Holenie bez bolesti? Vyskúšajte prírodnú epiláciu cukrovou pastou | Blog Mall.sk

Holenie bez bolesti? Vyskúšajte prírodnú epiláciu cukrovou pastou

Čím viac sa hlási leto, tým viac nahej pokožky ukazujeme. A hladké oholenie je nutnosť! Siahnite do domácich zásob a pripravte si vlastný zázrak na holenie – cukrovú pastu. S ňou získate hladké nielen nohy lacno, zdravo a menej bolestivo než voskom alebo epilačným prístrojom. Prečítajte si, ako na to.

O epilácii voskom už ste asi počuli. Epilácia pomocou cukrovej pasty je ale novinkou – vydrží pritom rovnako dlho, je rýchla a na rozdiel od vosku nebolí, pretože sa chĺpky trhajú po smere rastu.

Ak sa vám nechce chodiť do drahých kozmetických salónov alebo utrácať peniaze za hotové produkty v drogérii, cukrovú pastu si zvládnete jednoducho vyrobiť aj sami. A za pár eur. Väčšinu ingrediencií totiž máte bežne doma.

Na výrobu cukrovej pasty vám postačia iba tri základné suroviny. Hmota je prírodná, takže ju môžu bez obáv používať aj alergici alebo ľudia s citlivou pokožkou. • 

Ako na to

Hlavne na jar a v lete je dokonale hladká pokožka nevyhnutná. Cukrová pasta je šetrná k pokožke, takže ju môžete použiť na nohy, slabiny, tvár aj podpazušie. A prípravu zvládnete za pár minút:

  1. Všetky ingrediencie zmiešajte v hrnci a dajte na sporák. Zmes pomaly priveďte do varu.
  2. Až začne hmota bublať, stiahnite plameň na minimum a pomaly varte asi 10 až 15 minút. Nezľaknite sa – v hrnci sa začne tvoriť veľa peny, zmes začne tuhnúť a zmení farbu.
  3. Aby cukrová pasta správne fungovala, musí mať ideálnu konzistenciu. Tú dosiahnete zhruba pri 118–121 °C. Ak máte kuchynský teplomer, pri príprave ho využite.
  4. Nakoniec nechajte pastu trochu vychladnúť. Keď má telesnú teplotu, začnite s epiláciou.

Hotová pasta pripomína redší med. Ideálny výsledok spoznáte aj podľa farby – hmota musí byť tmavozlatá. Keď bude pasta veľmi svetlá, nebude chĺpky chytať a dobre vás ich nezbaví. Veľmi tmavá je zase príliš tvrdá na to, aby ste ju rozotreli na pokožku.

Niekedy sa pasta nepodarí hneď na prvý raz. Len čo však zistíte, ako má zmes správne vyzerať, pôjde vám príprava pekne od ruky. • 

Pasta má tendenciu prilepiť sa na dno hrnca. Ale žiaden strach – stačí do kastróla naliať horúcu vodu a nechať zvyšky skaramelizovaného cukru odmočiť. Ak by nechcel pustiť, vodu ešte raz prevarte – teplo pastu rozpustí a vy ju potom jednoducho zotriete preč. 

Do hladka!

Epilácia cukrovou pastou je jednoduchá. A na rozdiel od vosku na ňu nutne nepotrebujete žiadne špeciálne prúžky – pastu strhnete pomocou prstov. Nezabudnite však, že pasta vytrhne iba také chĺpky, ktoré majú aspoň 5 mm. Pred jej použitím sa preto týždeň až 10 dní nehoľte.

  1. Pastu rozohrejte na telesnú teplotu – dajte pozor, nech sa nespálite. Mala by byť vláčna, ale nie tekutá. Cukrovú pastu nanášajte na suchú pokožku. Ak sa napríklad v podpazuší trochu potíte, využite detský púder.
  2. Naberte si malé množstvo pasty (buď drevenou stierkou alebo priamo prstami) a naneste ju na kožu v tenkej vrstve. Nemala by byť hrubšia než 2–3 mm.
  3. Pastu rozotrite ťahom proti smeru rastu chĺpkov a uhlaďte ju. Nezľaknite sa, keď sa vám prilepí na končeky prstov. Práve tými po pár sekundách tuhnúcu pastu strhnete.
  4. Trhnite prudko po smere rastu chĺpkov. Zabudnite na trhanie proti smeru, mohli by ste si urobiť modriny. Ak sa na trhanie iba prstami necítite, môžete si vziať na pomoc depilačné pásiky, papier na pečenie alebo kúsok látky. Uhladíte ich na vrstve pasty, chvíľu počkáte a strhnete.
  5. Postup opakujte všade, kde sa chcete zbaviť neželaných chĺpkov. Na jedno miesto pokojne naneste hmotu opakovane, kým nebude oholenie dokonalé – pasta je šetrná a nespôsobuje začervenanie ani podráždenie pokožky.
  6. Na záver pokožku opláchnite vlažnou vodou alebo potrite telovým olejom.

Pastu rozotrite do tenkej vrstvy a následne ju strhávajte po smere rastu chĺpkov. Holenie vďaka tomu nebude tak bolestivé. • 

Hladké nohy vám vydržia až 10 dní. Cukrová pasta navyše narúša štruktúru chĺpkov – keď ju budete používať pravidelne, chĺpky sa budú oslabovať a môžu dokonca úplne prestať rásť.

Ak pripravíte veľa zmesi alebo vám zostane, nevyhadzujte ju. Stačí ju nechať vychladnúť, preliať do pripravenej nádobky a uložiť do chladničky. Pred ďalšou epiláciou ju jednoducho dajte do mikrovlnky alebo rozohrejte v uzavretej nádobe vo vodnom kúpeli.

Ak si na výrobu epilačného prípravku netrúfate alebo chcete najprv vyskúšať overenú zmes, kúpte si už hotovú cukrovú pastu v drogérii. Keď si budete istí, ako s pastou narábať, môžete sa pustiť do prípravy vlastnej.

 

Top 5