6 vecí, ktoré musíte vedieť, kým vyrazíte na ples | Blog Mall.sk

6 vecí, ktoré musíte vedieť, kým vyrazíte na ples

Čas dlhých večerných rób, nadýchaných sukní a smokingov je tu. Krásne oblečenie však nestačí, aby ste na plese zažiarili. Nevhodné správanie a jedno faux paux za druhým ani tie najlepšie šaty nezachránia. Na čo si na plese dať pozor, aby ste nespáchali spoločenskú samovraždu?

1. Príďte pred prvým predtancovaním

Na ples by ste mali prísť ešte pred oficiálnym začiatkom. Za ten sa obyčajne považuje prvý príhovor rečníka. Určite si však dajte pozor, aby ste neprišli až po prvom predtancovaní.

Predtancovanie sa oplatí vidieť aj preto, že je potom výbornou témou na konverzáciu. • 

2. Na plese je žena kráľovnou, tak sa o ňu starajte

Každá žena sa chce občas cítiť výnimočná. Krásne šaty, črievičky a šperky tomu síce pomôžu, ale určite nestačia. Preto svojej partnerke venujte všetku pozornosť:

  • pomôžte jej vyzliecť kabát,
  • pridržte stoličku pri usádzaní k stolu,
  • otvárajte dvere,
  • dolievajte víno bez vyzvania,
  • vždy ju veďte po svojom pravom boku
  • a hlavne nešetrite komplimentmi.

3. Pri stole seďte vždy „na striedačku”

Keď v sále nájdete svoj stôl podľa čísla uvedeného na lístku, pomôžte žene usadiť sa na miesto prisunutím stoličky. Dajte však pozor na šaty, aby ste ich náhodou neroztrhli.

Ak nie sú na stole menovky, pamätajte na to, že sa vždy sedí na striedačku, teda muž – žena – muž – žena.

Na plese sa o svoju partnerku starajte a buďte pozorní. Ocení to. • 

4. Stisk ruky nepreháňajte, musí byť tak akurát

Ešte pred usadením by ste sa mali privítať, prípadne zoznámiť, so svojimi spolusediacimi. Podľa etikety sa najprv predstavuje muž, ktorý následne uvedie svoju partnerku. Muž najprv podáva ruku žene, až potom jej partnerovi.

Ak už pri stole sedíte a pripájajú sa k vám novoprichádzajúci, je vhodné postaviť sa pri predstavovaní zo stoličky. A pozor na stisk. Podanie ruky by nemalo byť á la mŕtva ryba, ale ani nikomu nerozdrvte kĺby na prstoch.

5. Tancujte, s kým chcete, ale požiadajte o dovolenie

Prvý tanec, páni, patrí vždy žene, s ktorou ste na ples prišli. Až potom sa môžete porozhliadnuť vôkol seba a pozvať na parket inú ženu, ktorej tanečné schopnosti vás očarili.

Ak je vaša vyvolená na plese v sprievode muža, musíte sa nielen spýtať dámy, či by si s vami zatancovala, ale tiež požiadať o dovolenie jej sprievod. Stačí len náznakom, napríklad očným kontaktom a kývnutím hlavy.

Ak si nie ste istí svojim tanečným umením, zájdite na pár lekcií spoločenského tanca. • 

6. Z plesu neodchádzajte príliš skoro, ani príliš neskoro

Etiketa vám diktuje nielen to, kedy máte na bál prísť, ale aj to, kedy by ste z neho mali odísť. Zabudnite na to, že ako Popoluška vezmete nohy na plecia ešte pred polnocou.

Všeobecne platí, že je čas odísť, keď už sú ⅔ účastníkov preč. Zároveň by ste sa mali trafiť do časového rozmedzia medzi polnocou a druhou hodinou ráno.

 

Top 5