Vyrobte si šperky ako z krištáľu. S trblietavou živicou za pár eur | Blog Mall.sk

Vyrobte si šperky ako z krištáľu. S trblietavou živicou za pár eur

S trblietavou živicou vyrobíte manžetové gombíky pre blázna do počítačov, prívesok na kľúče fanúšikovi Minecraftu aj náušničky pre malú lesnú vílu. Pripravili sme pre vás jednoduchý návod a zozbierali tipy ostrieľaných výrobcov fantastických živicových výtvorov.

Krištáľová živica je vzdialenou príbuznou nažltlej hmoty, ktorá vyteká zo stromov. Podobne ako ona dokáže stvrdnúť a uchovávať v sebe drobné predmety alebo obrázky. Na rozdiel od prírodnej živice však po zatvrdnutí imituje sklo a nie je lepkavá.

Skladá sa z dvoch zložiek – živice a tvrdidla.

Ochráňte pred živicou seba aj pracovnú plochu

Živica aj tvrdidlo dokážu s vaším nábytkom alebo oblečením narobiť poriadnu neplechu. Preto vždy najprv zakryte pracovnú plochu, na ktorej budete šperky vytvárať, plastovým obrusom.

Rovnako ako prírodná príbuzná, aj krištáľová živica je pre pranie a čistenie tvrdý oriešok. Preto radšej tvorte s ochrannou zásterou alebo v starom oblečení. • 

Na stôl si nachystajte:

  • téglik na miešanie tekutých zložiek (živice a tvrdidla),
  • plastové alebo drevené miešadlo (po použití ho vyhodíte, siahnite preto radšej po drievku od nanuku alebo plastovej lyžičke od kávy),
  • pipety alebo plastové odmerky, ktorými pripravenú zmes kvapnete do lôžok alebo formičiek (nájdete ich v sade na výrobu krištáľovej živice),
  • jadro šperku – teda predmety, ktoré chcete do šperku vložiť
  • a lôžko šperku (napríklad brošňa, náušnice či prívesok) alebo formičku.

Pripravte si tiež stabilný držiak, do ktorého vaše výrobky umiestnite. Hneď ako aplikujete živicu, musíte zaistiť, aby sa šperk nenaklonil a hmota sa nevyliala.

Náš tip: Ako stojanček na šperky výborne poslúži hranol polystyrénu s pripravenými zárezmi na lôžka prsteňov, manžetových gombíkov alebo náušníc.

Do živice môžete pridať obrázky alebo prírodniny. Zachováte ich tak navždy. Zdroj: Pinterest.com • 
 

Kľúč k úspechu: správny pomer živice a tvrdidla

So živicou aj tvrdidlom pracujte opatrne a predovšetkým v presnom pomere podľa návodu. Ten je najčastejšie dva diely živice na jeden diel tvrdidla.

Pomer nikdy nemeňte. Väčšie množstvo tvrdidla nezaistí pevnejšie alebo rýchlejšie stvrdnutie výtvoru. Naopak, výsledný šperk sa stane nepekne lepkavým.

Výber lôžka alebo formy

Ak s krištáľovou živicou ešte len začínate, siahnite radšej po pravidelných tvaroch lôžka bez zakrivení. Dôležitý je tiež vyvýšený okraj. Vďaka nemu totiž zmes krištáľovej živice z lôžka nevytečie.

Výrobky bez okraja (vľavo) pôsobia ako stuhnutá kvapka rosy. Zdroj: Pinterest.com • 

Až si prácu s hmotou vyskúšate a odhadnete jej správanie, môžete sa pustiť do výroby šperkov a príveskov bez okrajov. Na ne sa živica nanáša postupne, takmer po kvapkách a vytvára na povrchu lôžka pravidelnú klenutú bublinu podobnú kvapke vody.

Použiť môžete aj najrôznejšie silikónové formy.

Bez ohľadu na zvolený podklad, len čo zmes podľa návodu namiešate, pracujte rýchlo, ale pozorne. Živicu nie je možné bez následkov zotrieť, musíte sa teda do lôžka trafiť na prvý pokus.

Vďaka silikónovým formičkám môžete vytvárať aj guľôčky alebo kocôčky plné kvetín. • 

Náš tip: Zložky premiešajte naozaj dôkladne, nech máte istotu, že sa rovnomerne spojili. Venujte hmote dostatočný čas.

Aké jadro šperku zvoliť

Popusťte uzdu svojej kreativite. Do lôžok môžete zataviť naozaj všetko:

  • drobné ozubené kolieska,
  • trblietky,
  • kvetiny, kôru alebo drievka,
  • obrázky z rozprávok alebo počítačových hier vytlačené na papier,
  • kúsky mikročipov
  • a ďalšie drobné predmety alebo textúry.

Náš tip: Papierové fotografie alebo obrázky na dno lôžka pripevnite lepidlom.

Všetky bubliny (ne)musia preč

Po naliatí živice do lôžok od výtvorov hneď neodchádzajte. Približne pol hodiny totiž ešte môžu v živici vznikať drobné bublinky. Tie sa uvoľňujú zo vzduchu zachyteného pod obrázkom alebo okolo zatavených predmetov.

So šperkami nebúchajte, ani ich inak nenakláňajte. Bublinky postupne vyplávajú na povrch, kde ich môžete ľahko prepichnúť ihlou.

Drobné bublinky nemusia byť nedostatkom, ak však túžite po hladkom kúsku krištáľu bez bublín, všetky ich prepichnite ihlou. Zdroj: Pinterest.com • 

Finálne zatuhnutie bez prachu a chladu

Výtvory po prepichaní bublín opatrne premiestnite na teplé miesto, na ktorom nehrozí, že do podložky so šperkami niekto omylom vrazí a rozpohybuje tak nestuhnutú hmotu.

Nezabudnite tiež na pokrývku. Vďaka nej na lepkavé šperky nenapadá prach a iné nečistoty, ktoré by krištáľovo hladký povrch poškodili.

Kreativite sa medze nekladú. Zdroj: Pinterest.com • 

Dĺžka tuhnutia záleží od značky živice, ale aj od veľkosti šperku, teploty a miery vlhkosti v miestnosti. Najneskôr do dvoch týždňov je väčšina výrobkov dostatočne zatuhnutá a teda pripravená na nosenie.

Hotové šperky darujte v krásnej krabičke.

 

Top 5