Silvestrovské pohostenie z rúry. 5 receptov do 30 minút | Blog Mall.sk

Silvestrovské pohostenie z rúry. 5 receptov do 30 minút

Chlebíčky, jednohubky, chuťovky. Z každého aspoň tri druhy a k tomu celé popoludnie strávené v kuchyni. Znie vám to povedome? Tento rok to skúste inak – s piatimi vynikajúcimi dobrotami, ktoré pripravíte v rúre za pol hodiny

Koniec roka nie je na to, aby ho rodiny trávili v supermarketoch a následne v kuchyni. Bujarú oslavu s množstvom jedla vyčarujete aj za pár minút a nemusíte hľadať nič špeciálne. Potrebujete len rúru a nasledujúcich päť receptov.

>> Vyberte si rúru na silvestrovské pečenie. <<

1. Hrušky a niva

Sladká chuť hrušky, výrazná niva a zemité orechy. Skvelá zimná kombinácia, ktorá nadchne aj tých, ktorí chuť syra s modrou plesňou bežne nevyhľadávajú.

Ak vás aróma syra neláka, vymeňte nivu za camembert. • 

Na 8 kúskov potrebujete:

  • 4 hrušky,
  • 8 plátkov nivy,
  • 8 vlašských orechov,
  • 4 lyžičky medu.

Ako na to?

Hrušky umyte, prekrojte napoly a vyrežte jadrovníky. Na každú polovicu položte silný plátok nivy a dajte piecť na 10 minút do rúry vyhriatej na 200 °C. Zatiaľ čo sa hrušky pečú, vlašské orechy posekajte na kúsky a na sucho opečte na panvici.

Hotové hrušky posypte orechmi, pokvapkajte medom a servírujte s červeným vínom, ktoré sa výborne hodí k aromatickej chuti syra. Delikatesa skvele chutí teplá, ale výborná je aj studená.

2. Sušené rajčiny a parmezán

Ak chcete silvestrovské občerstvenie ozvláštniť trochou stredomorských chutí, zavolajte si na pomoc sušené rajčiny, bazalkové pesto a parmezán. Teplo rúry všetky prísady spojí a dodá pečeným jednohubkám správny taliansky šmrnc.

Fantázii sa medze nekladú, preto na chlebíčky môžete pridať aj taliansku sušenú šunku alebo salámu. • 

Na 30 jednohubiek:

  • 3 menšie svetlé bagety,
  • pohárik bazalkového pesta,
  • pohárik sušených rajčín,
  • 50 g nastrúhaného parmezánu,
  • čerstvú bazalku alebo balzamikovú redukciu na ozdobenie.

Ako na to?

Bagetky nakrájajte na kolieska a potrite pestom. Sušené rajčiny nakrájajte nadrobno a poukladajte ich na pripravené jednohubky. Zasypte syrom a dajte na 10 minút zapekať do rúry. Pred servírovaním môžete ozdobiť bazalkou alebo balzamikom.

K jednohubkám sa hodí červené i biele víno, prosecco alebo šampanské. Na servírovací lopárik pripravte aj olivy a sušenú šunku.

3. Slivky a prosciutto

O slivkách v slanine ste už možno počuli. Poznáte však slivky naložené vo whisky a plnené mandľou? Vyskúšajte ich a k obyčajnému variantu sa už nevrátite.

Ak preferujete výraznejšiu chuť, použite namiesto prosciutta slaninu alebo na plátky pokrájané údené. • 

Na 30 plnených sliviek:

  • 30 sušených sliviek,
  • 30 mandlí,
  • 250–300 ml whisky,
  • 30 plátkov prosciutta,
  • štipka chilli.

Ako na to?

Slivky zalejte whisky, pridajte štipku chilli a nechajte na noc marinovať. Potom do každej slivky prepichnite nožom dieru, vložte celú mandľu a zabaľte do plátku prosciutta. Prepichnite špáradlom a dajte na 15 minút zapekať do rúry.

Jedzte samotné ako jednohubky alebo servírujte s opečenou bielou hriankou.

4. Špenát a losos

Aby ste v priebehu posledného večera roka nevyhladli, pripravte v rúre aj slaný závin. Navyše sa jednoducho prenáša, takže sa hodí aj ako občerstvenie na návštevu.

Losos sa krásne dopĺňa so špenátom a krehkým lístkovým cestom. Grády celej kombinácii pridá cesnak a citrón. • 

Na závin budete potrebovať:

  • plát lístkového cesta,
  • 300 g surového lososa,
  • balíček nahrubo nasekaného špenátu,
  • šťavu z polovice citróna,
  • strúčik cesnaku,
  • 1 menšiu cibuľu,
  • 1 vajce,
  • soľ a čierne korenie.

V hlbokej panvici pripravte na cibuľke špenát, ochuťte cesnakom, soľou a korením. Na dosku položte lístkové cesto (ak máte kocku, rozvaľkajte ju natenko) a naznačte si na ňom tretiny. Na prostrednú časť pridajte špenát a lososa nakrájaného na kúsky, pokvapkajte citrónom a osoľte.

Závin zabaľte, potrite rozšľahaným vajíčkom a dajte na pol hodiny piecť do rúry predhriatej na 200 °C.

5. Ovocie a karamel

Sladká bodka ako záver silvestrovského veselia? Pripravte exotické ovocné špízy s karamelom a mandľami.

Namiesto karamelu môžete použiť čokoládu alebo kyslú smotanu. Oboje s rozpečeným ovocím chutí vynikajúco. • 

Budete potrebovať:

  • ovocie podľa chuti – ananás, banány, jahody, mango, …,
  • kryštálový cukor,
  • maslo,
  • mleté mandle.

Ako na to?

Ovocie umyte, nakrájajte na podobne veľké kusy a napichnite na drevené špajdle. Dajte do rúry piecť na 15 minút. Medzitým na panvici rozohrejte maslo, prisypte cukor a miešajte, dokiaľ nevznikne karamel. Hotové špízy pokvapkajte karamelom a posypte mandľami. Podávajte so šampanským, ktoré sa výborne hodí k chuti ovocia.