Vyrobte si prírodné antiparazitiká | Blog Mall.sk

Vyrobte si prírodné antiparazitiká pre psov a mačky

Odčervenie a injekcie proti besnote musí vaša mačka alebo pes zvládnuť pravidelne každý rok bez výnimky. Horšie je to s prevenciou proti kliešťom a blchám, ktorým začala sezóna.

Určite to poznáte: vy alebo deti sa maznáte s vaším psom alebo mačkou a či už to svojmu chlpatému miláčikovi dovolíte, alebo nie, rád trávi čas v posteli alebo na gauči. Potom si však všimnete, že zviera má blchy alebo kliešte – najbežnejšie vonkajšie parazity – a problém je na svete.

Invázia parazitov cez chlpatého miláčika môže dvojnohým členom vašej domácnosti spôsobiť:

  • kožné problémy a ďalšie alergické reakcie,
  • boreliózu či zápal mozgových blán,
  • zápal po uhryznutí parazitom.

Nebezpečenstvo na vašich štvornohých miláčikov číha aj vo vysokej tráve. Nezabudnite pred kaťdou prechádzkou na antiparazitiká • 

Prevencia má zmysel

S prevenciou je najlepšie začať hneď v marci – hlavne keď viete, že žijete v oblasti so zvýšeným rizikom nakazených kliešťov. Do kariet vám síce hrá mrazivý prelom februára a marca, ktorý aktivitu kliešťov a bĺch spomalí, lenže parazity sú čím ďalej odolnejšie.

Ideálne je začať ľahkým repelentom s:

  • tea tree olejom,
  • rozmarínom
  • alebo napríklad citronelou.

Repelent z tea tree oleja vám síce môže príjemne voňať, ale blchy a kliešte odpudzuje nepríjemným zápachom.

Tea tree olej je veľmi koncentrovaný a pre vášho miláčika môže byť v nezriedenej forme nebezpečný. Ani na malé miestečká napadnuté blchami alebo kliešťami nepoužívajte neriedený olej. • 

Tiež môžete pridať pár kvapiek oleja do šampónu, ktorým zviera umývate, alebo rovno zaobstarať tea tree šampón pre psov. Pre zvieratá, ktoré sa nekúpu, použite práškový šampón s repelentom.

Ak máte obavy, že nedokážete svojmu psovi alebo mačke zabrániť v hryzení do srsti a olizovaní sa, radšej mu aplikujte za krk pipetu s antiparazitikom alebo kúpte obojok. Tea tree olej by vášmu miláčikovi v bruchu neurobil dobrotu.

Obľúbeným psím antiparazitikom je aj rozmarínový repelent, ktorý ale musíte povariť. Ideálne je postriekať psa vždy pred venčením: na nohy a chrbát alebo na šatku, ktorý mu uviažete vedľa obojku.

Rozmarín má antioxidačné účinky a obsahuje železo, vápnik a vitamín B6 a odporúča sa aj ako súčasť krmiva psov. Takže keď váš pes oblizne kožu alebo chlpy postriekané repelentom, nič sa nedeje. • 

Domáce antiparazitiká využite len ako doplnok v oblastiach so zvýšeným výskytom chorôb z kliešťov. Kvôli riziku boreliózy či zápalu mozgových blán sa oplatí aplikovať klasické antiparazitiká, ktoré majú v hlavnej sezóne parazitov vyššiu účinnosť.

Prírodné obojky odradia parazitov

Domáce antiparazitiká sú ideálne pre štart sezóny parazitov alebo ako doplnková prevencia. Na každého psa či mačku totiž bylinky pôsobia rôzne a nemusia byť na rozdiel od klasických antiparazitík dostatočne silné.

Okrem domáceho repelentu tak svojmu miláčikovi kúpte tiež spot–on kvapky alebo antiparazitický obojok. Aj ten môže byť prírodný.

Prírodné obojky sú ideálne, keď máte doma malé deti alebo sa obávate reakcie vášho miláčika na klasický obojok proti kliešťom a blchám. Navyše je vhodný aj pre šteňa alebo mačiatko a tiež pre gravidné sučky a mačky.

Prírodné obojky sú najčastejšie založené na siliciach z indického stromu Margos. Jeho kôra, olej alebo listy sú obľúbené pre antibakteriálne a antiparazitické účinky. • 

Prírodný obojok je založený na mixe prírodných látok, ktoré obsahujú silice – vonné látky, získavané z bylín. Takže ak si váš psík pri hre omylom prehryzne obojok a potom ho rozhryzie, nič sa mu nestane.

Jediné, čo by vás mohlo prekvapiť, je silná aróma. Obojky fungujú vďaka prírodným látkam, ktoré majú celkom intenzívnu vôňu.

Ak ste na vône hákliví, rozhliadnite sa medzi klasickými antiparazitikami.

Tip: Po prechádzke nezabudnite svojho psa prehliadnuť.

Mačky sú veľmi čistotné, takže si môžu zlízať aj repelent. Preto je pre nich najlepším variantom obojok. • 

 

Top 5