Spoznajte najčastejšie psie choroby | Blog Mall.sk

Spoznajte najčastejšie psie choroby

Nádcha a prechladnutie sa na jeseň vyhnú málokomu – a psy nie sú výnimkou. Zistili sme, ako sa prejavujú najčastejšie psie choroby a poradíme tiež, ako ich liečiť.

Psík sa okolo vás vlečie, obľúbeného krmiva sa ani nedotkne a nadšenie z hračiek sa vyparilo. Pes sa na chorobu neposťažuje, ale že nie je vo svojej koži, vidíte na prvý pohľad.

Psie choroby sa prejavujú podobne ako tie ľudské. Radšej vždy choďte k veterinárovi, nech nič nepodceníte. • 

Ak psíka trápi niektorý z týchto príznakov, naplánujte si cestu k veterinárovi. Rovnako ako ľuďom, ani psom sa choroby nevyhýbajú a vy zodpovedáte za jej správne rozpoznanie a liečbu.

Ľudské choroby, ktoré sa nevyhýbajú ani psíkom

Črevné ťažkosti, nádcha či zápal spojiviek, čas od času sa s nimi stretne každý. A stretnú sa s nimi aj vaši štvornohý miláčikovia.

1. Nachladnutie (zápal hrtanu a hltanu)

Stačí, keď pes zmokne alebo sa zadychčaný napije ľadovej vody. Pri nachladnutí pes kašle, mení sa jeho hlas a môže mať zvýšenú teplotu. Spoznáte ju tak, že pes má: 

  • horúce labky a uši,
  • suchý a horúci ňufák,
  • zdurené uzliny v podpazušných jamkách a slabinách,
  • začervenané, suché a horúce ďasná.

Nikdy mu nepodávajte ľudské lieky, ale vydajte sa k zverolekárovi, ktorý predpíše psí recept, odporučí vitamíny a vylúči závažné ochorenie, ako je napríklad infekčné ochorenie pľúc.

Teplotu môžete psovi tiež zmerať análne za použitia špeciálneho teplomeru. Bežná psia teplota sa pohybuje medzi 37,5 a 39 °C. • 

2. Zápal spojiviek

Zápalom očných spojiviek psy trpia vcelku často – do oka sa im totiž ľahko dostane prach či infekcia. Hnisavý výtok z oka najlepšie vyliečia antibiotické kvapky, ktoré psíkovi predpíše doktor.

3. Črevné problémy

Stačí jedno oliznutie na vychádzke, rodinná oslava plná dobrôt alebo cesta na dovolenku a psie čreva sa začnú búriť. Za hnačku či zápchu obvykle môže nevhodná strava alebo stres. Za hnačkou, hlavne ak trvá dlhšie a je sprevádzaná aj teplotou či zvracaním, hľadajte infekciu a vydajte sa k veterinárovi. Zavítajte tam ale aj vtedy, ak má pes dlhšiu dobu problémy s vylučovaním.

4. Artróza

Bolestivé ochorenie kĺbov, ktoré bráni v pohybe, zvyčajne postretne staršie psy alebo tie s nadváhou či genetickými predispozíciami. Lieči sa liekmi, ktoré zlepšujú hybnosť alebo operatívnou výmenou kĺbu.

5. Zubný kameň

Zažltnutý až hnedý povlak zubov môže viesť až k zápalu ďasien a vypadávaniu zubov. Psovi naordinujte tvrdú stravu, čistite mu zuby a pravidelne navštevujte zverolekára, ktorý zubný kameň odstráni mechanicky alebo pomocou ultrazvuku.

Dávajte psovi tiež tvrdú stravu a nechajte ho na vychádzke ohrýzať konáre – predchádzate tak zubnému kameňu. • 

Zablšenie, psinka a iné psie choroby

Veľa chorôb si psíkovia môžu priniesť zvonku alebo ich chytiť pri hrách s inými psami. Väčšinou liečbu rýchlo zvládne veterinár, prvé príznaky ale vypozorujte vy.

