8 najčastejších chýb pri kŕmení psa | Blog Mall.sk

8 najčastejších chýb pri kŕmení psa

Ešte pred pár desaťročiami plnili majitelia psov misky svojich domácich miláčikov tým, čo bolo práve po ruke. Doba sa zmenila, o psej strave toho vieme o dosť viac, a napriek tomu niektoré zlozvyky pánov pretrvávajú. Zistite, či aj vy nerobíte niektorú z bežných chýb.

1. Ženiete psa do extrémov

Pes nie je ani mäsožravec ani vegetarián. Nenúťte mu preto jednostranne zameranú stravu a dohliadnite na to, aby mal dostatok granúl, konzerv aj doma pripraveného krmiva. Už od šteniatka dávajte zvieraťu vyváženú a rôznorodú potravu, ktorá musí obsahovať správny pomer:

  • sacharidov,
  • tukov,
  • proteínov,
  • minerálov
  • a vitamínov.

Pokiaľ je pes zdravý, nie je dôvod, aby určitý typ jedla nežral. Aj napriek tomu, že hlavne menšie plemená môžu byť vyberavé, neustúpte psím chutiam a dajte si záležať na tom, aby strava bola pestrá.

Psia strava by sa mala skladať z bielkovín (tuku a mäsa) minimálne z jednej polovice. Štvrtinu musia tvoriť sacharidy a štvrtinu ďalšie živiny vrátane proteínov, minerálov a vitamínov. • 

2. Nechávate stále plnú misku

Psy by, na rozdiel od mačiek, žrali stále. Ak ich necháte, môžu v budúcnosti trpieť obezitou a s ňou spojenými zdravotnými problémami. Nie je preto vhodné nechať psovi po celý deň plnú misku a doplniť ju vždy, keď sa váš miláčik nažerie.

Dospelého psa stačí kŕmiť 1x denne a ak žrádlo nezožerie, misku mu odložte a vráťte mu ju až v čase ďalšieho kŕmenia. Dajte pozor na to, aby ste psa kŕmili každý deň v rovnakom čase.

3. Neberiete do úvahy vek a kondíciu psa

Predstavte si, že by ste dojčaťu naservírovali steak. U psov je to podobné – v každom štádiu života je pre nich vhodná iná strava. Kým šteniatka potrebujú stravu bohatú na kalórie, dospelé a staré psy by po takej dávke energie zbytočne pribrali.

A vek nie je to jediné, čo je dobré vziať do úvahy. Svoju úlohu zohráva aj plemeno psa a jeho zdravotný stav. Váš pes môže byť alergický na niektoré potraviny a jedlá, ktoré inému psovi vyhovujú, by tomu vášmu mohli spôsobiť poriadne bolesti brucha.

Šteňatá potrebujú iné kŕmenie než dospelé psy. Poraďte sa s veterinárom, ako kŕmiť psa v určitom veku. • 

4. Priveľmi psa odmeňujete

„Sadni! Dobrý, tu máš maškrtu.“, určite už ste túto vetu niekedy povedali. Maškrty sa hodia pri výcviku psa, ale inokedy zas škodia. Dobroty v sebe ukrývajú veľa kalórií, ktoré je ťažké ustrážiť. Môže sa potom stať, že psovi v podobe maškŕt naservírujete jedno ďalšie jedlo a kilá na psej váhe pôjdu hore. Pokiaľ chcete vášmu miláčikovi prejaviť náklonnosť, namiesto maškŕt sa s ním radšej zahrajte.

5. Nedávkujete jedlo

Pes väčšinou zožerie toľko, koľko mu dáte. A ak pri príprave žrádla len odhadujete, môže sa stať, že psíkovi dávate príliš veľkú alebo malú porciu. Ohľadom správneho množstva sa poraďte s veterinárom, kúpte odmerku a nastavené množstvo starostlivo dodržujte.

6. Kŕmite psa zvyškami zo stola

Nielen, že psa rozmaznávate, ale tiež ho naučíte prosíkať a dávate mu tým najavo, že má v rámci vašej „svorky“ rovnaké postavenie. Jedlo zo stola pre psa taktiež nie je vhodné kvôli soli a koreniu, ktoré môžu psovi podráždiť žalúdok. Pokiaľ už dávate psovi zvyšky, vždy mu ich dajte do misky až potom, čo odídete od stola.

Pozor tiež na časté kŕmenie vareným jedlom. Pes si naň zvykne a granule, pri ktorých máte istotu, že obsahujú všetko potrebné pre správny vývin psa, už mu nebudú chutiť. Pokiaľ chcete granule či konzervy vymeniť za niečo iné, preštudujte si zásady kŕmenia surovou stravou B.A.R.F..

7. Dávate psovi nevhodné kosti

Niekto hovorí, že pes a kosť k sebe patria, niekto zas tvrdí opak. Podľa veterinára MVDr. Milana Štourača záleží len na majiteľovi. Pokiaľ je pes dobre živený, nevadí, ak kosť nikdy neochutná. Tí majitelia, ktorí zastávajú prírodný spôsob kŕmenia, musia dobre vyberať. Nie všetky kosti sú totiž pre psíkov vhodné.

Platí, že psy by mali žrať len surové kosti z mladých zvierat. Tie sú pružné a nelámu sa, a tak nemôžu psovi popichať papuľu či tráviaci trakt. Hodia sa kuracie kosti (krky a skelety), jahňacie rebrá či veľké bravčové a hovädzie kosti. Nevhodné sú naopak morčacie krky a krídla alebo kosti z diviny.

Ak sa kostí bojíte, dajte psíkovi na hryzenie aspoň tie byvolie. • 

8. Kŕmite psa pred vychádzkou

Pes je v mnohých ohľadoch podobný ľuďom a ani väčšina z nás nemá chuť sa po jedle prebehnúť. Nechajte psa odpočinúť si pol hodinu pred aj po jedle. Kŕmenie mu teda naservírujte pol hodinu po návrate z venčenia a po jedle nevyžadujte po psovi aktivitu.

 

Top 5