Koniec roka nie je na to, aby ho rodiny trávili v supermarketoch a následne v kuchyni. Bujarú oslavu s množstvom jedla vyčarujete aj za pár minút a nemusíte hľadať nič špeciálne. Potrebujete len rúru a nasledujúcich päť receptov.
>> Vyberte si rúru na silvestrovské pečenie. <<
1. Hrušky a niva
Sladká chuť hrušky, výrazná niva a zemité orechy. Skvelá zimná kombinácia, ktorá nadchne aj tých, ktorí chuť syra s modrou plesňou bežne nevyhľadávajú.
Na 8 kúskov potrebujete:
- 4 hrušky,
- 8 plátkov nivy,
- 8 vlašských orechov,
- 4 lyžičky medu.
Ako na to?
Hrušky umyte, prekrojte napoly a vyrežte jadrovníky. Na každú polovicu položte silný plátok nivy a dajte piecť na 10 minút do rúry vyhriatej na 200 °C. Zatiaľ čo sa hrušky pečú, vlašské orechy posekajte na kúsky a na sucho opečte na panvici.
Hotové hrušky posypte orechmi, pokvapkajte medom a servírujte s červeným vínom, ktoré sa výborne hodí k aromatickej chuti syra. Delikatesa skvele chutí teplá, ale výborná je aj studená.
2. Sušené rajčiny a parmezán
Ak chcete silvestrovské občerstvenie ozvláštniť trochou stredomorských chutí, zavolajte si na pomoc sušené rajčiny, bazalkové pesto a parmezán. Teplo rúry všetky prísady spojí a dodá pečeným jednohubkám správny taliansky šmrnc.
Na 30 jednohubiek:
- 3 menšie svetlé bagety,
- pohárik bazalkového pesta,
- pohárik sušených rajčín,
- 50 g nastrúhaného parmezánu,
- čerstvú bazalku alebo balzamikovú redukciu na ozdobenie.
Ako na to?
Bagetky nakrájajte na kolieska a potrite pestom. Sušené rajčiny nakrájajte nadrobno a poukladajte ich na pripravené jednohubky. Zasypte syrom a dajte na 10 minút zapekať do rúry. Pred servírovaním môžete ozdobiť bazalkou alebo balzamikom.
K jednohubkám sa hodí červené i biele víno, prosecco alebo šampanské. Na servírovací lopárik pripravte aj olivy a sušenú šunku.
3. Slivky a prosciutto
O slivkách v slanine ste už možno počuli. Poznáte však slivky naložené vo whisky a plnené mandľou? Vyskúšajte ich a k obyčajnému variantu sa už nevrátite.
Na 30 plnených sliviek:
- 30 sušených sliviek,
- 30 mandlí,
- 250–300 ml whisky,
- 30 plátkov prosciutta,
- štipka chilli.
Ako na to?
Slivky zalejte whisky, pridajte štipku chilli a nechajte na noc marinovať. Potom do každej slivky prepichnite nožom dieru, vložte celú mandľu a zabaľte do plátku prosciutta. Prepichnite špáradlom a dajte na 15 minút zapekať do rúry.
Jedzte samotné ako jednohubky alebo servírujte s opečenou bielou hriankou.
4. Špenát a losos
Aby ste v priebehu posledného večera roka nevyhladli, pripravte v rúre aj slaný závin. Navyše sa jednoducho prenáša, takže sa hodí aj ako občerstvenie na návštevu.
Na závin budete potrebovať:
- plát lístkového cesta,
- 300 g surového lososa,
- balíček nahrubo nasekaného špenátu,
- šťavu z polovice citróna,
- strúčik cesnaku,
- 1 menšiu cibuľu,
- 1 vajce,
- soľ a čierne korenie.
V hlbokej panvici pripravte na cibuľke špenát, ochuťte cesnakom, soľou a korením. Na dosku položte lístkové cesto (ak máte kocku, rozvaľkajte ju natenko) a naznačte si na ňom tretiny. Na prostrednú časť pridajte špenát a lososa nakrájaného na kúsky, pokvapkajte citrónom a osoľte.
Závin zabaľte, potrite rozšľahaným vajíčkom a dajte na pol hodiny piecť do rúry predhriatej na 200 °C.
5. Ovocie a karamel
Sladká bodka ako záver silvestrovského veselia? Pripravte exotické ovocné špízy s karamelom a mandľami.
Budete potrebovať:
- ovocie podľa chuti – ananás, banány, jahody, mango, …,
- kryštálový cukor,
- maslo,
- mleté mandle.
Ako na to?
Ovocie umyte, nakrájajte na podobne veľké kusy a napichnite na drevené špajdle. Dajte do rúry piecť na 15 minút. Medzitým na panvici rozohrejte maslo, prisypte cukor a miešajte, dokiaľ nevznikne karamel. Hotové špízy pokvapkajte karamelom a posypte mandľami. Podávajte so šampanským, ktoré sa výborne hodí k chuti ovocia.