Vyberte bicykel, ktoré si vaše dieťa zamiluje | Blog Mall.sk

Vyberte bicykel, ktoré si vaše dieťa zamiluje

Vyraziť v ústrety dobrodružstvám a užiť si vietor vo vlasoch – to majú radi malí aj veľkí. Niekedy je ale ťažké dostať malé dieťa na bicykel a naučiť ho, aby sa nebálo. Stačí sa pritom držať jednej základnej rady: ak dieťaťu vyberiete bicykel podľa jeho veku a výšky, bude sa mu jazdiť dobre a bicykel si zamiluje.

Najprv zvládnite rovnováhu na odrážadle

Obdivujete to, ako sa niektorým mamičkám a oteckom darí posadiť ich dieťa na bicykel, chvíľu ho za jazdy pridržiavať a to je celé? Možno ich dieťatko jazdilo najprv na odrážadle. Takéto odrážadlo vyzerá ako malý bicykel, ale bez pedálov. Dieťa sa vďaka nemu učí udržiavať rovnováhu, ale zároveň sa stále môže spoliehať na svoje nohy.

Rodičia väčšinou odrážadlo využívajú ako medzikrok po trojkolke a pred klasickým bicyklom. Hodí sa pre deti od 2 do 5 rokov, ktoré už vedia dobre chodiť.

S odrážadlom si dieťa zvyká na to, že si musí dávať pozor na rovnováhu. • 

Malé deti musia na odrážadle vždy dosiahnuť na zem celým chodidlom. Nezabudnite, že odrážadlo nepatrí na cestu a dieťa na ňom nepúšťajte ani z kopca. Vďaka tomu bude jazda bezpečná a deti bude baviť.

Pred prvou jazdou s deťmi preberte, ako správne brzdiť. Niektoré odrážadlá brzdy majú - hodia sa pre väčšie deti, ktoré už majú lepšiu motoriku a môžu si začať skúšať klasické brzdenie ako na bicykli. Pre menšie deti je príjemnejšie brzdiť nohami, a to je úplne v poriadku.

Pri výbere bicykla podľa výšky sa nepomýlite. • 

Hurá na prvé “dvanástky”

12-palcové bicykle sú najmenšie detské bicykle s pedálmi. Mávajú pripevnené zadné pomocné kolieska, ktoré deťom pomáhajú udržať stabilitu. Kolieska ľahko odmontujete alebo zvýšite - vďaka tomu sa deti učia držať balans samé, ale kolieska ich ochránia pred pádom.

Na najmenšom bicykli deti brzdia šliapnutím dozadu. Je to pre nich pohodlné a rýchle, pretože na klasickú pákovú brzdu majú malé prstíky a nedosiahnu na ňu.

Väčšie deti potrebujú 16-palcové ráfiky

Ďalšími z veľkostí detských bicyklov sú "šestnástky". Kúpite ich väčšiemu dieťaťu ako prvý bicykel alebo ako druhý bicykel pre predškoláka. Sú vybavené podobne ako 12-palcový bicykel – majú prídavné kolieska, brzdí sa šliapnutím dozadu a niekedy i malou prednou brzdou na riadidlách.

Najmenšie bicykle mávajú tiež kryt na reťaz, ktorý zabezpečí, aby sa dieťaťu do reťaze nezamotali nohavice alebo sa nepoškodili.

Pri dvadsiatke sa pripravte na úplne nové brzdy

Konečne jazdí váš školák na veľkom bicykli! 20-palcové bicykle už zadné prídavné kolieska nemávajú, ale zato má dieťa konečne prehadzovačku a môže ju skúšať pri jazde do kopca a z kopca.

Úplne nové je aj brzdenie. Dieťa sa s pákovou brzdou stretlo možno už na odrážadle a menších bicykloch, ale asi ju ešte moc nepoužívalo. Ako novinku bude mať teraz namiesto spätného záberu pedálov na riadidlách prednú aj zadnú brzdu - buď ako páčky, alebo v podobe otočných riadidiel.

Aby dieťa pochopilo, ako brzdy fungujú, vyskúšajte ich spoločne ešte pred nasadnutím. Dieťa sa postaví k bicyklu a vedie ho. Pri tom skúša brzdiť striedavo pravou a ľavou brzdou a zisťuje, čo to robí s bicyklom. Vysvetlite mu, že je dôležité, aby brzdilo pravou brzdou a ľavou prípadne len dobrzďovalo. Oplatí sa to dieťaťu vysvetliť a ukázať – vyhnete sa vďaka tomu preletu cez riadidlá.

Brzdenie nepodceňujte - keď bude dieťa vedieť v pohode zastaviť, nebude sa bicykla báť. • 

24-palcový bicykel je skoro ako pre dospelých

Ak má vaše dieťa okolo 10 rokov, nastal čas na posledný detský bicykel. Ten sa veľmi podobá modelom pre dospelých. Má dve brzdy, odpruženú prednú vidlicu a zošikmenú hornú rúrku rámu. Vďaka tomu zvládne váš školák prejsť aj dlhšie vzdialenosti v kopcovitom teréne. Budete mať čo robiť, aby ste s ním udržali tempo!

5 tipov, ako spoznáte, že je dieťaťu bicykel tak akurát

  1. Pri jazde nemá ruky príliš natiahnuté ani takmer pri tele, ale len mierne ohnuté.
  2. Riadidlá má dieťa približne do výšky pása.
  3. Bicykel nie je príliš ťažký – tomu dopomôže napríklad rám z hliníku.
  4. Nechajte si od predajcu poradiť, ako široko majú byť pedále od seba.
  5. Dbajte na kvalitné brzdy, ktoré si môžete nechať nastaviť.

Nezabudnite na povinnú prilbu a praktické rukavice

Na odrážadlo aj bicykel dieťaťu kúpte cyklistickú prilbu, ktorá je do 15 rokov dokonca povinná. Chrániť si hlavu je veľmi dôležité, či už sa vydáte na dlhší výlet alebo dieťa jazdí len okolo domu.

Dobrým pomocníkom sú aj cyklistické rukavice. Dieťa bude vedieť, že keby spadlo, môže pred seba dať ruky a neoškrie sa.

 

Top 5