Silvestrovské pohostenie z rúry. 5 receptov do 30 minút | Blog Mall.sk

Silvestrovské pohostenie z rúry. 5 receptov do 30 minút

Chlebíčky, jednohubky, chuťovky. Z každého aspoň tri druhy a k tomu celé popoludnie strávené v kuchyni. Znie vám to povedome? Tento rok to skúste inak – s piatimi vynikajúcimi dobrotami, ktoré pripravíte v rúre za pol hodiny

Koniec roka nie je na to, aby ho rodiny trávili v supermarketoch a následne v kuchyni. Bujarú oslavu s množstvom jedla vyčarujete aj za pár minút a nemusíte hľadať nič špeciálne. Potrebujete len rúru a nasledujúcich päť receptov.

>> Vyberte si rúru na silvestrovské pečenie. <<

1. Hrušky a niva

Sladká chuť hrušky, výrazná niva a zemité orechy. Skvelá zimná kombinácia, ktorá nadchne aj tých, ktorí chuť syra s modrou plesňou bežne nevyhľadávajú.

Ak vás aróma syra neláka, vymeňte nivu za camembert.Ak vás aróma syra neláka, vymeňte nivu za camembert.

Na 8 kúskov potrebujete:

  • 4 hrušky,
  • 8 plátkov nivy,
  • 8 vlašských orechov,
  • 4 lyžičky medu.

Ako na to?

Hrušky umyte, prekrojte napoly a vyrežte jadrovníky. Na každú polovicu položte silný plátok nivy a dajte piecť na 10 minút do rúry vyhriatej na 200 °C. Zatiaľ čo sa hrušky pečú, vlašské orechy posekajte na kúsky a na sucho opečte na panvici.

Hotové hrušky posypte orechmi, pokvapkajte medom a servírujte s červeným vínom, ktoré sa výborne hodí k aromatickej chuti syra. Delikatesa skvele chutí teplá, ale výborná je aj studená.

2. Sušené rajčiny a parmezán

Ak chcete silvestrovské občerstvenie ozvláštniť trochou stredomorských chutí, zavolajte si na pomoc sušené rajčiny, bazalkové pesto a parmezán. Teplo rúry všetky prísady spojí a dodá pečeným jednohubkám správny taliansky šmrnc.

Fantázii sa medze nekladú, preto na chlebíčky môžete pridať aj taliansku sušenú šunku alebo salámu.Fantázii sa medze nekladú, preto na chlebíčky môžete pridať aj taliansku sušenú šunku alebo salámu.

Na 30 jednohubiek:

  • 3 menšie svetlé bagety,
  • pohárik bazalkového pesta,
  • pohárik sušených rajčín,
  • 50 g nastrúhaného parmezánu,
  • čerstvú bazalku alebo balzamikovú redukciu na ozdobenie.

Ako na to?

Bagetky nakrájajte na kolieska a potrite pestom. Sušené rajčiny nakrájajte nadrobno a poukladajte ich na pripravené jednohubky. Zasypte syrom a dajte na 10 minút zapekať do rúry. Pred servírovaním môžete ozdobiť bazalkou alebo balzamikom.

K jednohubkám sa hodí červené i biele víno, prosecco alebo šampanské. Na servírovací lopárik pripravte aj olivy a sušenú šunku.

3. Slivky a prosciutto

O slivkách v slanine ste už možno počuli. Poznáte však slivky naložené vo whisky a plnené mandľou? Vyskúšajte ich a k obyčajnému variantu sa už nevrátite.

Ak preferujete výraznejšiu chuť, použite namiesto prosciutta slaninu alebo na plátky pokrájané údené.Ak preferujete výraznejšiu chuť, použite namiesto prosciutta slaninu alebo na plátky pokrájané údené.

Na 30 plnených sliviek:

  • 30 sušených sliviek,
  • 30 mandlí,
  • 250–300 ml whisky,
  • 30 plátkov prosciutta,
  • štipka chilli.

Ako na to?

Slivky zalejte whisky, pridajte štipku chilli a nechajte na noc marinovať. Potom do každej slivky prepichnite nožom dieru, vložte celú mandľu a zabaľte do plátku prosciutta. Prepichnite špáradlom a dajte na 15 minút zapekať do rúry.

Jedzte samotné ako jednohubky alebo servírujte s opečenou bielou hriankou.

4. Špenát a losos

Aby ste v priebehu posledného večera roka nevyhladli, pripravte v rúre aj slaný závin. Navyše sa jednoducho prenáša, takže sa hodí aj ako občerstvenie na návštevu.

Losos sa krásne dopĺňa so špenátom a krehkým lístkovým cestom. Grády celej kombinácii pridá cesnak a citrón.Losos sa krásne dopĺňa so špenátom a krehkým lístkovým cestom. Grády celej kombinácii pridá cesnak a citrón.

Na závin budete potrebovať:

  • plát lístkového cesta,
  • 300 g surového lososa,
  • balíček nahrubo nasekaného špenátu,
  • šťavu z polovice citróna,
  • strúčik cesnaku,
  • 1 menšiu cibuľu,
  • 1 vajce,
  • soľ a čierne korenie.

V hlbokej panvici pripravte na cibuľke špenát, ochuťte cesnakom, soľou a korením. Na dosku položte lístkové cesto (ak máte kocku, rozvaľkajte ju natenko) a naznačte si na ňom tretiny. Na prostrednú časť pridajte špenát a lososa nakrájaného na kúsky, pokvapkajte citrónom a osoľte.

Závin zabaľte, potrite rozšľahaným vajíčkom a dajte na pol hodiny piecť do rúry predhriatej na 200 °C.

5. Ovocie a karamel

Sladká bodka ako záver silvestrovského veselia? Pripravte exotické ovocné špízy s karamelom a mandľami.

Namiesto karamelu môžete použiť čokoládu alebo kyslú smotanu. Oboje s rozpečeným ovocím chutí vynikajúco.Namiesto karamelu môžete použiť čokoládu alebo kyslú smotanu. Oboje s rozpečeným ovocím chutí vynikajúco.

Budete potrebovať:

  • ovocie podľa chuti – ananás, banány, jahody, mango, …,
  • kryštálový cukor,
  • maslo,
  • mleté mandle.

Ako na to?

Ovocie umyte, nakrájajte na podobne veľké kusy a napichnite na drevené špajdle. Dajte do rúry piecť na 15 minút. Medzitým na panvici rozohrejte maslo, prisypte cukor a miešajte, dokiaľ nevznikne karamel. Hotové špízy pokvapkajte karamelom a posypte mandľami. Podávajte so šampanským, ktoré sa výborne hodí k chuti ovocia.