Psie háranie je ťažké obdobie. Pár trikov ale existuje | Blog Mall.sk

Psie háranie je ťažké obdobie. Pár trikov ale existuje

Dvakrát do roka 14 až 21 dní – približne tak dlho trvá psie háranie. Záleží na druhu psa. U tých väčších sa sučky často hárajú len raz ročne. Či tak alebo onak, poďme sa pozrieť, ako so svojími štvornohými priateľmi prežiť tento čas v pohode.

Ako zvládnuť hárajúcu sa sučku

Prvá psia ruja nastáva zvyčajne medzi 7. a 10. mesiacom života. V tejto dobe nie je gravidita žiadúca, sučka sa stále vyvíja. Odporúčaná doba prvého krytia je zhruba dva roky, posledné krytie by malo prebehnúť v štyroch rokoch.

Prvé háranie vás môže vystrašiť, verte však, že samotná sučka je vystrašená oveľa viac. Nevie, čo sa s ňou deje, krváca a psy jej nedajú pokoj. Je nepokojná, podráždená a smutná.

Smutnej sučke v období hárania venujte svoj čas a občas ju rozmaznajte maškrtou. • 

Povel sadni vás ochráni pred nežiadúcimi návštevníkmi

Psie slečny zo začiatku nevedia psy odohnať, pretože ešte nechápu, čo sa s nimi deje. Aj keď je sučke prítomnosť psa nepríjemná, nevie, ako to dať najavo. Je dobré ju odmala učiť, aby si sadla, keď sa k nej blíži pes. Aj tak odporúčame nielen pri háraní chodiť so sučkou na vôdzke.

Naučte vašu sučku, nech sa vždy v blízkosti psa posadí. Ten sa k nej potom nedostane. Počas hárania nezabudnite tiež na dvoch pomocníkov – obojok a vôdzku. • 

Odoženú psy a zaručia čistý domov: nohavičky na háranie

Ak máte v domácnosti psiu slečnu, nesmú vo vašej výbave chýbať nohavičky na háranie. Aj keď nie cielene, ochránia vás aj pred nevítanými psími nápadníkmi. A pre zachovanie čistého pelechu aj domova predstavujú doslova spásu.

Vyskúšajte sprej proti psom

Špeciálny sprej neutralizuje zápach hárajúcej sa sučky a psom nevonia. Počas hárania sprej nastriekate sučke na labky a chvost. Prírodné zloženie a neutrálne pH zaručujú, že psíka sprej nijako nedráždi. Preto ho môžete použiť aj viackrát denne.

Kastráciu starostlivo preberte s veterinárom

Ak nechcete šteniatka, oplatí sa pouvažovať nad kastráciou. Tá znižuje riziko výskytu nádorov mliečnej žľazy:

  • pred prvým háraním na 0,05 %,
  • medzi prvým a druhým háraním na 8 %
  • a po treťom na 26 %.

Sprej na ochranu hárajúcej sa sučky najskôr vyskúšajte doma. Uvidíte, ako váš miláčik sprej zvláda. V prípade potreby labky a chvostík umyjete, a je to. • 

O zákroku sa poraďte s veterinárom. Vždy záleží na konkrétnom psovi a okolnostiach.

Ako udržať psíka, akonáhle zavetrí hárajúcu sa sučku

Ak je to možné, od malička chodievajte na cvičisko

Majú háravé sučky chodiť na cvičisko? Rozhodnutie závisí na konkrétnom chovateľovi. Niekto hovorí jasné nie, iný je za. Ak totiž cvičíte psíka v blízkosti hárajúcej sa sučky, je pravdepodobné, že ho zvládnete vycvičiť tak, že poslúchne vaše pokyny aj v blízkosti háravky.

 

Top 5