom alebo nestarnúcimi hrdinami Star Wars, Hello Kitty alebo Paul Frank.

A ak potrebuje dieťa pred odchodom do školy trochu povzbudiť, nie je nad batoh so supermanovskou kapucňou pre chlapcov aj dievčatá.

Školáci ocenia originalitu a mnohokrát aj motívy z nadčasových filmov a komiksov. • 

Stredoškoláci ocenia dostatok priestoru a nápaditý dizajn

S prechodom na strednú školu sa toho pre študentov veľa mení. Majú oveľa viac učiva a často tiež dochádzajú alebo sa sťahujú na internát. Batoh musí byť priestranný, aby sa do neho zmestili nielen učebnice, ale aj desiata na celý deň a napríklad aj športové oblečenie.

Stredoškolákom sa páčia mestské batohy s originálnym dizajnom, športové vaky alebo tašky cez rameno. Študentkám vyhovorte každodenné nosenie kabelky – zbytočne si namáhajú krčnú chrbticu, ktorá dostáva už aj tak dosť zabrať niekoľkohodinovým sedením v lavici a koledujú si tak o migrény a bolesti hlavy.

Mestský batoh zaujme predovšetkým štýlovým vzhľadom a dostatkom priestoru na všetko, čo môže študent počas dňa potrebovať. • 

Nechajte si študenta vybrať dizajn, ktorý najlepšie vystihne jeho osobitý štýl. Svoju úlohu pri výbere tiež často hrá značka batohu, preto deťom odporučte napríklad nestarnúce batohy Vans alebo DC.

Aby nový batoh dlho vydržal

Keď v nedeľu večer objavíte na dne školskej tašky zvyšok piatkovej desiaty, prídu vhod zaručené tipy, ako batoh vyčistiť.

  • Batoh osprchujte vlažnou vodou a vyčistite ho jemnou handričkou a tekutým práškom na pranie. Dobre opláchnite a nechajte vyschnúť.
  • Zápach pokazenej desiaty, ktorý pretrváva aj po vyčistení v sprche, odstránite tak, že na miesto nasypete jedlú sódu a necháte pôsobiť cez noc. Batoh vyklepte a zvyšnú sódu povysávajte.
  • Spotené popruhy najlepšie vyčistíte vlažnou vodou s octom.

Aby batoh vydržal čo najdlhšie ako nový, neperte ho. Pranie zničí špeciálne nátery na látkach batohov a môže poškodiť zipsy či reflexné plochy.

Aké batohy sa najviac páčia vašim deťom? Dajte nám vedieť v komentároch alebo na Facebooku!

supermanovou

 

Top 5