S týmto darčekom zabodujete: voňavé domáce mydlo | Blog Mall.sk

S týmto darčekom zabodujete: voňavé domáce mydlo

Ručne vyrobený darček poteší najviac. To však neznamená, že musíte po večeroch pliesť svetre alebo stráviť hodiny maľovaním obrazu. Ide to aj rýchlejšie. A pod vianočným stromčekom si hanbu rozhodne neurobíte. Vrhnite sa na výrobu domáceho mydla podľa nášho návodu.

Premeňte svoj domov na jeden večer na alchymistickú dielňu a dajte sa na výrobu vlastného mydla. Najjednoduchším spôsobom je výroba z predpripravenej mydlovej hmoty, ktorú si dotvoríte k obrazu svojmu. A pomáhať môžu pokojne aj deti. Tak poďte na to.

Čo budete potrebovať:

  • Asi 100 gramov mydlovej hmoty (na jedno väčšie alebo dve menšie mydlá),
  • 1–3 kvapky esenciálneho oleja,
  • pár kvapiek prírodného farbiva,
  • sušené bylinky alebo kôru,
  • špeciálny odstraňovač bubliniek v spreji,
  • formičku na mydlo,
  • metličku
  • a misku.

NÁŠ TIP: Ak chcete mať mydlo číre, zvoľte priehľadnú mydlovú hmotu. Na matné mydlo je zase ideálna nepriehľadná. Mydlo môžete obohatiť aj o čiastočky, ktoré v ňom poslúžia ako peeling. Hodí sa napríklad usadenina z kávy alebo jemný piesok. Hrubé zrniečka odstránia pri používaní mydla odumreté čiastočky kože a pomôžu tak k obnove pleti.

Ak chcete mať mydlo dokonalé, zlaďte vôňu s farbou mydla. K levanduľovej esencii sa najlepšie hodí fialová, pomarančové mydlo zase dolaďte oranžovou alebo žltou farbou. • 

Ako na to:

1. Mydlovú hmotu nakrájajte na menšie kúsky, aby sa rýchlejšie rozpustila. Vložte ich do misky a rozohrejte – buď vo vodnom kúpeli v hrnci alebo len tak v mikrovlnke. Ale pozor! Hmota sa nesmie variť. Postrážte si, nech má maximálne 60–80 °C.

NÁŠ TIP: Ak dávate hmotu rozpustiť v mikrovlnke, začnite najprv pár sekundami a postupne čas po troškách pridávajte – iba tak si ustrážite, že sa hmota rozpustí, ale nezačne sa variť.

2. Hneď ako je mydlová hmota tekutá, pridajte do nej pár kvapiek éterického oleja – väčšinou stačia 2–3 kvapky. Vyberte takú vôňu, ktorá je vám príjemná. Svieže citrusy alebo napríklad zmes byliniek budú na relaxačný kúpeľ tým pravým.

3. Ak chcete mať mydlo farebné, kvapnite do misky pár kvapiek prírodného farbiva. Buďte opatrní – farbivá sú dosť sýte. Začnite len s kvapkou alebo dvoma a poriadne ich v tekutine rozmiešajte.

4. Nakoniec prisypte sušené bylinky (levanduľu, harmanček či nechtík), usušenú pomarančovú kôru či jahodové zrniečka na peeling – záleží len na vás. Poriadne všetko rozmiešajte – v mydlovej kocke vytvoria prísady jedinečnú kombináciu.

Okrem sušených kúskov kôry môžete pridať na dno mydla celé sušené ovocné plátky, ale aj lístky ruží, kávové zrnká alebo napríklad ovsené vločky. • 

5. Hotový mydlový základ nalejte do formičky – najlepšie sú silikónové, z ktorých potom hotový výrobok jednoducho vyklepnete. Hravo si však poradíte aj s plastovou miskou. A ak doma žiadnu nádobku nemáte, nevadí:

  • Vezmite prázdnu škatuľu z mlieka.
  • Odrežte spodnú časť, asi na výšku 10 centimetrov.
  • Poriadne spodnú časť škatule umyte a vysušte. A formička na mydlo je na svete.

NÁŠ TIP: Tvoria sa v mydle bublinky? Jednoducho postriekajte ešte mokré naliate mydlo odstraňovačom bubliniek. A ak sa vám nechce špeciálny sprej kupovať, proste po zatuhnutí vrchnú časť s bublinkami odkrojte.

6. Teraz už zostáva iba mydlo nechať zatuhnúť – stredne veľkej kocke by mala stačiť hodina. Ak ste však naliali mydlo do veľkej formy a chcete z neho krájať viac menších mydielok, nechajte ho tuhnúť radšej cez noc.

7. Hneď ako je mydlo tuhé, vyklepnite ho a je hotovo. Ideálne dajte mydlo ešte dva až tri týždne odležať, nech sa spevní.

Pripraviť sa na sviatky, pozor, baľ

Podarilo sa? Máte ideálny darček pod stromček, ktorý ocení kamarátka aj starý otec. Nezabudnite ho však nakoniec pekne zabaliť:

  • Darujete mydlo skôr na dekoráciu a prevoňanie skrine? Iba ho previažte špagátikom a doplňte ceduľkou.
  • Ak však máte v pláne, aby sa s ním obdarovaný naozaj umýval, myslite aj na hygienu a zabaľte najprv mydlo do potravinárskej fólie či celofánu. Až potom ozdobte mašľou.

Ak po vyklepnutí budú na okrajoch mydla nerovnosti, neváhajte ich odkrojiť nožom a hrany zrezať – mydlo je síce tuhé, ale nôž si s ním poradí. • 

Čo takto dvojfarebné mydlo?

Až skúsite základný postup a podarí sa vám, pustite sa aj do dvojfarebného mydla. Je to síce vyššia mydlová, ale vy to zvládnete.

  1. Pripravte si tentokrát priehľadnú aj nepriehľadnú hmotu. Obe rozpustite, pridajte vôňu a zafarbite každú inou farbou. 
  2. Do formičky ich potom lejte na striedačku. Najprv urobte jednu vrstvu z priehľadnej hmoty a nechajte chvíľu zatuhnúť. Potom prilejte druhú vrstvu z nepriehľadnej hmoty.
  3. Proces opakujte toľkokrát, koľko chcete mať prúžkov v mydle.

NÁŠ TIP: Ak vám počas čakania pripravené mydlo v miske nechcene začne hustnúť a tuhnúť, nič sa nedeje – dajte ho na pár sekúnd do mikrovlnky a znovu sa rozpustí.

Striedaním hmoty rôznych farieb vznikne dúhové mydlo. A keď vystriedate priehľadnú a nepriehľadnú hmotu, vytvoríte originálny darček, ktorý rozžiari každú kúpeľňu. • 

Ak sa nechcete spoliehať na kupovanú mydlovú hmotu, môžete si mydlo doma vyrobiť aj úplne od základu. Budete však na to potrebovať hydroxid sodný, čo je žieravina, takže s ním musíte pracovať veľmi opatrne – nezabudnite na ochranné rukavice aj okuliare a malých pomocníkov privolajte až pri ďalšej časti tvorenia.

Ak si chcete užiť pri výrobe zábavu aj s deťmi, siahnite radšej po mydlovej hmote, ktorá je bezpečná. A keď budete v tvorivej nálade, vyrobte si aj šumivé bomby do vane.

Máte vlastné tipy na výrobu domáceho mydla? Napíšte nám do komentárov, aké kombinácie vôní a farieb najradšej tvoríte.

 

Top 5