Čo robiť, keď dieťa hystericky odmieta domáce príkrmy | Blog Mall.sk

Čo robiť, keď dieťa hystericky odmieta domáce príkrmy

Čerstvá rozmixovaná zelenina zo záhradky je na oblečení, vo vlasoch aj na zemi, len nie v ústach. Určite to poznáte – bábätko sa s jedlom hrá, plače pri ňom alebo sa mu vôbec nevenuje a ignoruje ho. Čo teraz?

Každé bábätko je iné a má rado iné chute aj štruktúru jedla. Niektorý z našich tipov určite zafunguje i na vášho malého stravníka.

1. Netlačte na pílu a zostaňte pokojní

Keď sa povie príkrm, asi si vybavíte vrchovatú misku plnú rozmixovanej zeleniny. Dieťaťu ale niekedy stačí iba trocha. Naberte na špičku lyžičky a vyskúšajte, ako dieťa na príkrm reaguje.

Pamätáte si, aké to bolo, keď ste na dovolenke ochutnali niečo naozaj zvláštne – napríklad chobotnicu alebo zmrzlinu s príchuťou hrášku? Možno ste sa neubránili grimase a zaprisahali ste sa, že to už v živote nedáte do úst. Bábätko je na tom podobne – len s tým rozdielom, že skúša iba svoje druhé, tretie alebo štvrté jedlo v živote.

Dôležitý je pokoj a pohoda – nenechajte sa vykoľajiť, keď sa bábätko rozplače alebo začne jedlo vypľúvať. Stáva sa to:

  • u detí, ktoré začínajú s príkrmami,
  • ale aj u skúsených harcovníkoch, ktorí sa zle vyspali alebo im práve prestala chutiť brokolica.

A tip od skúsených mamičiek – zvykanie na príkrmy môže trvať aj niekoľko mesiacov a je to tak v poriadku. Pripravte sa na to, že jeden deň dieťa je ukážkovo, ale ďalší deň sa to môže úplne zmeniť a vy s tým nič nenarobíte.

Takže jedlo zatiaľ spracte a vyskúšajte to neskôr.

S plačúcim dieťaťom veľa nezmôžete. Radšej jedlo odneste a bábätko upokojte. • 

2. Zmeňte konzistenciu a štruktúru jedla

Svojmu bábätku pripravte:

  • vodnaté rozmixované jedlo do fľaše s väčšou dierkou,
  • hladko rozmixované kašovité jedlo,
  • nahrubo roztlačený príkrm
  • alebo kus varenej zeleniny či ovocia do ruky.

Neexistuje najlepší variant alebo odporúčaná konzistencia – musíte to vyskúšať. Niektoré bábätká jedlo roztlačené vidličkou vypľúvajú, iným vadí lyžička v ústach a vyžadujú kúsok ovocia alebo zeleniny do ruky. Na vás je, aby ste to odhalili.

Tip: Do ruky sa hodí napríklad hranolček mrkvy alebo zemiaku, ružička karfiolu či koliesko cukety. Zeleninu uvarte v pare a dbajte na to, nech nie je rozvarená, inak by sa zle držala a jedla.

A nezabudnite – že dnes bábätko miluje zeleninu rozmixovanú na kašu neznamená, že to tak bude aj budúci týždeň. S bábätkom sa všetko rýchlo mení!

3. Zistite, čo bábätku chutí

Dávate pozor na alergény, máte naštudované tabuľky s druhmi zeleniny a ovocia, ktoré sú vhodné pre deti podľa mesiacov veku, všetko konzultujete s pediatrom – ale vaše bábätko nie a nie jesť. Zahoďte na chvíľku presný plán za hlavu a skúste s bábätkom otestovať rôzne druhy ovocia a zeleniny. Skúšali ste napríklad:

  • pečené sladké zemiaky roztlačené s kvapkou olivového oleja,
  • ovocie namiesto zeleniny
  • alebo pridať do príkrmu trochu materského mlieka alebo umelej výživy?

Niektorým bábätkám šmakujú kupované príkrmy vo fľaštičkách a domácich sa ani nedotknú. Neznepokojujte sa tým – chute bábätiek sa rýchlo a často menia, takže o mesiac už môže byť všetko inak.

Skúšajte rôzne druhy zeleniny i ovocia a kombinujte ich. Vaše bábätko samo zistí, čo mu chutí najviac. • 

4. Nenechajte bábätko pri jedle zaspať

Keď sa bábätku pri príkrme krížia oči, do jedla ho nenúťte. Unavené a ospalé dieťa určite nebude pekne jesť. Radšej vytipujte okamih, kedy je bábätko čulé, dobre naladené a nič ho netrápi. Perfektná chvíľa na servírovanie príkrmu! 

Zároveň nekŕmte dieťa pridlho, aby pri jedle nezačalo zaspávať.

Niektorým bábätkám vyhovuje dlhší čas na kŕmenie a je to úplne v poriadku. Ak ale dieťa začne strácať pozornosť a je mrzuté alebo neposedné, pravdepodobne ho kŕmite už príliš dlho.

5. Zabavte dieťa

Niektoré deti jedlo skrátka nudí. Aby zjedli, čo majú, potrebujú k tomu zábavu. Vyskúšajte napríklad:

  • dieťaťu spievať alebo rozprávať,
  • ukazovať si s ním obrázky v leporele,
  • dať mu do ruky detskú sušienku
  • alebo naoko jesť z jeho misky.

Na väčšie deti platí dať im do ruky vlastnú lyžičku a nechať ich naberať jedlo. Kŕmiť môžu seba alebo aj svoju bábiku a vy zatiaľ zaujatému dieťaťu strčíte do úst lyžičku s jedlom.

Zabavte dieťa obrázkami a nakŕmte ho pokojné. • 

Prečítajte si aj náš článok o tom, ako nakŕmiť dojčatá.

 

Top 5