Čo vám chce váš chlpáč povedať? Naučte sa psiu reč tela | Blog Mall.sk

Čo vám chce váš chlpáč povedať? Naučte sa psiu reč tela

Psy používajú gestá a mimiku, aby sa dorozumievali medzi sebou, ale aj so svojimi pánmi. Viete, čo vám chce váš maznáčik povedať, keď sa oblizuje alebo má privreté oči? Naučte sa mu porozumieť. Poradíme vám, ako na to.

Som v pohode

Keď je všetko v poriadku, pes je uvoľnený, telíčko nedrží v napätí a všetky labky má na zemi. Žiaden kŕč. Chvostom nemáva, nesťahuje ho medzi nohy, ani ho výhražne nedvíha do výšky. Proste nič neobvyklé ani významné sa nedeje a len si tak hovie.

To je ale pohoda. Vidíte, že psík je uvoľnený, chvostík a uši má v prirodzenej polohe a nechýba mu ani veselý výraz v tvári. • 

So mnou si nezahrávaj

Že má váš štvornohý maznáčik všetkého až po uši, spoznáte veľmi ľahko, a to podľa:

  • naširoko otvorených očí,
  • upreného pohľadu,
  • stŕpnutého postoja,
  • ohrnutých pyskov,
  • zvrašteného ňufáka
  • a zdvihnutého chvosta.

Keď sa pes chystá útočiť, nahrbí sa, vzpriami hlavu, aby vyzeral väčší, a váhu prenáša na predné labky. Snaží sa tak vzbudiť rešpekt. V tejto chvíli sa majte na pozore, najmä ak nemá náhubok. Pripravte sa na riskantnú situáciu a skúste psa udržať v pokoji pevným držaním vôdzky. Jeho pozornosť znovu strhnite na seba pomocou povelov či maškŕt.

Tak to vyzerá nepríjemne. Telo v napätí, vycerené zuby a zvraštený ňufák. V takejto chvíli držte psa pevne na vôdzke a snažte sa získať späť jeho pozornosť. • 

Dobre, tu velíš ty

Občas sa psy dostanú do situácie, kedy si veľmi dobre uvedomujú, že nemá cenu hrať sa na hrdinu. Prikrčia sa, nahrbia, mierne privrú oči a chvostík stiahnu medzi nohy. Svoju podradenosť tým dávajú najavo inému psovi, ale i človeku.

Absolútnym prejavom podriadenosti je, keď sa psík prevalí na chrbát a ukazuje bruško. Dominantný pes potom príde a oňuchá si ho. Vy ho zase poškriabte na brušku a dajte mu tak najavo, že jeho gesto prijímate

Občas je proste na mieste dokázať dominantnému psovi (či človeku) svoju podriadenosť. Pes sa tak vyhýba konfliktu a ukazuje, že nie je hrozbou. • 

Mám radosť

Niektoré psíky sa vraj vedia smiať (už to potvrdili aj vedecké výskumy). Otvoria tlamu a nenútene predvedú zuby, v očiach majú veselý výraz a chvostíkom mávajú zo strany na stranu. Takto vás vítajú, chcú sa priateliť alebo sa snažia odľahčiť situáciu. Úsmev teda používajú úplne rovnako ako ľudia.

Poď sa hrať

Keď má psík samopašnú náladu, prednú časť tela takmer položí na zem, napne zadné labky, ale hlavu drží zdvihnutú. Tu a tam ešte veselo poskočí a dúfa, že uloví spoločníka na hranie.

No taaak, poď sa hrať! Prikrčenie prednej častí tela k zemi je len začiatok. O chvíľu začne poskakovať a dobiedzať, aby prehovoril spoločníka na hranie. • 

Mám ťa rád

Keď za vami váš štvornohý kamarát príde a jemne do vás strčí ňufákom, pýta si pozornosť a vyjadruje vám svoje priateľstvo. Čo je na tom, že väčšinou to robí práve pri večeri, keď vám na tanieri vonia niečo lepšie než granuly. Lásku, prívetivosť a rešpekt chlpáči dokazujú aj oblizovaním.

Až tak veľa sa predsa nestalo

Oblizovanie môže mať aj úplne iný význam. A nielen to, že si psík práve pochutil na nejakej dobrôtke. Ak sa vám chlpáč na prechádzke stratí v kríkoch, nepríde hneď na prvý povel a vy mu potom napríklad iba tónom hlasu naznačíte, že niečo pokazil, začne sa najskôr oblizovať.

Dáva tým najavo, že je nervózny. Oblizovanie totiž psom vyplavuje hormóny šťastia, takže sa oblizujú okolo tlamy, aby sa upokojili. V podstate vám tak hovorí: mám z teba trochu strach, prosím, nehnevaj sa.

Ak vám vadí oblizovanie tváre, psa neokrikujte, ale nastavte mu napríklad ruku. Oblizovaním vám prejavuje psík svoju lásku a o to je predsa škoda sa pripraviť. Navyše má aj terapeutické účinky. • 

Nebuď smutný, pán môj

Sedíte na posteli a plačete. Naraz sa vám začne pod rameno pchať niečo vlhké a studené – psí ňufáčik. Psík sa vás tak snaží povzbudiť. Vlezie vám do lona a začne vás zúrivo oblizovať, aby vás upokojil a potešil. Tak utrite slzy a choďte sa maznať.

 

Top 5