Sprievodca balením: ako pekne zabaliť darčeky všetkých tvarov | Blog Mall.sk

Sprievodca balením: ako pekne zabaliť darčeky všetkých tvarov

Vyberanie darčekov je pekná fuška. Ale ešte väčšia drina je občas darček pekne zabaliť. Zvlášť, ak má neobvyklý tvar, s ktorým si jednoducho neporadíte. Podľa nášho sprievodcu tento rok zvládnete zabaliť aj mäkký darček alebo fľašu. A bez zbytočných nervov.

Ako na mäkký darček – urobte z neho bonbón

Ak dá niečo pri balení darčekov naozaj zabrať, sú to tie mäkké. Či už sa snažíte baliť ponožky, sveter alebo šál, nedržia tvar a ohýbajú sa. Existuje pritom ľahký spôsob, ako si s mäkkými neposedníkmi poradiť – urobte z nich praktický bonbón. Čo naň budete potrebovať:

  • baliaci papier alebo fóliu,
  • lepiacu pásku,
  • stužku.

Ako na to:

  1. Darček zložte a stočte do zvitku, aby vytvoril valček. Pôjde to s tričkom aj ponožkami.
  2. Baliaci papier odstrihnite o pár centimetrov väčší, než je obvod darčeka – na každej strane musíte mať dosť miesta.
  3. Darček položte doprostred papiera a zabaľte po obvode tak, ako keď chystáte deťom desiatu. Nezabudnite spojené strany uprostred prilepiť izolepou k sebe, nech držia pokope. Máte?
  4. Opatrne chyťte oba konce prebytočného papiera, jemne ich stočte a zviažte stužkou. Ak je to potrebné, rovnomerne ich roztiahnite tak, aby vám vznikol krásny tvar bonbónu.

Z každej strany dajte mašličku. Alebo bonbón dozdobte dekoráciami – šišky, drevené vločky či vetvičky ihličnatého stromu vyčarujú tú správnu vianočnú atmosféru. • 

Ako na poukaz – šup s ním do zvitku

I keď ste sa snažili vymyslieť ten najlepší darček, niekedy to proste aj tak skončí pri bankovkách alebo poukazoch. Najjednoduchšou cestou je strčiť papierové poukážky do obálky. Ide to však aj inak – stočte ich do originálneho zvitku. Nachystajte si:

  • vlnitý kartón (alebo tvrdý papier),
  • ozdobné nožnice,
  • dierkovačku,
  • stužku.

Ako na to:

  1. Z vlnitého kartónu vystrihnite obdĺžnik – veľkosť prispôsobte rozmerom poukazu. Ak máte voucher menší, ideálne bude 12×25 centimetrov.
  2. Jednu z kratších strán vystrihnite do oblúčika. Vezmite si na to ozdobné nožnice, ktoré vytvoria originálny zúbkovaný okraj.
  3. Doprostred oblúčika vyrazte pomocou dierkovačky dierku.
  4. Na kartón položte bankovky alebo darčekový poukaz a spoločne ich stočte do zvitku smerom dovnútra. Vystrihnutá oblúčiková strana vytvorí prednú stranu.
  5. Nakoniec previažte zvitok stužkou: preložte stužku na polovicu, pretiahnite vyrazenou dierkou, oba konce omotajte okolo zvitku a prevlečte vzniknutým očkom.

Ako na fľašu vína – ozdobte ju vejárom

Fľaška s vínom patrí k najčastejším vianočným darčekom. Jej balenie je však tak trochu umenie. Na druhú stranu, keď to zvládnete, budete pri stromčeku za hviezdu. Na vejárové balenie fľaše vám stačia len 3 pomôcky:

  • baliaci papier,
  • lepiaca páska,
  • stužka.

Ako na to:

  1. Najprv si odmerajte fľašu na výšku. Potom odstrihnite baliaci papier do tvaru štvorca tak, aby jeho uhlopriečka bola 2× dlhšia než nameraná výška fľaše.
  2. Pozdĺž uhlopriečky papier preložte na polovicu, vznikne trojuholník. Okraje zlepte lepidlom alebo obojstrannou lepiacou páskou.
  3. Položte si trojuholník pred seba špičkou nahor. Z jednej bočnej strany kúsok odstrihnite – začnite na špičke a postupne odstrižok rozširujte, aby bol trojuholník z jednej strany viac skosený.
  4. Odstrihnutú stranu priložte rohom k fľaši – zarovnajte okraj papiera s dnom a prilepte.
  5. Fľašu papierom omotajte, ale iba do polovice! Z druhej strany začnite skladať vejárik – inšpirujte sa svojimi deťmi, rovnakým spôsobom si skladajú harmoniku.
  6. Naskladaný vejárik potom roztiahnite a prilepte páskou zo strany vína. Nakoniec previažte stužkou alebo doplňte mašľou a hotovo.

