Kolonožka je balančná zábava ako z budúcnosti | Blog Mall.sk

Kolonožka je balančná zábava ako z budúcnosti

Vo filme sa na nej hlavný hrdina vznášal, keď cestoval do budúcnosti. Vy na zostavenie stroja času čakať nemusíte. Kolonožka sa síce drží kolieskami pevne na zemi, ale dokáže sa odpichnúť a vyraziť so svojim jazdcom na poriadnu jazdu. Vysvetlíme vám, čo od tohto vozidielka očakávať.

Kolonožky fungujú na podobnom princípe ako známe vozidlá Segway. Oproti nim sú však:

  • výrazne lacnejšie,
  • menšie a ľahšie
  • a nemajú kormidlo.

Kolonožka tak naozaj pôsobí ako z budúcnosti a na prvý pohľad si môžete lámať hlavu, ako sa taká vecička asi riadi. Tajomstvo sa ukrýva v rovnováhe a náklonoch jazdca.

Balans, ktorému rýchlo prídete na chuť

Na kolonožke sa pohybujete rovnako ako na zmieňovanom Segway vozidle. Udržiavate balans a náklonom určujete smer a rýchlosť.

Zabudované gyroskopy určujú polohu podložky oproti osi kolonožky. Nejde však o žiadne veľké výkyvy, stačí preniesť váhu na špičky, päty alebo do bočnej hrany chodidla.

Váhu stačí preniesť naozaj minimálne. Budete mať takmer pocit, že kolonožku ovládate iba myšlienkou. • 

Potrénuje mozog a spevní stred tela

Pohyb na kolonožke sa ťažko prirovnáva k iným činnostiam. Vďaka neobvyklému pohybu však výborne trénuje mozog a celé telo. Napriek tomu, že sa na nej veziete, stále držíte balans, a preto príjemne spevňujete mnohokrát opomínaný stred tela.

Rýchly pohľad „pod kapotu”

Vozidielko poháňa tichý elektromotor, ktorý roztáčajú zabudované dobíjacie baterky. Tie majú na svedomí aj hlavnú časť váhy kolonožky. Pri výkonnejších typoch s väčšou výdržou preto váhu viac cítiť – ťažšie terénne modely vážia aj 14 kg.

Rýchlosť aj dojazdová vzdialenosť sa pri jednotlivých modeloch líšia. Maximálna rýchlosť sa pohybuje medzi 15–20 km/h a váš cieľ sa môže nachádzať 7–15 km ďaleko.

Príjemne vás prekvapí nabíjačka kolonožky, ktorá je približne rovnako veľká ako adaptér na notebook. Ani dlhšie trasy s dobitím v polovici cesty tak nie sú problém a o 2–3 hodiny môžete vyraziť zase von.

Kolonožka spozná, že na nej jazdec stojí. Tie inteligentnejšie prepojíte s mobilom alebo tabletom a vďaka zabudovanému reproduktoru si jazdu môžete spríjemniť aj hudbou. • 

Ako vybrať kolonožku (nielen) pod stromček

Zamyslite sa hlavne nad tým, ako ďaleko do školy alebo do práce bude majiteľ novej kolonožky jazdiť. A taktiež, s akým terénom sa jazdec bude stretávať.

Zatiaľ čo štandardné kolonožky si najlepšie rozumejú s hladkým povrchom chodníkov alebo cyklotrás, ich terénni kamaráti (nájdete ich pod označením offroad) zvládnu aj lesné cestičky alebo rozhegané mačacie hlavy na cestách.

>> Vyberte ideálnu kolonožku. <<

Chystáte sa darovať nejaké vozidlo vašim deťom alebo partnerovi? Pre malých jazdcov aj menej skúsených dospelých nezabudnite pribaliť aj prilbu a sadu chráničov. 

 

Top 5