Nenoste srsť: odstráňte zvieracie chlpy z oblečenia ľahko a rýchlo | Blog Mall.sk

Nenoste srsť: odstráňte zvieracie chlpy z oblečenia ľahko a rýchlo

S jarou prichádza pĺznutie, a to znamená veľa chlpov nielen na koberci a na gauči, ale aj na oblečení. Ak nechcete, aby váš outfit zdobila srsť vašich štvornohých kamošov, prečítajte si našich 6 overených rád, ako zvieracie chlpy z oblečenia odstrániť.

1. Kým dáte oblečenie do práčky

Chlpy v práčke sú poriadni darebáci. Nielenže sa z oblečenia nikdy úplne nevyperú, ale navyše sa nachytajú na ostatnú bielizeň. Preto pred vložením do práčky každý chlpatý kus poriadne vyklepte. Kúsky, na ktorých sa chlpy držia najviac, ešte dôkladne vykefujte mäkkou kefou na šaty alebo prejdite valčekom.

2. Záchranca sa volá hubka

Je jasné, že vyklepaním a kefou sa nezbavíte úplne všetkých chlpov. Na tie zvyšné existuje šikovná pomôcka – hubka na riad. Pridajte ju ku každej dávke bielizne a ona vám zatúlané chlpy pochytá.

Na tieto účely sa vyrábajú aj špeciálne pracie guľôčky. Tieto lapače chlpov sú vyrobené z molitanu alebo suchého zipsu a zachytia nielen zvieraciu srsť, ale tiež iné nečistoty, s ktorými by si práčka sama neporadila.

Chlpov z krátkosrstých psov sa zbavuje ťažšie, pretože sa do oblečenia zapichujú. Ak máte takého psíka doma, buďte obzvlášť dôkladní. • 

3. S chlpmi zatočí aj sušička

Sušička má množstvo výhod – okrem toho, že vám ušetrí čas a prácu so sušením bielizne, poradí si i so zvieracími chlpmi. V bubne sušičky prúdi horúci vzduch, ktorý z oblečenia vyfúka nielen srsť vašich domácich maznáčikov, ale aj vaše vlasy.

Náš tip: Sušička výborne odstráni zvieracie chlpy tiež z obliečok a posteľnej bielizne.

<< Vyžeňte chlpy a ušetrite čas vďaka novej sušičke. >>

4. Skúste gumené rukavice

Ak vám na oblečení zostanú nejaké chlpy aj po vypraní a vysušení, ľahko ich odstránite pri žehlení. Natiahnite si na ruky klasické gumené rukavice, navlhčite ich vodou a bielizeň nimi niekoľkokrát prejdite, aby sa na ne chlpy nalepili. Potom už ich stačí iba opláchnuť pod tečúcou vodou.

5. Keď na pranie nie je čas

Ak vám práve váš huňatý spolubývajúci zachlpatil obľúbenú košeľu a potrebujete z nej srsť odstrániť okamžite, siahnite po lepiacom valčeku. Jednoducho ním prejdite po oblečení a chlpy se naň nachytajú. Niektoré valčeky sú umývateľné, z iných postupne odtrhávate znečistené vrstvy.

Výbornou alternatívou sú kefy na odstránenie chlpov. Dôležitý rozdiel medzi kefou a valčekom spočíva v ich využití. Valčeky perfektne odstránia chlpy z hladkého oblečenia, ako sú košele, džínsy alebo tričká. Kefy zase prídu vhod na kabáty, menčester alebo zamatové kúsky. Preto je dobré mať doma oba nástroje.

Valček si nechajte v predsieni. Než pôjdete von, môžete si s ním oblečenie rýchlo očistiť. • 

Náš tip: Ak potrebujete rýchlo odstrániť chlpy, ale nemáte pri sebe kefu ani valček, vyskúšajte izolepu. Odtrhnite ju však veľmi opatrne, nech nepoškodíte látku.

6. Obmeňte šatník

Na niektoré oblečenie sa chlpy chytajú viac, na niektoré menej. Preto zvážte, či si nezaobstarať pár kúskov, z ktorých pôjdu chlpy ľahko dole aj po celodennom maznaní s vaším chlpáčom. Platí pravidlo, že čím je povrch hladší, tým menej sa naň chlpy chytajú.

Najľahšie chlpy odstránite zo:

  • syntetických materiálov,
  • viskózy,
  • bavlny bez prímesi,
  • hodvábu.

Najväčšia fuška je naopak odstrániť chlpy zo zamatu a menčestru.

Náš tip: Ak máte doma zvedavú mačku, ktorá rada striehne v poličkách s oblečením, skúste ho obrátiť naruby. Chlpy sa tak nedostanú na vonkajšiu stranu.

<< Prečítajte si aj náš článok o tom, ako sa zbaviť zvieracích chlpov v domácnosti. >>

Akým spôsobom odstraňujete chlpy z oblečenia vy? Napíšte nám do komentárov svoje tipy.

 

Top 5