Jesenné maškrtenie: pripravte si 4 nátierky z jesennej úrody

Vonku to hrá všetkými farbami. A čo takto na tanieri? Pustite jeseň aj k sebe do kuchyne a pripravte si výborné domáce nátierky – napríklad z tekvice alebo červenej repy. Na tieto recepty nedáme dopustiť.

1. Tekvicová nátierka

Tekvice sú na jeseň všade. Keď pôjdete nakupovať zásobu na halloweenské dlabanie, nezabudnite prihodiť do košíka aj jednu na spracovanie do kuchyne. Oranžovú nátierku si zamilujete.

Čo budete potrebovať:

  • 500 gramov tekvice hokkaido,
  • pár kvapiek olivového oleja,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • citrónovú šťavu,
  • soľ a čierne korenie.

Ako na to:

  1. Tekvicu najprv poriadne umyte, vydlabte z nej semienka a nakrájajte ju na kocky. Tie poukladajte na plech a pokvapkajte olivovým olejom. Pečte asi na 180 stupňoch, pokiaľ tekvica nezmäkne.
  2. Upečenú tekvicu nechajte vychladnúť, preložte do misky a roztlačte vidličkou. Môžete si pomôcť aj ponorným mixérom.
  3. Nakoniec osoľte, okoreňte a dochuťte vytlačenou šťavou z polovice citróna. Nátierku poriadne premiešajte, podávajte s toastovým chlebom alebo napríklad hriankami.

NÁŠ TIP: Ak si chcete dopriať naozajstné tekvicové hody, posypte ešte vrch natretého pečiva trochou tekvicových semienok.

A ak dávate prednosť krémovým nátierkam, pokojne pridajte do nátierky aj tvaroh alebo krémový syr.A ak dávate prednosť krémovým nátierkam, pokojne pridajte do nátierky aj tvaroh alebo krémový syr.

A keď sa dosýta najete tekvicovej nátierky, zistite, ako tekvicu spracovať do posledného kúska.

2. Nátierka z cvikly

Ťahali repu a ťahali… a vy ju budete len maškrtiť a maškrtiť. Preneste trochu jesenných farieb aj do kuchyne a nachystajte si pestrofarebnú nátierku z červenej repy (cvikly).

Čo budete potrebovať:

  • väčšiu cviklu,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • cibuľu,
  • 100 gramov kyslej smotany,
  • soľ a čierne korenie.

Ako na to:

  1. Základom nátierky je cvikla – očistite ju, vložte do hrnca s osolenou vodou a dajte variť. Keď do nej zapichnete vidličku a ucítite, že je mäkká, máte hotovo.
  2. Vychladnutú cviklu ošúpte a nastrúhajte na hrubšom strúhadle na tenké prúžky.
  3. Pridajte k nej prelisovaný cesnak, najemno nakrájanú cibuľku, soľ a čierne korenie. Nakoniec ešte do nátierky zamiešajte kyslú smotanu. Dobrú chuť!

Nemáte doma kyslú smotanu? Dajte do nátierky nátierkové maslo či mascarpone.Nemáte doma kyslú smotanu? Dajte do nátierky nátierkové maslo či mascarpone.

3. Orechová nátierka

Zahrajte sa v kuchyni na Popolušku a oceňte silu orieškov. Napríklad vlašské orechy obsahujú množstvo vitamínov a bielkovín a navyše vraj upokojujú nervy. Pripravte si po náročnom dni zdravé orieškové maškrtenie.

Čo budete potrebovať:

  • 50 gramov masla,
  • vaničku tvarohu,
  • 100 gramov tvrdého syra podľa chuti,
  • 75 gramov vlašských orechov,
  • 1–2 strúčiky cesnaku,
  • soľ a čierne korenie.

Ako na to:

  1. Než budete pripravovať orechovú nátierku, vytiahnite si pár hodín vopred maslo z chladničky, aby zmäklo. Hneď ako je tvárne, vyšľahajte ho na penu.
  2. Vmiešajte do masla tvaroh a pridajte asi 100 gramov nastrúhaného tvrdého syra – použite pokojne eidam alebo goudu. Do zmesi prelisujte cesnak, osoľte a okoreňte. Všetko dôkladne premiešajte.
  3. Nakoniec do nátierky prisypte najemno nasekané alebo pomleté orechy.

Ak chcete robiť s orechovou nátierkou jednohubky, nechajte si zopár prepolených vlašákov, ktoré neposekáte. Môžete nimi potom chlebíčky ozdobiť.Ak chcete robiť s orechovou nátierkou jednohubky, nechajte si zopár prepolených vlašákov, ktoré neposekáte. Môžete nimi potom chlebíčky ozdobiť.

4. Mrkvová nátierka

Má sladkastú chuť, oranžovú farbu a výborne chutí, čo je to? Predsa mrkvová nátierka. Ak chcete maškrtiť a zároveň jesť zdravo, vyskúšajte si ju urobiť. Zvládnete to za pár minút.

Čo budete potrebovať:

  • 3 mrkvy,
  • 125 gramov Lučiny,
  • citrónovú šťavu,
  • soľ a čierne korenie,
  • mandle.

Ako na to:

  1. Mrkvy najprv očistite a nastrúhajte najemno. Ak máte radšej varenú zeleninu, pokojne použite na prípravu nátierky mrkvu uvarenú – tak ju stačí iba roztlačiť vidličkou.
  2. Pokvapkajte citrónovou šťavou a pridajte Lučinu, štipku soli a čierneho korenia. Všetko premiešajte, nech sa chute prepoja. Máte?
  3. Labužníci môžu do nátierky pridať ešte nadrobno nasekané mandle.

Príjemne sladkastú chuť mrkvovej nátierky si obľúbia dospelí aj deti.Príjemne sladkastú chuť mrkvovej nátierky si obľúbia dospelí aj deti.

 

Odporúčame