Koniec karafiátom. Oslávte MDŽ moderne | Blog Mall.sk

Zabudnite na karafiáty. Oslávte MDŽ moderne

Červené karafiáty, ručne vyrobená priania a okoralé chlebíčky. Aj keď majú oslavy MDŽ rôzne podoby, tieto tri veci k nim od dôb socialistickej éry neodmysliteľne patria. Vezmite tento rok 8. marec do svojich rúk. Tradičné symboly osláv ženského sviatku môžu vyzerať aj inak. Inšpirujte sa.

Keď sa povie MDŽ, väčšina z nás si vybaví červené karafiáty a obdobia minulého režimu, kedy sa organizovali oslavy sviatku žien vo veľkom. Ženy dostávali červené kvety, deti pre nich v školách povinne vyrábali blahoželania a muži oslavovali viac než kto iný.

Aj keď socialistická sviatočná trojica: karafiát, prianie a chlebíček - zostane vo vašej pamäti, nič nebráni tomu vdýchnuť jej novú podobu. Originálnejšiu.

1. Povedzte to kvetinou... a kvetináčom

Kvetina poteší snáď každú ženu. Ak má vaša partnerka alebo napríklad mamička rada karafiáty, pokojne zostaňte při klasike. Inak ale ďaleko viac zabodujete so živou rastlinkou v kvetináči. Vydrží dlhšie a pri správnej starostlivosti môže robiť radosť ešte veľa rokov.

Nezáleží na tom, či vyberiete fialky, orchideyu alebo urastený fikus. Zelená rastlina prinesie do bytu jar a rozveselí nielen interiér ale hlavne obdarovanú ženu.

MDŽ sa prvýkrát slávil už na začiatku 20. storočia, kedy ženy bojovali za volebné právo. Postupne sa 8. marec stal významným medzinárodným dňom, kedy majú všetci prejaviť ženám úctu a lásku. A prečo nie kvetinou v kvetináči? • 

Náš tip: Vyberajte starostlivo tiež kvetináče, v ktorom kvety darujete. Aj keby napokon kvetina zvädla, kvetináč môže domov skrášľovať ďalej.

2. Prianie trochu inak - na chladničku aj v mobile

Doby, kedy museli deti v škole povinne vyrábať želanie pre mamičky a babičky, sú už preč. Tradičné blahoželania však majú niečo do seba,  vyčaria úsmev na tvári a pripomenú obdarovanej, čo pre vás znamená.

Nájdite si čas a vráťte sa na chvíľu do školských rokov. Nemusíte zrovna kresliť obrázky alebo vymýšľať básničky. Svoju milovanú potešíte aj zamilovaným listom alebo krátkym odkazom na chladničke. Svoje vyznanie pokojne schovajte vyvolenej tiež do tašky alebo do vrecka od bundy. A ak nestíhate, pošlite jej aspoň cez deň milú SMS správu. Uvidíte, že budete sláviť úspech.

Nemusíte si lámať hlavu nad hodnotnými darčekmi, niekedy poteší aj maličkosť Vyznaním môžete svojich vlízkych potešiť aj kedykoľvek počas roka. • 

Náš tip: Nezabúdajte ale na odkazy ani v priebehu roka. Napíšte raz za čas vyznania svojim blízkym len tak: pochváľte výbornú večeru, nový účes alebo pripomeňte, ako sa máte radi.

3. Ovládnite kuchyňu a pripravte malé chuťovky

Tradičné chlebíčky alebo jednohubky pozná každý. A k oslavám dňa žien patrili za minulého režimu rovnako ako koláče k Vianociam. Prekvapte tento rok na MDŽ niečím iným, jednohubkami.

Jednohubky sú malé chuťovky, ktoré sa servírujú ako občerstvenie na rôznych oslavách. Ich základom je celozrnné pečivo nakrájané na menšie kúsky alebo slané krekry. A zdobia sa kadečím. Zvoľte napríklad avokádové jednohubky alebo sa odviažte a nachystajte ich ovocný variant. Príprava vám zaberie len pár minút.

Avokádové jednohubky s orieškami

Pripravte si na ne:

avokádo, 400 gramov tvarohu, celozrnný chlieb, soľ a korenie, rukolu, šťavu z citrónu, paradajky, vlašské orechy.

Ako na to:

  1. Avokádo roztlačte a zmiešajte s tvarohom. Ochuťte soľou, korením a pár kvapkami citrónovej šťavy.
  2. Celozrnný chlieb nakrájajte na menšie kúsky alebo z neho vykrajujte vykrajovačmi na cukrovinky malé kolieska.
  3. Pečivo natrite avokádovou nátierkou, navrch ozdobte rukolou, kúskami paradajok a vlašskými orechmi.
  4. Dobroty z avokáda sú nielen chutné, ale aj zdravé. Toto zelené ovocie totiž obsahuje poriadnu nálož vitamínov a minerálov. • 

Melónovo-syrové jednohubky

Ak sa chcete trocha odviazať, využite ovocie a skúste slano-sladkú kombináciu. Nachystajte si:

melón (vodný alebo žltý podľa chuti), balkánsky syr, čierne olivy, mätu.

Ako na to:

  1. Melón nakrájajte na malé kúsky a zbavte ho kôstok.
  2. Položte na neho kúsok balkánskeho syra, olivu a lístok mäty.
  3. Aby vám všetko držalo pohromade, prepichnite všetky dobroty špáradlom.

A ak nie ste práve kuchárski preborníci, kúpte žltý melón a parmskú šunku. Prípravu občerstvenia budete mať skoro bez práce a s geniálnou kombináciou chutí překvapíte..

Pripravte si z melóna aj netradičné osvieženie.>>

Ďalšie recepty na originálne chuťovky sme pre vás dali dohromady v tipoch na párty občerstvenie. Dobrú chuť!

A ak nie ste práve kuchárski preborníci, kúpte žltý melón a parmskú šunku. Prípravu občerstvenia budete mať skoro bez práce a s geniálnou kombináciou chutí prekvapíte.. • 

 

Top 5