Zistite, ako spotrebovať tekvicu do posledného kúska | Blog Mall.sk

Zistite, ako spotrebovať tekvicu do posledného kúska

Tekvica sa stala obľúbenou dekoráciou aj ingredienciou na varenie i pečenie. Zvyčajne však využijeme len jej tvrdú dužinu a vydlabané vnútro aj so semienkami a šupkou vyhodíme do koša. Pritom vyhadzujeme hotový poklad. Inšpirujte sa, ako šikovne využiť každý kúsoček nielen v kuchyni.

Ako spracovať tekvicu

Tekvicu rozpoľte a vydlabte z nej mäkké vnútro so semienkami. Aby ste mohli s mäkkou dužinou ďalej pracovať, musíte ju najskôr oddeliť od semienok.

Skúste prebrať, čo pôjde. Ak sa semená nebudú chcieť oddeliť od mäkkých vlákien, šúchajte ich medzi prstami – tak by sa mali zbaviť aj tenkého, trochu slizkého obalu. Až to bude hotové, dajte ich sušiť do sušičky potravín. Zvyšok dužiny sám odpadne, keď uschne.

A teraz naspäť k tuhej časti tekvice. Vezmite si nôž a poodkrajujte šupku spolu s pár milimetrami tvrdej dužiny. Tieto plátky zatiaľ odložte, potom ich ďalej spracujete. Tuhú dužinu nakrájajte na kocky a zatiaľ nechajte v miske.

Zapojte do vydlabávania tekvíc deti – budú nadšené. A šupku im môžete rovno nechať na vyrezanie halloweenskych dekorácií. • 

Tekvicové pyré je základ

Z tekvice si jednoducho vyrobíte pyré, ktoré je základnou surovinou pre väčšinu jedál aj tekvicovej kozmetiky. Tvrdú dužinu nakrájanú na kocky dajte na plech vyložený papierom na pečenie a strčte do rúry vyhriatej na 220 °C. Pečte asi 30 minút, dokiaľ tekvica nezozlatne a nezmäkne.

Pokojne ešte za tepla hoďte pečenú tekvicu do misky a tyčovým mixérom ju rozmixujte na pyré. K zmesi pridajte aj vnútro tekvice, ktoré ste predtým vydlabali. Pyré, ktoré nepoužijete okamžite, zmrazte vo vrecúškach. Ešte sa vám bude v zime hodiť do polievok, omáčok alebo na pečenie koláčov.

Existuje mnoho typov tekvíc. Hlavne pozor, aby ste si nesplietli čisto dekoratívne druhy s tými jedlými. • 

Tekvicové maslo vás odzbrojí svojou plnou chuťou

Tento recept má veľkú šancu, že sa stane jedným z vašich obľúbených. Postup je veľmi jednoduchý, ale výsledok úplne uchvacujúci. Tekvicové maslo je najlepšie natreté na hrianke ako rýchle raňajky. Ale pokojne buďte odvážnejší a použite ho napríklad na zlepovanie cukroviniek.

Ingrediencie:

  • 2 hokkaido tekvice alebo tekvicové pyré,
  • 2 lyžice masla,
  • 2 hrnčeky trstinového cukru,
  • ¼ hrnčeka jablčného džúsu,
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu,
  • 2 lyžičky mletej škorice,
  • 1 lyžička mletého zázvoru,
  • ½ lyžičky muškátového orecha
  •  a ¼ lyžičky klinčekov

Postup:

Tekvicu rozkrájanú na kúsky dajte do hrnca spolu so všetkými ostatnými ingredienciami a varte na strednom plameni asi pol hodiny. Keď obsah hrnca zmäkne, rozmixujte všetko na pyré a rozdeľte ho do pohárov. Ak použijete predpripravené tekvicové pyré, stačí zmes variť asi dvadsať minút. Hotové maslo nechajte vychladnúť, potom poháre uzavrite a dajte do chladničky. Takto vydržia aj niekoľko týždňov.

Hokkaido tekvicu nakrájanú na plátky môžete upiecť aj so šupkou. Stačí ju len osoliť, okoreniť, pripraviť k nej pikantný dip a zdravý olovrant je na svete. • 

Tekvicové pyré vám pomôže na hladkú vyživenú pleť

Tekvica je plná vitamínov A a C aj antioxidantov, takže zariadi, aby vaša pleť bola hladká a lesklá. Stačí pridať len pár ingrediencií a máte skvelý peeling bez pridanej chémie.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček cukru alebo soli
  • ½ tekvicového pyré
  • 1 polievková lyžica medu
  • 1 polievková lyžica mandľového oleja

Postup:

Tekvicové pyré zmiešajte s trstinovým cukrom alebo soľou. Pridajte trochu medu a zvláčňujúci mandľový olej. Pred použitím dajte peeling do chladničky, aby stuhol. V uzavretých nádobkách vydrží asi týždeň. Peeling používajte na odlíčenú umytú pleť a nanášajte krúživými pohybmi. Tak sa zbavíte odumretej kože a vaša pokožka dostane lepší vzhľad.

Tekvicové semienka sú skvelé aj ako pochúťka k televízoru. Opražené chutia ako oriešky. • 

Že tekvicové semienka a mäso nejdú dokopy?

Tak to by ste sa mýlili. Usušené tekvicové semienka opražte na panvici. Stačí len pár minút, aby získali jemnú orieškovú chuť. Omnoho dlhšie však bude ich lúpanie. To je mravčia práca.

Vezmite si malý ostrý nožík a pomocou jeho špičky lúskajte a lúskajte. Najlepšie pri obľúbenom seriáli, potom vám tá práca nebude pripadať tak hrozná. Vylúpané semienka nakoniec rozsekajte v sekáčiku na hrubšie kúsky, určite nie na prach.

Ingrediencie:

  • 450 g bravčovej sviečkovice,
  • 2 hrste tekvicových semienok,
  • 3 lyžice horčice,
  • 1 lyžica masla,
  • 1 lyžica olivového oleja,
  • soľ
  • a čierne korenie

Postup:

Vezmite valček bravčovej sviečkovice, očistený od striebristých blaniek, osoľte ju, okoreňte a obaľte v zmesi drvených semienok a horčice. Takto pripravenú sviečkovicu opečte z každej strany na panvici s rozohriatym maslom a olejom. Že je mäso hotové, spoznáte na dotyk. Musí byť pružné, ale nie príliš mäkké. Servírujte s pretláčanými zemiakmi.

Z pečených tekvicových šupiek budú vaši chlpáči nadšení. • 

Šupky z tekvice premeňte na psie maškrty

Sľúbili sme, že tekvicu využijete do posledného kúska. Takže čo so šupkami? Vám by asi nechutili, ale vaši štvornohí maznáčikovia z nich budú nadšení. Väčšina lacných psích maškŕt obsahuje dochucovadlá a soľ. Pečené tekvicové šupky sú však čistá príroda.

Vezmite prúžky tekvicových šupiek, ktoré vám zostali, a dajte ich na plech dužinou nahor. Pečte na 180 až 200 °C asi 45 minút. Čím dlhšie ich v rúre necháte, tým dlhšiu zábavu psíkovi pripravíte.

 

Top 5