Ako sa správne starať o psie labky | Blog Mall.sk

Ako sa správne starať o psie labky

Psie labky sú veľmi citlivé, a pokiaľ im nevenujete pravidelnú a dôkladnú starostlivosť, hrozí vášmu psíkovi nepríjemná bolesť. Poradíme vám, ako sa vyhnete popraskaným vankúšikom, a ako docielite, že vám bude váš štvornohý kamarát dávať ťap zdravou labkou.

Pozor na zimu a leto

O psie labky by ste sa mali starať celoročne, ale v lete a v zime buďte obzvlášť dôkladní.

V lete sa vyhnite prechádzkam po cestách a po rozpálenom asfalte. Ten sa psíkovi lepí na labky, spôsobuje mu bolesť a veľmi ťažko sa dostáva dole. Ak k nalepeniu asfaltu na labky dôjde, psík bude krívať, zastavovať sa a labky si oblizovať.

Ako odstrániť asfalt z labiek?

  • Po návrate domov namočte labku do misky s rastlinným olejom alebo ju natrite silnou vrstvou masti.
  • Chvíľu asfalt opatrne trite rukou alebo hubkou, kým sa neoddrobí.
  • Potom už iba labku umyte teplou vodou a očistite.

V zime zase packám škodia nízke teploty, námraza a posypová soľ. Rovnako ako ľudská koža, tak aj psie labky sú vplyvom nízkych teplôt suché, praskajú a do praskliniek sa potom často dostáva infekcia. Preto labky vždy po príchode z prechádzky dôkladne umyte vodou, osušte a ošetrite detským olejčekom.

Posypová soľ psíkov na popraskaných vankúšikoch nepríjemne štípe. • 

V akomkoľvek ročnom období sa psovi do labiek dostáva množstvo nečistôt, kamienkov a ďalších nepríjemností, ktoré psíka pichajú a tlačia. Ak nechcete, aby si psík labky čistil sám oblizovaním, umývajte mu ich po každej prechádzke.

Poctivým čistením labiek taktiež predídete žalúdočným ťažkostiam, ktoré môžu prísť, ak si psík po prechádzke oblíže z paciek napríklad chemické postreky z polí alebo stopy výkalov iných zvierat, v ktorých môžu byť parazity.

<< Trápia vášho psíka parazity? Vyžeňte ich von. >>

S vankúšikmi buďte jemní

Psie vankúšiky sú veľmi citlivé a rýchlo sa vysušujú. Preto ich okrem umývania vodou ošetrujte aj špeciálnym krémom, sprejom alebo balzamom na psie labky. V lete a zime ich natierajte častejšie, pokojne aj niekoľkokrát týždenne. Nikdy však nepoužívajte krémy určené na ľudskú pokožku, psie packy zmäkčí príliš a sú potom ešte viac náchylnejšie na poškodenie.

Packy natierajte masťou tesne predtým, než vyrazíte na prechádzku. Balzamy ochraňujú labky pred škodlivým prostredím a sú protizápalové. Ak sa na psích labkách objaví zápal, na nič nečakajte a vyrazte k veterinárovi, ktorý psíkovi predpíše dezinfekčné prípravky alebo antibiotiká. Zápal najčastejšie spoznáte tak, že pes kríva a rana na labke sa mu zväčšuje a mokvá.

<< Kúpte svojmu havovi špeciálny krém na psie labky. >>

Masť na labky jemne vmasírujte. Pravdepodobne si pes začne masť z labiek hneď oblizovať, tak sa s vtieraním masti neponáhľajte, aby sa pekne vstrebala, než psík pôjde po svojom. • 

Chĺpky musia preč

Psom rastú chĺpky aj medzi vankúšikmi na labkách. To je veľmi nepraktické, pretože sa do nich zachytávajú kamienky, bodliaky aj sneh, čo psovi znepríjemňuje chôdzu. Zarastené labky sa potom tiež horšie čistia, pretože dlhé chlpy sa zaplietajú do dredov a nečistoty sa v nich viac držia.

Túto nepríjemnosť najlepšie vyriešite pravidelným strihaním. Na vystrihovanie chlpov z vankúšikov si kúpte špeciálne nožnice, s ktorými odstránite aj jemné chĺpky. Majú oblé hroty, takže s nimi psíka neporaníte. Ak si nebudete vedieť rady, vezmite svojho štvornohého fešáka ku psej kaderníčke, ktorá to zvládne za vás.

Nezabudnite na pazúriky

Starostlivosť o labky zahŕňa aj pravidelné strihanie pazúrikov. Väčšina psíkov si pazúriky sama neobrúsi, a preto im ich musíte raz za čas skrátiť. Niektoré psy potrebujú strihať pazúriky každý mesiac, iným stačí dvakrát za rok. Strihajte však radšej častejšie, pretože do prerastených pazúrikov začnú prestupovať nervy a strihanie sa zmení na bolestivú scénu.

Ak strihanie zanedbáte, hrozí, že sa pazúriky začnú vytáčať a bolestivo lámať. Na strihanie slúžia špeciálne klieštiky na pazúriky. Nikdy nestrihajte klasickými nožnicami. Iba klieštiky odcviknú pazúriky rovnomerne.

Keď má psík biele pazúriky, je strihanie ľahšie. Orientujte sa podľa farieb a nestrihajte tam, kde už začínajú byť ružové. Pri čiernych pazúrikoch musíte viac odhadovať:

  • Najprv zastrihnite prostredný pazúrik.
  • Ak nebude krvácať, ostatné skráťte o rovnakú dĺžku.
  • Ak sa krv objaví, ostatné zastrihnite o niečo menej.
  • Všetky pazúriky, na ktorých sa objavila krv, po skončení vydezinfikujte.

Pri strihaní nezabudnite na piaty pazúrik, ktorý rastie zo strany labky, alebo vlčí pazúr. Uňho buďte zvlášť opatrní, pretože ak sa psík mykne, môžete mu ho omylom zalomiť.

TIP: Psík bude pri strihaní pravdepodobne nevrlý. Preto odporúčame strihať pazúriky vo dvojici, pričom vy môžete strihať a váš pomocník bude psa pridŕžať a rozptyľovať ho maškrtami alebo obľúbenou hračkou.

Ak sa bojíte, že svojmu kamarátovi ublížite, navštívte veterinára, ktorý mu pazúriky ostrihá za vás.

Ak si nie ste istí, veterinár vám ukáže, ako pazúriky správne strihať. • 

Porozmýšľajte nad psími topánkami

Predstava psa pobehujúceho v topánkach môže byť smiešna, ale pre niektoré psy môže byť vykúpením. Ak má váš chlpáč časté problémy s popraskanými labkami, preberte nákup psích topánok so zverolekárom. Možno chvíľu potrvá, než si na ne hafan zvykne, ale jeho packy spoľahlivo ochráni.

 

Top 5