Skladanie vejárika pokojne odpozerajte od svojich detí. Zdroj: Pinterest • 

Ako na drobnosti – kornút to vyrieši

Takisto ako neforemné predmety vás pri balení potrápia aj drobnosti. Ak chcete darovať množstvo malých darčekov, netrápte sa balením jedného po druhom. Bonbóny, sponky do vlasov alebo aj písacie potreby nechajte pekne pohromade. Napríklad v praktickom kornúte. Vyrobíte ho z:

  • tvrdého papiera alebo listu,
  • ozdobného baliaceho papiera,
  • priehľadného celofánu,
  • obojstrannej lepenky
  • a mašle.

Ako na to:

  1. Z tvrdšieho papiera vystrihnite štvorec a jeden roh zastrihnite do oblúčika – pekne od rohu k rohu.
  2. Na jeden okraj nalepte obojstrannú lepenku a stočte papier smerom dovnútra do kornútka. Keď máte hotovo, základ je na svete. Teraz už stačí len kornút ozdobiť a naplniť.
  3. Z ozdobného baliaceho papiera vystrihnite štvorec asi o 2 centimetre väčší než ten prvý a zabaľte cez kornút. (Alebo v prvom kroku použite tvrdý papier s ornamentmi, s ktorým bude kornút farebný hneď.)
  4. Do kornúta vložte darčeky.
  5. Nakoniec celý kornútok zabaľte do celofánu (ten odstrihnite asi 1,5× väčší než základ na kornút) a hore celofán stiahnite mašľou. Len tak darčeky nevypadnú.

Ako na loptu – obtočte ju dookola

Malých športovcov najviac potešíte novou loptou. Lenže guľatá potvora sa nevojde do žiadnej škatule ani tašky. Čo teraz? S naším trikom ju zvládnete zabaliť, i keď práve neexcelujete v ručných prácach. Stačí vám na to:

  • nepriehľadný celofán,
  • mašľa.

Ako na to:

  1. Nachystajte si celofán – na balenie lopty je lepší než klasický baliaci papier, pretože sa nepretrhne a vyzerajú na ňom dobre aj nepravidelné sklady. Vystrihnite z neho veľký štvorec a loptu dajte doprostred.
  2. Okraje postupne ťahajte smerom k lopte a zdvíhajte nahor.
  3. Hneď ako budete mať obalenú celú loptu, vznikne vám nad ňou chocholka z papiera. Tú podviažte stužkou a poriadne utiahnite.
  4. Ak sú cípy príliš dlhé, pokojne ich zastrihnite. Ak chcete, doplňte nakoniec darček veľkou mašľou, ktorá zakryje prípadné nedokonalosti.

NÁŠ TIP: Tento postup nie je dobrý len na lopty. Môžete tak zabaliť aj iné guľaté darčeky alebo napríklad plyšového medveďa.

Ak nemáte práve po ruke celofán, nevadí – takisto dobre vám poslúži aj organza alebo tyl – pracujte s nimi rovnako ako s celofánom. Len sa nebojte loptu zabaliť do viacerých vrstiev, aby cez dierovanú látku nepresvitala. Zdroj: Pinterest • 

A čo s veľkým darčekom? Šup naň mašľu

Ak sa chystáte darovať naozaj veľký darček, na klasické balenie radšej zabudnite. Spotrebovali by ste zbytočne veľa papiera a výsledok by aj tak nestál za to. Bicykel alebo kolobežku totiž do papiera jednoducho nezabalíte.

Vianočných obrov nechajte preto pokojne len tak. Keď ich doplníte poriadnou mašľou, bude balenie dokonalé aj bez papiera.

Možností, ako vyrobiť mašľu, je mnoho. Vyskúšajte tento jednoduchý návod. • 

Ako ste na tom s balením darčekov vy? Napíšte nám do komentárov, či to zvládate, alebo by ste radšej túto časť predvianočných povinností vypustili.

 

Top 5