Pripravte izbu pre svojho prváčika | Blog Mall.sk

Pripravte izbu pre svojho prváčika

Holá, holá, škola volá! O dva týždne budú mamičky budiť svojich prváčikov, aby po prvýkrát vyrazili do školy. A preto je najvyšší čas nachystať všetko potrebné v ich izbe, kde sa od teraz budú učiť, písať si úlohy a možno aj skúšať rysovať.

Najprv si rozmyslite, ktorý nábytok musíte dokúpiť 

Do izby malého školáka nemusíte kupovať všetko nové – veľa nábytku a vybavenia už vaše dieťa má. Preto zistite, v akom stave je izba a či bude potrebné zaobstarať niečo nové.

Najprv upracte – plyšáky a rozhádzané hračky totiž od septembra vystriedajú zošity a peračník s písacími potrebami. Urobte si prehľad o tom, koľko má dieťa úložného priestoru na školské pomôcky a či má miesto, kam si bude dávať aktovku.

1. Pri písacom stole sa deti nesmú hrbiť

Stôl malého školáka musí byť dostatočne veľký, aby sa naň zmestil:

  • otvorený zošit a učebnica, z ktorej dieťa prepisuje text za domácu úlohu,
  • hŕby ostatných kníh a zošitov,
  • lampička,
  • písacie potreby.

Hoci na stole musí byť veľa vecí, nedovoľte, aby halda školských potrieb a hračiek zavalila celý pracovný priestor a nenechala žiadne voľné miesto. Aby sa váš prváčik naučil pekne písať, potrebuje dosť priestoru nielen na zošity, ale aj na ruky a predlaktia.

Okrem veľkosti dosky premyslite tiež výšku stola. Populárne sú rastúce stoly, ktoré vám umožnia zvýšiť alebo znížiť nohy alebo dokonca nakloniť pracovnú dosku.

Najlepšie miesto na stôl je blízko okna, aby denné svetlo dopadalo priamo na pracovnú plochu. Zároveň je dobré, aby dieťa zo stoličky videlo na vstupné dvere do izby a nemuselo sa otáčať.

Tip: podľa starého čínskeho učenia feng-šuej by dieťa malo sedieť chrbtom k stene, nie chrbtom k voľnému priestoru. Vďaka tomu sa bude pri práci viac sústrediť.

Zožeňte klasický stôl, moderne polohovateľný alebo aj rohový. Okrem umiestnenia v izbe zvážte aj to, či by mali byť súčasťou stola aj zásuvky alebo bude praktickejšia samostatná skrinka na školské veci. • 

2. Dieťa potrebuje dobré svetlo na svoje úlohy

Dôležité je stropné svetlo, ale pri učení dieťa využije aj stolnú lampičku. Najlepšia je nastaviteľná lampička s flexibilným ramenom alebo s pohyblivou hlavou. Dieťa si tak svetlo jednoducho namieri priamo do knihy alebo zošitu a zbytočne si nekazí oči.

Ak zistíte, že na stole nie je pre lampičku dostatok miesta, nie je to žiadny problém. Môžete ju umiestniť na poličku nad stôl. 

Nezabudnite, že keď sú večer veľké svetelné kontrasty, napríklad medzi bodovým svetlom a temnou miestnosťou, oko sa ľahko unaví a zrak slabne. Preto počas dlhých jesenných večerov kombinujte v detskej izbe svetlo z lampičky, ktorá osvetľuje stôl, so svetlom z lustra, ktorý presvieti celú miestnosť.

Tip: Nezabudnite, že dieťa si tieni na zošit iným spôsobom podľa toho, či je pravák alebo ľavák. Pravákovi umiestnite lampičku doľava, ľavákovi vpravo.

Pre svojho prváčika zožeňte jednoduchú a nadčasovú lampičku alebo aj s obrázkami obľúbených rozprávkových postavičiek. • 

3. Sedenie na stoličke nesmie byť za trest 

Zlé návyky v detstve môžu spôsobiť bolesti chrbta aj po niekoľkých rokoch, ak dieťa nesedí správne. Preto je potrebné naučiť deti dobre sedieť pri úlohách hneď v 1. triede.

Dieťa musí sedieť na celej ploche stoličky, s pokrčenými kolenami a s chodidlami položenými na zemi voľne vedľa seba. Pri správnom sedení si váš školák neopiera brucho o stôl a má mierne sklonenú hlavu – nehrbí sa nad zošitom.

Ak budete kupovať novú stoličku, dajte pozor na to, aby mala nastaviteľnú výšku. Najlepšia je čo najjednoduchšia – mnoho ďalších možností nastavenia stoličky váš školák aj tak nevyužije. 

4. K šatníkovej skrini kúpte aj skrinku na učenie

Skrinka na učenie bude pravdepodobne úplne novým kúskom nábytku v izbe snáď každého malého školáka. Nemusí byť veľká, ale mala by byť dobre dostupná z písacieho stola. Vyberte takú skrinku, kam si dieťa prehľadne uloží

  • zošity,
  • učebnice,
  • papiere,
  • dosky na kartičky s písmenkami a číslicami,
  • obaly na zošity.

Tip: V skrinke musí byť dosť miesta, aby do nej váš prváčik nepchal zošity silou a nekrčil ich.

Ideálna je skrinka na kolieskach, ktorú môže dieťa po izbe sťahovať. Niekto potrebuje väčšiu skriňu a niekomu stačí hoci len niekoľko poličiek. • 

Diskutujte s nami o izbičke malého školáka. Radi vám odpovieme na otázky na našom Facebooku.

 

Top 5