Ako na Silvestra upokojiť vystrašené psy a mačky | Blog Mall.sk

Ako na Silvestra upokojiť vystrašené psy a mačky

Každý pes alebo mačka reaguje na hluk ohňostrojov inak. Možno máte šťastie a rachotiace výstrely nechávajú vášho maznáčika chladným. Alebo sa už teraz bojíte, ako s vaším chlpáčom prežijete Silvester tentokrát. Spísali sme pre vás niekoľko rád, ako toto každoročné martýrium so psami a mačkami prežiť.

Prejavy strachu sa u každého zvieraťa líšia a navyše sa menia vekom. Psy a mačky na petardy a rakety najčastejšie reagujú tak, že:

  • sa trasú a krčia,
  • sú dezorientované,
  • kňučia alebo mňaukajú,
  • sa zúfalo snažia schovať do neprístupných miest,
  • majú hnačku, pomočujú sa alebo zvracajú.

Aby ste sa vyhli hysterickým a panickým reakciám na silvestrovské veselie, je potrebné zistiť, čo na vášho psa alebo mačku zaberá. Vyskúšajte naše rady.

Vyplašené zvieratá hľadajú úkryt. Najčastejšie pod gaučom, za skriňou, ale i vo vani alebo sprchovom kúte. Nechajte svojho maznáčika, nech si to bezpečné miesto vyberie sám. • 

Pripravte sa vopred

Čím lepšie sa na Silvester pripravíte, tým menej starostí budete riešiť v ten deň. Ešte než ohňostroje začnú, vezmite psa na poriadnu prechádzku a mačky unavte hrami. Ľahšie potom zaspia a celú tú silvestrovskú hrôzu možno i prespia.

Keď máte doma citlivejších jedincov:

  • zablokujte mačací východ, aby dezorientovaní maznáčikovia nevybehli von,
  • zatiahnite rolety a závesy
  • a na okná pokojne zaveste deky na ešte lepšiu ochranu proti hluku.

Nachystajte maznáčikom bezpečné miesto

Ak už ste aspoň jeden Silvester so svojím psom či mačkou prežili, určite viete, na ktoré miesto sa utekali schovať. Zvieratá si inštinktívne vyberajú miesto, kde sa cítia chránené. Preto ich nenúťte byť s vami v obývacej izbe, ale na nimi zvolené miesto im dajte peleštek, hračky a tiež misku s vodou či obľúbenú maškrtku. Vytvoríte tak pre ne bezpečný „úkryt”, kde im bude aspoň v rámci možností dobre.

Niektorým mačkám postačí ako úkryt obyčajná krabica. A čím menšia, tým lepšia. • 

Prejavte im lásku, ale nepreháňajte to

Ak máte doma plaché zviera, rozhodne ho na Silvestra nenechávajte samotné. Potrebuje mať pri sebe svojho pána, ktorému dôveruje, a vy mu musíte dopriať pocit bezpečia. Rozhodne naň nekričte, len by ste celú situáciu zhoršili. Obrňte sa trpezlivosťou a ak má váš psík alebo mačička záujem, nechajte ich ležať pri sebe a hladkajte ich.

Nemali by ste to však preháňať. Keď ich budete príliš chlácholiť, iba ich utvrdzujete v tom, že sú naozaj v nebezpečenstve a budú sa potom báť ešte viac.

Keď sa vaši maznáčikovia chovajú vystrašene, skúste si ich nevšímať viac než zvyčajne a neodmeňujte ich maškrtami. Buďte pokojní a „nebezpečenstvo” ignorujte. Keď budete nervózni a vystresovaní vy, prenesiete to aj na svojho maznáčika. Vyvolajte v ňom pocit, že sa vlastne nič zvláštneho nedeje.

O svojich domácich maznáčikov sa nestarajte prehnane a neľutujte ich. Skôr im tým škodíte, než pomáhate, pretože ich tým podporujete v ich strachu. Vaším cieľom je však opak – vytvoriť pocit bezpečia. • 

Keď nič nezaberá, skúste lieky alebo homeopatiká

Keď nič z predchádzajúcich rád nepomáha, ako poslednú možnosť môžete vyskúšať upokojujúce prípravky:

  • Homeopatiká kúpite v lekárni aj bez predpisu.
  • Lieky na upokojenie vám predpíše váš veterinár.

Ak sa rozhodnete prikročiť k tomuto variantu, vždy dodržiavajte dávkovanie. Nie všetci majitelia psov a mačiek však podávanie týchto liekov odporúčajú. Žiaden liek totiž ani psa, ani mačku nezbaví strachu natrvalo. Skôr vášho maznáčika len omámi alebo uspí.

Zviera sa tak síce nemôže veľmi hýbať, nemôže utiecť a schovať sa, ale strach prežíva naďalej. A to preň môže byť nakoniec ešte viac stresujúce, než keď pobehuje po byte a hľadá si úkryt.

Na trhu nájdete tiež celý rad doplnkov stravy, ktoré by mali vášmu zvieraťu pomôcť zvládať stres. Obsahujú totiž prírodné látky, ktoré majú pri dlhšom užívaní upokojujúce účinky.

Či už máte doma psíka alebo mačičku, lieky na upokojenie predpísané veterinárom im dajte naozaj až ako poslednú možnosť. Napríklad ak sú nebezpeční pre seba alebo aj ostatných. • 

 

Top 5