Stavajte hrady alebo zachráňte svet: 8 najzábavnejších doskových hier pre malých aj veľkých | Blog Mall.sk

Stavajte hrady alebo zachráňte svet: 8 najzábavnejších doskových hier pre malých aj veľkých

Nie náhodou patria doskové hry medzi obľúbené vianočné darčeky. Zabavia vás na desiatky hodín, stmelia rodinu a výborne sa pri nich pobaví školák aj babička. Doskoviek dnes nájdete stovky, tak ako spoznať tie dobré? Vybrali sme pre vás 8 obľúbených hier, ktoré sme osobne vyskúšali.

1. Carcassonne

Carcassonne je opevnené stredoveké mesto na juhu Francúzska a taktiež jedna z najpopulárnejších doskových hier súčasnosti. Hráči si vyťahujú políčka s mestami, lúkami či cestami a spájajú ich dokopy. Postupne tieto miesta obsadzujú svojimi panáčikmi a ten, kto na konci ovláda najviac miest, vyhráva.

Hru si obľúbili hráči po celom svete hlavne vďaka jej jednoduchosti a veľkej znovuhrateľnosti. Tým, že hernú plochu skladajú hráči z políčok, ktoré si náhodne vytiahnu, je každá hra úplne iná a môžete ju veselo hrať znovu a znovu. Tvorcovia vydali tiež rad rozšírení, ktoré do hry pridávajú napríklad rieky, princeznú, draka či katapulty, ktorými si hráči navzájom zostreľujú figúrky.

Hráči musia políčka umiestňovať tak, aby nadväzovali na okolité. • 

2. Timeline

Čo bolo skôr? Zubná kefka alebo podprsenka? V Timeline hráči vytvárajú časovú os z kartičiek významných svetových vynálezov, objavov a udalostí. Každý hráč má v ruke niekoľko kartičiek a musí ich do časovej osi správne umiestniť. Hráč, ktorý sa ako prvý zbaví všetkých kartičiek, vyhráva.

Pri tejto napínavej hre si osviežite znalosti dejepisu a dozviete sa množstvo zaujímavostí. Napríklad, že mikroskop bol vynájdený skôr než teplomer.

3. Osadníci z Katanu

V Osadníkoch z Katanu sa vžijete do roly objaviteľov opusteného ostrova. Všetci hráči na ostrove stavajú cesty, osady a mestá – a ten, kto ich postaví najviac, vyhral. Aby hráči mohli stavať, potrebujú suroviny, ktoré získajú z herných políčok či vzájomným obchodovaním.

Práve obchodovanie patrí medzi najzábavnejšie časti hry. Vidíte napríklad, že váš strýko má stádo oviec, ktoré nutne potrebujete na postavenie osady, a tak mu za ne ponúknete napríklad jeden kus dreva a obilia. Z vyjednávania a vzájomnej komunikácie medzi hráčmi často vznikajú búrlivé situácie.

Na začiatku každého kola určí hod kockou, aké kartičky surovín hráči dostanú. Potom ich môžu spotrebovať alebo navzájom vymeniť. • 

4. Mysterium

Máte radi detektívky a záhady? Potom si Mysterium zamilujete. Jeden z hráčov bol zavraždený a ostatní sa snažia jeho vraždu objasniť. Zavraždený hráč vystupuje ako duch, nesmie hovoriť a komunikuje s ostatnými iba rozdávaním kartičiek s abstraktnými obrázkami. Pomocou nich musia ostatní hráči uhádnuť, kto, kde a čím nešťastníka zavraždil. Ale pozor, na objasnenie vraždy máte len sedem herných kôl a nie vždy to bol záhradník.

5. Dominion

Dominion si získal svetovú popularitu hlavne vďaka unikátnemu pravidlu – hráči si za kartičky so zlatkami kupujú ďalšie kartičky, ktoré si postupne zamiešavajú do svojho balíčka. Balíčky kariet hráčom postupne rastú, a kto má na konci v balíčku najviac hodnotných kariet, vyhral.

Hráči sa preto snažia nahromadiť majetok skôr než súperi a zahlcovať balíčky protivníkov škodlivými kartami. Hra vyžaduje veľa taktizovania, ale ten pocit, keď sa váš balíček plní mocnými kartami, je na nezaplatenie.

Za zlatky kupujete akčné karty, ktoré vám dávajú rôzne výhody. Napríklad, že si vo svojom kole potiahnete 2 karty navyše, alebo môžete zahrať viac akcií naraz. • 

6. Pandemic

Pandemic patrí medzi najobľúbenejšie kooperatívne hry na svete. Hráči v nich nesúperia medzi sebou, ale s hrou samotnou – vyhrajú buď všetci alebo nikto. Vtelíte sa do roly lekárov a vedcov v snahe zlikvidovať celosvetovú pandémiu. Cestujete po svete, liečite choroby a snažíte sa vynájsť lieky. Po celý čas musíte svedomito spolupracovať a taktizovať, a preto vás radosť zo spoločného víťazstva vždy dostane do eufórie.

7. Citadela

Citadela je dôkazom toho, že na zábavnú hru plnú nečakaných situácií a taktizovania stačí pár kartičiek. Každý z hráčov si stavia mesto z kariet, ktoré kupuje za zlatky. V každom kole si navyše hráči tajne zvolia jednu z rolí (ako kráľ, kupec alebo zlodej), pomocou ktorých získavajú majetok a škodia ostatným. Ak máte radi ľsti a radi prechádzate cez rozum vašim kamarátom, je pre vás Citadela ako stvorená.

Každý hráč si stavia svoje vlastné mesto. Každá budova v ňom stojí určitý počet zlatiek, ktorý nájdete v ľavom hornom rohu karty. • 

8. Veľká kniha strašných čiar

Partička študentov čarodejnej školy objaví prekliatu knihu, z ktorej vyliezajú strašné monštrá. Na vás je, aby ste túto nepríjemnú situáciu vyriešili. Tak ako v Pandemicu ide o kooperatívnu hru a hráči musia vyhrať spoločne.

Na porazenie každého monštra musíte nazbierať určitý počet farebných kariet. Hneď ako všetky monštrá zneškodníte, víťazstvo je vaše. Veľká kniha strašných čiar vás očarí napätím, radosťou zo spolupráce a nádhernými ilustráciami.

 

Top 5