Pivné špeciality: uvarte si celý obed zo zlatistého moku

Je to zlaté, vychladené a v letnej horúčave spoľahlivo osvieži. Čo je to? Predsa pivo! Tradičný slovenský nápoj však neslúži iba na uhasenie veľkého smädu – zahnať môže i hlad. Inšpirujte sa nasledujúcimi receptami a uvarte si z piva celé obedové menu.

Pivo je najslávnejším slovenským nápojom. A tiež jedným z najzdravších – jeden alebo dva pollitre denne vás bohato zásobia vitamínmi B aj kyselinou listovou, ktorá podporuje metabolizmus.

Aby ste si užili príjemne horkú chuť chmeľového nápoja, nemusíte každý deň chodiť do krčmy. Zostaňte z času na čas doma a využite pivo v kuchyni. Napríklad hneď 1. augusta, kedy oslavujeme Deň piva.

Pivo nie je iba tekutá lahôdka, ale aj liek – zaháňa nespavosť, chráni pred infarktom, a dokonca predlžuje život.Pivo nie je iba tekutá lahôdka, ale aj liek – zaháňa nespavosť, chráni pred infarktom, a dokonca predlžuje život.

Čo všetko si z piva môžete uvariť?

1. Pivná polievka

Ak dávate prednosť pivu v tekutej forme, pripravte si z neho chmeľovú polievku. Budete na ňu potrebovať:

  • 3 plátky anglickej slaniny,
  • cibuľu,
  • 2 lyžice masla,
  • 2 lyžice hladkej múky,
  • 1 lyžičku sladkej papriky,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 250 ml svetlého piva (značka záleží od vašej chuti),
  • 500 ml zeleninového vývaru,
  • 200 ml smotany na šľahanie,
  • asi 150 g syra (ementál alebo čedar),
  • soľ a čierne korenie,
  • čerstvé bylinky.

Ako na to:

  1. Plátky slaniny nakrájajte na menšie kúsky a opražte v hlbšom hrnci. Hneď ako je slanina chrumkavá, dajte ju do misky a na výpeku osmažte najemno nakrájanú cibuľku.
  2. Pridajte k nej maslo, múku, sladkú papriku a prelisovaný cesnak – ale pozor! Ten dajte do hrnca až nakoniec, aby vám nezhorkol.
  3. Prilejte ku zmesi pivo, vývar a smotanu na varenie a nechajte variť asi 10 minút.
  4. Už je polievka pekne hustá? To je ideálny čas ochutiť ju soľou, čiernym korením a nastrúhaným syrom. Zvoľte ementál alebo čedar – podľa toho, aký syr máte najradšej. Keď sa v polievke rozpustí, máte hotovo.
  5. Pri podávaní nezabudnite polievku posypať pripravenou chrumkavou slaninou a čerstvými bylinkami – petržlenom alebo koriandrom.

Ak si chcete gurmánsky zážitok ešte vylepšiť, môžete polievku podávať namiesto taniera napríklad vo vydlabanej chlebovej kôrke. Alebo k nej aspoň podávajte opražené chlebové krutóny.Ak si chcete gurmánsky zážitok ešte vylepšiť, môžete polievku podávať namiesto taniera napríklad vo vydlabanej chlebovej kôrke. Alebo k nej aspoň podávajte opražené chlebové krutóny.

2. Mäso na pive

Klobásky na pive sú už klasikou. Čo takto vyskúšať na pive aj iné mäso? Ak vyskúšate nakombinovať chuť piva napríklad s bravčovým stehnom, nepochybíte. Nachystajte si:

  • 2 kg bravčového mäsa,
  • 1 l piva,
  • 2 cibule,
  • olej,
  • soľ a čierne korenie,
  • 2 bobkové listy.

Na marinádu budete potrebovať ešte:

  • 100 ml výpeku alebo šťavy z mäsa,
  • dijonskú horčicu,
  • broskyňovú marmeládu.

Ako na to:

  1. Do hrnca nalejte trochu oleja, pridajte bravčové mäso a korenie. Všetko to zalejte pivom, priklopte a nechajte asi pol hodiny variť.
  2. Medzitým si pripravte pekáč. Kvapnite na dno olej – stačí trocha. Položte naň na kolieska nakrájanú cibuľu a preložte mäso z hrnca. Nezabudnite na plech naliať aj povarenú zmes piva a korenia. Ale nie všetku! Trochu si nechajte bokom.
  3. Pekáč priklopte (alebo utesnite alobalom) a pečte asi 40 minút na 160–180 °C.
  4. Hneď ako strčíte pečené mäso do rúry, nachystajte si marinádu. Zmiešajte zvyšok pivného základu (stačí 100 ml) s dijonskou horčicou na špičku noža. Ak máte radi ostré jedlá, nebojte sa dať horčice viac. Nakoniec do zmesi vmiešajte broskyňovú marmeládu.
  5. Mäso vytiahnite z rúry, potrite pripravenou zmesou a nechajte ďalších 20–30 minút dopiecť. Až sa na mäse vytvorí zlatistá chrumkavá kôrka, môžete servírovať. Dobrú chuť!

Ak chcete, aby mäso poriadne nasiaklo chuťou marinády, narežte ho na vrchu do kríža.Ak chcete, aby mäso poriadne nasiaklo chuťou marinády, narežte ho na vrchu do kríža.

3. Pivný dezert

Pivo nemusí byť len vychladenou bodkou na záver dňa, ale aj tou sladkou – po obede. Pripravte si napríklad netradičný čokoládový zákusok s pivom. V kuchyni vám naň nesmú chýbať:

  • 2 hrnčeky hladkej múky,
  • pol vrecka kypriaceho prášku,
  • 80 g kakaa,
  • 1 kyslá smotana,
  • 250 ml čierneho piva,
  • 2 vajcia,
  • 200 g masla,
  • štipka soli.

Na krém si pripravte:

  • 200 ml smotany na varenie,
  • 200 g horkej čokolády,
  • 1 lyžicu masla.

Ako na to:

  1. Predhrejte rúru na 160 °C. V menšom hrnci si rozohrejte maslo, pridajte k nemu kakao a prilejte čierne pivo.
  2. Vo väčšej mise si vyšľahajte vajcia s kyslou smotanou, prilejte pripravenú zmes a preosejte múku s práškom do pečiva, cukrom a štipkou soli.
  3. Všetko dôkladne premiešajte a vlejte do tortovej formy. Nezabudnite ju ale vopred vymastiť maslom a vysypať strúhankou či kokosom, alebo vystlať papierom na pečenie. Iba tak sa vám torta neprilepí.
  4. Formu vložte do rúry asi na 45 minút. Tortu pravidelne kontrolujte – hneď ako do nej pichnete špajľou a cesto sa nebude na drievko lepiť, máte hotovo.
  5. V kastróliku si medzitým zohrejte smotanu na varenie, pridajte maslo a nalámanú horkú čokoládu. Nechajte všetko úplne rozpustiť a zmes rozmiešajte, nech je hladká. Potom ju odstavte z ohňa a počkajte, až vychladne.
  6. Už vám zostáva len posledný krok – tortu potrite vychladnutou polevou a nechajte stuhnúť.

Pivo obsahuje kvasnice, preto je ideálnou ingredienciou aj na pečenie múčnikov.Pivo obsahuje kvasnice, preto je ideálnou ingredienciou aj na pečenie múčnikov.

 

Odporúčame