5 tipov, ako naučiť psa poslúchať aj bez cvičáku | Blog Mall.sk

5 tipov, ako naučiť psa poslúchať aj bez cvičáku

Každý skúsený psičkár vám odporučí, aby ste psa zoznámili s prvými povelmi doma. V prostredí, ktoré pozná a ktoré ho nerozptyľuje. Doma ho navyše naučíte aj veci, ktoré by ste ho v parku alebo na cvičáku učili len ťažko – prečítajte si, ako na to.

Výcvik doma alebo na cvičáku?

Chodenie na cvičák býva časovo i finančne náročnejšie, takže nie každý si to môže dovoliť. Psíka však zvládnete veľmi dobre naučiť povely aj doma.

Domáci výcvik odporúčajú psičkári hlavne pre psy, ktoré s povelmi iba začínajú. Ale aj so staršími vycvičenými psíkmi pravidelne trénujte doma. V známom prostredí ich totiž nič nerozptyľuje, cítia sa bezpečne a venujú vám tak väčšiu pozornosť.

1. Základné povely skúšajte najprv doma

Či už chcete psíka naučiť sadnúť, ľahnúť alebo na povel prísť k vám, začínajte s tým doma. Je to jednoduchšie, pretože nemá okolo seba toľko vnemov, ale taktiež bezpečnejšie.

Hneď ako vyslovíte povel ku mne, dohliadnite, že ho pes naozaj splní a pribehne. Lákajte ho na maškrty či obľúbené hračky. Prípadne použite výcvikovú vôdzku, aby ste pritiahli psa k sebe, keď poslúchnuť nechce. Pochvalami a odmenami nešetrite.

Výcviková vôdzka je výborná hlavne na tréning povelov ku mne a k nohe. Máte s ňou istotu, že psík nakoniec vždy bude musieť prísť a príkaz poslúchnuť, ale zároveň vás nijako neobmedzuje v nácviku jednotlivých povelov. • 

2. S vôdzkou začínajte v pokojnom prostredí

Doma si psík zvykne na chôdzu pri nohe najlepšie. Bez ťahania a snahy očuchať každý stĺp alebo psa, čo ide okolo. Chce to však trpezlivosť. Trénujte doma denne aspoň dva týždne a až potom vezmite svojho štvornohého kamaráta von.

Najprv choďte iba rovno tam a späť. Neskôr pridajte odbočky a otáčanie. Až psík zvládne aj zastaviť, je pripravený ísť von. Nesmiete nič urýchliť, inak budete začínať zase od začiatku.

Je absolútne zásadné, aby ste neustupovali. Keď už dáte povel k nohe, pes musí chápať, že to znamená, že má ísť pri vašej pravej alebo ľavej nohe (žiadne striedanie). Nesmie ťahať, predbiehať, ani sa vliecť. Keď zastavíte vy, zastaví aj on. Vďaka poctivému výcviku doma si potom na prechádzke vonku oddýchne nielen váš pes, ale aj vy.

3. Využite veci, ktoré v parku nenájdete

Schody bývajú najčastejšou slabinou psov. Potrebujú si totiž osvojiť rytmus chôdze, aby bez problémov zvládli nastúpiť aj do vlaku alebo zísť po eskalátoroch.

Dajte psovi postroj, chyťte ho zaň medzi lopatkami a prejdite sa s ním po miestnosti. Tak získa dôveru, že ho nepustíte a na schodoch sa nebude báť. Rešpektujte jeho tempo a do ničoho ho nenúťte. Keď to nepôjde dnes, skúste to zase zajtra.

Ak sa psík bojí, neutešujte ho. Skúste mu dodať sebavedomie a pocit bezpečia tým, že neznervózniete a budete sa tváriť, že sa nič nedeje. • 

4. Pomôže vám vysávač

Znie to síce trochu zvláštne, ale je to tak. Ak chcete psíka naučiť, aby sa neľakal nečakaných zvukov (alebo ho to odnaučiť), najlepšie miesto je doma. Aby ste zvýšili jeho odolnosť voči nepríjemným zvukom:

  • začnite púšťaním sprchy,
  • skúste búchať pokrievkami
  • a nakoniec pustite vysávač či mixér.

Odnaučiť psa ľakať sa je dôležité, hlavne ak s ním chcete chodiť na prechádzky bez vôdzky. Musíte sa totiž spoľahnúť, že sa nevydesí a nerozbehne sa preč.

Najlepšou odmenou za správne vykonaný povel je aj tak poriadne pohladkanie. Ale nešetrite ani špeciálnymi výcvikovými maškrtami. Po tých psík určite nepriberie. • 

5. Bez maškŕt, pochvál a trpezlivosti to nepôjde

Žiadneho psíka nevycvičíte, ak z vás ucíti nervozitu alebo netrpezlivosť. Netlačte na neho a za každý úspech ho náležite odmeňujte. Nadšene ho chváľte a dajte mu obľúbenú maškrtu alebo napríklad pár granúl.

Hlavne na začiatku výcviku budete odmeňovať veľa, takže je lepšie kúpiť maškrty, ktoré sú na tieto účely určené. Majú totiž menej kalórií.

>> Kúpte svojmu psíkovi maškrty na výcvik.

 

Top 5