Zamatovce útočia. Chráňte seba aj svojich miláčikov | Blog Mall.sk

Zamatovce útočia. Chráňte seba aj svojich miláčikov

Koniec leta je dokonalým rajom pre zamatovce – malé parazity, ktoré dokážu pekne potrápiť domácich maznáčikov aj ich pánov. Ako zistiť, že s nimi máte tú česť, a čo robiť, aby ste sa ich nadobro zbavili? Môže to byť boj, ale poradíme vám, ako na to.

Zamatovce neuvidíte, ale ucítite

Nielen kliešťov a bĺch by ste sa mali báť. Zamatovce letné sú roztoče a blízke príbuzné kliešťov. Stretnete sa s nimi vo vašich záhradách, trávnikoch, nízkych kroch či tráve a práve odtiaľ si ich prinesiete aj domov.

Napádajú nielen zvieratá, ale aj ľudí. Takže pokojný víkend na chalupe sa môže ľahko zmeniť na preteky v škriabaní. Uhryznutie zamatovca svrbí a než vám dôjde, s čím máte tú česť, pravdepodobne už všade budete mať červené fliačiky.

Škriabe sa váš pes? Prezrite ho a zistite prečo

Uhryznutie zamatovca naozaj poriadne svrbí a vaši štvornohí miláčikovia sa s tým vyrovnávajú po svojom. Škriabu sa do zbláznenia a vyhrýzajú si srsť. Ak si všimnete, že sa psík škriabe viac než obvykle, skontrolujte mu kožu.

Ak narazíte na červené fľaky alebo celé ložiská oranžových drobných lariev, ktoré sa prisávajú na pokožku a vypúšťajú do nej jedovaté sliny, diagnóza je jasná – zamatovce. 

U psa sa larva najčastejšie uchytí okolo očí, tlamy, uší, pod krkom, medzi prstami alebo pod chvostom. Zamatovce sa na tele držia asi tri dni a potom samy odpadnú. A ak neprídu ďalšie, máte pokoj. Pľuzgiere zmiznú v priebehu niekoľkých dní a hnedofialové škvrny až o niekoľko týždňov.

Niekedy môže psa pred zamatovcami zachrániť, keď mu ihneď po príchode z prechádzky nastriekate tlapky antiparazitikami. • 

Najlepšie je napadnutiu zamatovcami predchádzať

Je dobré preventívne chrániť svoju záhradu, štvornohého maznáčika i seba. Záhradu ošetrite chemickými alebo prírodnými prípravkami proti zamatovcom. A psíkovi dávajte celoročne tzv. spot ony proti parazitom.

Ide o kvapky, ktoré sa nanášajú na kožu a chránia psy proti blchám, kliešťom, švolám aj ďalším parazitom. Väčšina chovateľov ich však používa len na jar a v lete, kedy je najväčší výskyt kliešťov. To je chyba! Zamatovce začínajú najviac vyvádzať až na konci leta, preto je potrebné chrániť psy aj vtedy. Okrem kvapiek môžete vyskúšať aj penový sprej s rovnakým účinkom.

Niektorí chovatelia ešte radia ihneď po príchode zo záhrady alebo prechádzky psa prezrieť, nastriekať mu tlapky antiparazitickými prípravkami alebo potrieť medzi prstami peroxidom, prípadne liehom. Tak sa však zbavíte iba lariev, ktoré sa ešte neprisali.

Seba aj celú rodinu potom striekajte repelentmi, skôr než pôjdete na záhradu či do trávy. A po príchode domov si dajte poriadne teplú sprchu. Tá by mala larvám zabrániť uchytiť sa na koži.

Kúpeľ v prípravkoch s pyretroidmi (látkami, ktoré hubia hmyz) by mal všetky larvy zamatovcov zahubiť. • 

Čo keď ste to nestihli a už sa škriabete?

Nemáme dobrú správu. Budete to musieť vydržať. Vyskúšajte sa neškriabať, pomôžu vám masti proti svrbeniu. A kým odpadnú larvy, ktoré sa už prisali, vyhnite sa miestam, kde sa zamatovce pravdepodobne vyskytujú, aby ste si domov nepriniesli ďalšie. To by bol nekonečný kolobeh.

Ak chcete pomôcť svojmu psíkovi, aplikujte mu čo najskôr už zmieňovaný spot on, aby ste zabránili uchyteniu nových lariev. Larvy, ktoré už na koži sú, môžete tiež skúsiť odstrániť ručne.

Zabrať by mal aj kúpeľ v prípravku na báze tzv. pyretroidov, látok, ktoré hubia hmyz. Konkrétny produkt vám už odporučí veterinár. Ak váš maznáčik nie je fanúšikom kúpania, zaobstarajte mu sprej s rovnakou účinnou látkou.

Zamatovce vedia byť pekne vytrvalé potvorky. Keď už vás trápia dlho, zdá sa, že nič nezaberá a nevidíte ani žiadne zlepšenie, zájdite si k lekárovi a psa vezmite k veterinárovi.

 

Top 5