Tekvica nasladko: top recepty na tekvicové muffiny a koláč | Blog Mall.sk

Tekvica na sladko: recepty na najlepšie tekvicové muffiny a koláč

K jeseni patria tekvicové špeciality, klasickú tekvicovú polievku si ale varí skoro každý. Čo tak vyskúšať tekvicové maškrtenie na sladko? Inšpirujte sa našimi vyskúšanými receptami na tekvicové muffiny s vôňou klinčekov alebo tekvicový koláč.

Tekvíc existuje viac druhov, na pečenie ale používajte len niektoré. Každý druh má inú chuť a hodí sa na niečo iné. Sladké dezerty najlepšie vykúzlite z:

• tekvice Hokkaidó - má medovo sladkú chuť a krémovú konzistenciu, takže je ideálna na koláč,

• maslové tekvice - vynikajú maslovo-orieškovou chuťou, pripravíte z nej koláč, cheesecake aj sladké pečivo,

• tekvica sweet dumpling - chuťou pripomína jedlé gaštany a je skvelá najmä na sladké dezerty.

V obchode vyberajte tekvicu, ktorá má vyschnutú stopku - len taká je totiž naozaj zrelá. Doma ju ale nechajte ešte 14 dní odpočívať. Zlepší sa jej chuť a časť škrobov sa premení na cukry. Hneď potom sa dajte do pečenia.

Tekvicové muffiny s klinčekmi

Táto oranžová dobrota chutí a vonia po klinčekoch a škorici. Na prípravu tekvicových muffinov si nachystajte:

• 300 gramov tekvice Hokkaidó,

• 200 gramov hladkej múky,

• 150 gramov cukru,

• 100 gramov masla,

• 1 vajce,

• 1 balenie prášku do pečiva,

• 50-150 mililitrov mlieka,

• 5 kusov klinčekov,

• lyžičku škorice

• a štipku muškátového orieška.

Ako na to:

1. Začnite prípravou tekvicového pyré, ktoré vám poslúži ako základ na Mafinové cesto. Tekvicu pokrájajte na veľké kocky, rozprestrite na plech a dajte na 250 °C do rúry. Stačí 15 minút a tekvice zmäkne.

2. Mäkkú tekvicu dajte do misky, prilejte trošku mlieka a tyčovým mixérom rozmixujte na hladké pyré.

3. Do inej misy rozklepnite vajíčko, prisypte cukor a vyšľahajte do peny. Rovno pridajte aj zmäknuté maslo.

4. Keď je zmes hladká, pridajte k nej tekvicové pyré a dobre premiešajte. Nakoniec ešte vmiešajte múku, prášok do pečiva a koreniny. Klinček ale najprv rozdrvte v mažiari alebo na doske pomocou valčeka.

5. Hotové cesto je husté a trochu lepivé. Ak sa vám zdá, že je husté až moc, prilejte trochu mlieka.

6. Na plech si nachystajte papierové košíčky a do dvoch tretín ich naplňte pripraveným cestom. Nakoniec ešte posypte tekvicovými semienkami alebo nastrúhanou čokoládou.

7. Dajte do rúry na 200 °C a pečte asi 20-25 minút. Muffiny sú hotové, až majú zlatistú farbu a dostatočne "vybehnú" do výšky.

Náš tip: Ak bežne kontrolujete pečené dobroty zapichnutím špajdle, neľakajte sa - tekvicové cesto bude trochu lepivé, aj keď už sú muffiny hotové. Riaďte sa farbou a výškou muffinov.

Všetky pomôcky na pečenie nájdete na MALL.SK. >>

Ak vám pri pečení zostalo trochu z tekvice, zabaľte ju do fólie a uložte do chladničky.  Vydrží tam 4 – 6 dní, takže si môžete neskôr ukuchtiť ďalšiu tekvicovú dobrotu – napríklad tekvicové latté.Ak vám pri pečení zostalo trochu z tekvice, zabaľte ju do fólie a uložte do chladničky. Vydrží tam 4 – 6 dní, takže si môžete neskôr ukuchtiť ďalšiu tekvicovú dobrotu – napríklad tekvicové latté. • 

Americký tekvicový koláč

V Amerike a Kanade je tekvicový koláč dezertná klasika, ktorú ľudia maškrtia napríklad cez Vianoce a na Deň vďakyvzdania. Pripravte si ho tiež.

Na cesto potrebujete:

• 175 gramov hladkej múky,

• 15 gramov trstinového cukru,

• 110 gramov masla,

• 30-50 mililitrov vody

• a štipku soli.

Náplň nachystáte z:

• 400 gramov pyré z tekvice Hokkaidó,

• 100 gramov trstinového cukru,

• 120 mililitrov smotany na šľahanie,

• 3 vajec,

• 1-2 kusov klinčekov,

• lyžičky mletej škorice,

• pol lyžičky mletého zázvoru,

• a štipky soli.

Ako na to:

1. Najprv si pripravte cesto: zmiešajte múku s cukrom a štipkou soli, pridáme maslo a vypracujte. Prilejte trochu vody a opäť premieste, kým nevznikne hladké cesto. To zabaľte do fólie a dajte odpočinúť do chladničky. Nechajte ho tam aspoň hodinu.

2. Zatiaľ si nachystajte náplň. Do misy rozklepnite vajcia, pridajte trstinový cukor, smotanu a soľ a všetko premiešajte. Prisypte ešte škoricu, mletý zázvor a rozdrvený klinček.

3. Do plnky potrebujete ešte tekvicové pyré. Pripravte ho rovnako ako pri pečení muffinov: veľké kocky tekvice dajte na plech, pečte asi 15 minút na 250 °C a zmäknutú tekvicu rozmixujte.

4. Akonáhle je pyré hladké, vlejte ho do misy s okorenenou zmesou a dôkladne premiešajte.

5. Oddýchnuté cesto vyberte z chladničky, vyvaľkajte na väčšiu placku a opatrne položte do nízkej koláčovej formy. Ideálne je forma s priemerom asi 27 centimetrov.

6. Okraje cesta, ktoré prečnievajú cez formu, odrežte. Aby cesto pri pečení nevyskočilo, prepichnite ho na pár miestach vidličkou. Až potom vlejte na cesto tekvicovú plnku.

Pečte v predhriatej rúre na 190 °C asi 40-45 minút, až náplň stuhne a okraje zozlatnú.

Náš tip: Ak máte doma tekvíc viac a nestíhate ich spracovávať, pripravte si pyré do zásoby. V chladničke vydrží až 5 dní alebo ho pokojne dajte do mrazničky.

Americký tekvicový koláč stojí za vyskúšani. Jeho chuť podčiarknete domácou šľahačkou.Americký tekvicový koláč stojí za vyskúšani. Jeho chuť podčiarknete domácou šľahačkou. • 

 Koláčové formy zoženiete na MALL.SK. >>

Aby vám nič neuniklo, sledujte nás na sociálnych sieťach. Sme na Facebooku, YouTube, Instagrame.