Luxusné wellness procedúry, ktoré si môžete dopriať aj doma | Blog Mall.sk

Luxusné wellness procedúry, ktoré si môžete dopriať aj doma

Pochmúrne jesenné dni si žiadajú trochu relaxácie. Než aby ste však vyhadzovali stovky eur za pobyty v kúpeľoch alebo wellness, preneste liečebné procedúry k sebe domov a vytvorte si oázu pokoja zo svojej vlastnej kúpeľne. Predstavujeme luxusné kúpeľné procedúry, ktoré si za pár eur urobíte sami doma.

Kneippov chodník

Procedúra, ktorú vymyslel katolícky farár a liečiteľ Sebastian Kneipp, spočíva v prešľapovaní v bazénikoch s horúcou a studenou vodou. Vezmite si preto dva lavóry, jeden naplňte horúcou vodou s teplotou 40–45 °C a druhý studenou vodou s teplotou 12–14 °C.

Teraz sa postavte do lavóra s horúcou vodou a asi minútu v ňom prešľapujte. Následne prejdite do lavóra so studenou vodou a opäť prešľapujte – tentokrát asi 10 sekúnd. Celý proces 6–7× opakujte a vždy skončite v lavóre so studenou vodou. Pre ešte lepší efekt môžete na dno lavórov nasypať kamienky, prípadne položiť akupresúrnu podložku.

A prečo to celé absolvovať? Šliapací kúpeľ pomáha pri migrénach, kŕčových žilách, zlepšuje prekrvenie dolných končatín a je vhodný na uvoľnenie kĺbov, hlavne členkov.

Luxusný spôsob Kneippovho chodníka? Kúpte si domov dve masážne vaničky a v tých prešľapujte. • 

Kúpeľ z Mŕtveho mora

Každý rok cestujú milióny turistov do Jordánska alebo Izraela, aby sa vykúpali v extrémne slanom Mŕtvom mori. Vy si ale podobný zážitok môžete dopriať aj doma vo vani.

Napustite vaňu horúcou vodou a nasypte do nej soľ z Mŕtveho mora. V naozajstnom Mŕtvom mori je asi 250 gramov soli na liter vody, vy si však do vane určite nasypte menej – stačí približne 30 gramov na liter. Následne sa do slanej vody položte, zavrite oči a doprajte si 45–60 minút rozmaznávania. Niektoré kúpele túto procedúru nazývajú floating.

Počas vznášania v príjemne teplej a hustej vode dochádza k uvoľneniu svalov aj kĺbov, upokojeniu dýchacích ciest a hlbokej relaxácii. Kúpeľu z Mŕtveho mora sa vyhnite iba v prípade, že máte na tele otvorené rany.

Rubínový kúpeľ

Máte po ceste z práce kvetinárstvo? Tak sa v ňom pri najbližšom návrate domov zastavte a kúpte si niekoľko ruží. Budete ich potrebovať na kráľovský rubínový kúpeľ.

Napustite vaňu horúcou vodou, pridajte morskú soľ a natrhajte do nej okvetné lístky ruží. Keď budete hotoví, vlezte do vody a nechajte sa najmenej 15 minút unášať prenádhernou vôňou čerstvých kvetín. Po skončení kúpeľa sa zabaľte do teplého uteráka a ďalších 15 minút odpočívajte.

Rubínový kúpeľ prispieva k zjemneniu a upokojeniu pleti, zníženiu tlaku či prekrveniu tkanív. Morská soľ zase vášmu telu dodá minerálne látky a zbaví ho únavy.

Rubínový kúpeľ je zážitkom, ktorý sa len tak neomrzí. • 

Perličkový kúpeľ

Iba vy, teplá voda a bublinky, ktoré ľahučko masírujú a rozmaznávajú vaše telo. Presne takto vyzerá bublinkový kúpeľ, ktorý si môžete kedykoľvek dopriať vo svojej vani.

Stačí, keď si kúpite bublinkovú podložku a položíte ju na dno vane. Potom podložku pripojte do zásuvky, napustite vaňu teplou vodou s teplotou asi 37–38 °C a… zvyšok nechávame na vašu fantáziu. Jemné perličky, ktoré podložka vytvára, sa príjemne hrajú s vašou pokožkou a prinášajú prekrásne pocity úľavy.

Bublinková masáž aktivuje nervové zakončenia, prekrvuje pokožku a zrýchľuje látkovú výmenu. Výborná je predovšetkým ako relaxačná procedúra pre športovcov po náročnom fyzickom tréningu.

Perličkový kúpeľ je rovnako príjemný ako klasická hydromasáž vo wellness. • 

Jódový kúpeľ

Aby ste si užili relaxačné a ozdravné účinky jódového kúpeľa, stačí vám iba prípravok s obsahom jódu – napríklad koloidný jód.

Zvyšok už je jednoduchý. Napustite vaňu vodou s teplotou asi 37 °C a pridajte koloidný jód. Následne sa do vane položte a asi 15 minút nehybne relaxujte. Jód sa do vášho tela nedostáva len cez pokožku, ale i dýchacími cestami, čo znásobuje jeho pozitívne účinky na zdravie.

Pri jódovom kúpeli dochádza k prekrveniu tkanív, urýchleniu hojenia rán alebo lepšej funkčnosti kĺbov. Kúpeľ ďalej pomáha znižovať krvný tlak alebo cholesterol v krvi.

 

Top 5