6. Začervenie

Rovnako ako mačky, aj psy trpia začervením. Najčastejšími parazitmi sú škrkavky, ktoré sú prenosné aj na človeka. Psa môžu ohroziť ale aj pásomnice, machovec, svalovec, háďatko či tenkohlavec. Aj keď psy nemajú žiadne príznaky, medzi ktoré patrí nechutenstvo, chudnutie a tráviace ťažkosti, odčervujte ich 2× až 4× ročne.

7. Psinka

Psinka je postrachom všetkých majiteľov psov. Prejavuje sa zvýšenou teplotou, nechutenstvom a skleslosťou – hoci sú príznaky nepatrné alebo samy odznejú, nepodceňujte ich a radšej zájdite k veterinárovi. Psinku, ktorá môže mať podobu kožného, pľúcneho, črevného či nervového ochorenia, najčastejšie chytia mladé psy od nakazených zvierat a môže mať trvalé následky v podobe poškodenia mozgu, ochrnutia či trasu končatín.

8. Blchy

Kožuch plný bĺch si psíkovia najčastejšie prinesú ako suvenír zo šantenia s inými psami. Či má pes blchy, spoznáte podľa toho, že:

  • sa škrabe,
  • má na koži červené ranky,
  • na srsti sú vidieť drobné čierne bodky (blší trus),
  • je nepokojný.

Aby sa blchy v psom kožúšku ľahko neubytovali, používajte antiparazitiká a dezinfikujte psí pelech a deky.

Ak nájdete v kožuchu blchy, vyčistite aj psí pelech a deku. • 

9. Zápal análnych žliaz

Viete, čo znamená, keď pes sánkuje? Neužíva si zimné radovánky, ale šúcha zadkom po podlahe. Väčšinou z dôvodu zápalu análnych žliaz. Ten vznikne narušením prirodzeného vylučovania, žľazy sa zduria a psa svrbia – preto ťahá zadok po zemi, olizuje si koreň chvostu alebo zapálené miesta vykusuje. Liečbu nechajte na lekárovi alebo profesionálovi zo psieho salónu.

10. Otočenie žalúdka

Keď sa psovi náhle zväčší brucho, rýchlo dýcha, má zrýchlený tep a snaží sa zvracať, zbystrite a choďte k veterinárovi. Hlavne veľké plemená môžu trpieť otočením žalúdka, ktoré bez chirurgického zásahu môže byť aj smrteľné.

Keď psa stretnú vírusy a infekcie

Okrem psinky môžu psa postretnúť aj ďalšie vírusové a infekčné choroby, ktoré môžu byť nebezpečné aj pre ľudí. 

  • Infekčná hepatitída – postihuje pečeň a prejavuje sa zvracaním, hnačkami a bolesťou brucha.
  • Besnota – vírusové ochorenie, ktoré je v drvivej väčšine prípadov smrteľné.
  • Parvoviróza – nákazlivé ochorenie často postihuje šteniatka a prejavuje sa krvavou hnačkou a zvracaním.
  • Leptospiróza – prenášajú ju potkany a prejavuje sa vysokými horúčkami, žltačkou, krvácaním slizníc a krvavou stolicou.

Pes vám o chorobe nepovie, ak ho ale dobre pozorujete, spoznáte, že sa necíti dobre. • 

  • Koronaviróza – vírusové ochorenie je nebezpečné hlavne pre šteňatá, ktoré trpia akútnou hnačkou.
  • Parainfluenza – infekčné ochorenie prenášané vzduchom sa prejaví suchým kašľom, zvracaním a horúčkou a ak sa nelieči, môže postihnúť aj pľúca.
  • Toxoplazmóza – postihuje tiež psy a prejavuje sa trasením, svalovou slabosťou, úbytkom hmotnosti či zápalom mandlí, sietnice a rohovky.
 

Top 5