Najrýchlejší spôsob, akým naučíte svoje dieťa jazdiť na bicykli | Blog Mall.sk

Najrýchlejší spôsob, akým naučíte svoje dieťa jazdiť na bicykli

Má vaše dieťa niečo medzi 2–3 rokmi a jazdu na trojkolke alebo odrážadle už má v malíčku? Potom je najvyšší čas ho posadiť na bicykel. Stačí pár dní tréningu a pôjde mu to samo.

Väčšina detí si jazdu na bicykli rýchlo obľúbi, ale ešte, než svoje dieťa posadíte na sedlo, naučte ho

  • šliapať na trojkolke
  • a udržať rovnováhu na jednostopovom odrážadle.

S takou prípravou je potom pripravené posadiť sa na naozajstný bicykel – a dokonca možno nebude potrebovať balančné kolieska.

Aký bicykel kúpiť?

Niektorí rodičia v snahe ušetriť kúpia hneď väčší bicykel, aby dieťaťu vydržal čo najdlhšie. Taký prístup je však zlý – dieťa na bicykli musí dočiahnuť nohami na zem, aby v prípade núdze mohlo rýchlo zabrzdiť alebo zliezť. Navyše sa na takom bicykli cíti istejšie. Pre najmenšie deti sú ideálne bicykle s priemerom 12“.

Prvý bicykel nesmie byť dieťaťu veľký, hneď ako z neho vyrastie, môžete ho predať na bazári. • 

Pri výbere bicykla vyberajte taký, na ktorom ide brzdiť protišľapom. Pre malé deti nie je prirodzené brzdiť páčkami na kormidle, intuitívne brzdia nohami. Zo začiatku budú brzdiť rovnako ako na odrážadle, časom sa naučia protišľap a nakoniec začnú brzdiť aj rukami.

Aby bolo vaše dieťa pri jazde v bezpečí, vyberajte bicykel s krytom na reťazi. Menej talentovaným alebo opatrným deťom kúpte bicykel s odnímateľnými balančnými kolieskami, ale snažte sa, aby na nich jazdili čo možno najkratší čas a zbytočne si na ne nezvykali.

Ako dieťa učiť?

Bicykel je pripravený, vaše dieťa tiež, môže sa ísť na vec.

Najväčší problém robí deťom nasadnutie na bicykel a rozjazd, pretože pri nízkej rýchlosti je bicykel nestabilný a deťom sa trasie kormidlo. Preto nikdy nezačínajte jazdiť do kopca, ale na rovinke alebo z mierneho kopca, kde je nasadanie jednoduchšie. Vyberte pokojné miesto, kde sa váš potomok môže bez problémov sústrediť na svoj výkon.

Pomôžte dieťaťu so stabilitou tým, že mu pridržíte sedlo, prípadne ho chytíte za ramená. Môžete vyskúšať aj neobvyklú metódu – dajte malému cyklistovi na chrbát ľahký batoh a pridržiavajte ho za ucho batoha. Dieťa tak nevie, či ho ešte držíte, alebo už nie, a s pocitom bezpečia sa ľahšie naučí jazdiť samostatne.

Pomáhajte dieťaťu s rozjazdom, najlepšie tak, že mu pridržíte sedlo. • 

Nikdy však dieťa nechytajte za oblečenie alebo za krk. Môže sa vám ľahko vyšmyknúť, navyše to nie je príjemné.

Krok za krokom

Má za sebou vaše dieťa prvé úspešné metre? Super, tak ešte raz a domov. Nesnažte sa svojho drobca naučiť všetko za jedno popoludnie, pretože ho rýchlo unavíte a na konci už mu to nepôjde. A s týmto pocitom – že mu to nejde – potom pôjde domov.

Radšej skončite v najlepšom a postupne posúvajte hranice úspechu. Za každý nový pokrok ho pochváľte, pokojne mu za snahu pripravte príjemnú odmenu. Dôležité je, aby dieťa jazda na bicykli bavila a nestala sa z nej otrava.

Prvé výlety ešte v predškolskom veku

Ak je vaše dieťa šikovné, môže pokojne už v 5 rokoch vyraziť na prvý výlet s dospelými. Opäť ho však motivujete odmenou na konci – napríklad tým, že keď prejde tých 5 km, čaká naň porcia luxusnej zmrzliny.

 

Top 5