Ako najlepšie vyčistíte peliešok, klietku či akvárko | Blog Mall.sk

Veľké upratovanie zvieracích domovov

Aj keď psí pelech alebo akvárko čistíte pravidelne, občas si zaslúžia generálny poriadok. Peliešok povysávajte a vydezinfikujte, akvárko odkaľte a dôkladne vyčistite aj vnútorné filtre. Odmenou za túto prácu vám budú vaši spokojní a zdraví miláčikovia.

Psí pelech: pomôžte si sódou

Domov vášho psíka najskôr dôkladne vyluxujte a odstráňte viditeľné škvrny. Vyhnite sa ale chemickým prípravkom, ktoré by vášho psíka zbytočne dráždili - na škvrny je skvelá napríklad obyčajná jedlá sóda. Stačí, ak sódou posypete škvrny, necháte ju niekoľko hodín pôsobiť a zmes povysávate. 

Následne peliešok dajte do práčky a vyperte na maximálnej teplote, ktorú výrobca pelechu povoľuje. Ak sa peliešok do práčky nezmestí, vyperte aspoň obliečku a vnútro umyte ručne v horúcej mydlovej vode. Pelech následne usušte na slnku.  Rovnaký spôsob použite aj pri pelechu pre mačky

Mačací záchod: buďte dôsledný 

Mačky sú povestné svojou čistotnosťou, takže na hygiene ich toalety si dajte záležať.  Koncom zimy je ideálny čas na kompletnú výmenu steliva. Vyberte staré stelivo a vyhoďte ho do koša, prípadne spláchnite do záchodu - ak sa jedná o prírodné stelivo v a výrobca tento postup povoľuje. Mačací záchod dôkladne opláchnite horúcou vodou a vydezinfikujte.

Mačky majú vysoké nároky na hygienu. Preto mačací záchod čistite čo najčastejšie. • 

Po vysušení naneste nové stelivo. Ideálne sú vysokoabsorpčné stelivá, ktoré príjemne voňajú a pohlcujú zápachy v okolí záchodu. 

 Akvárium: vyčistite sklo aj vonkajšie filtre 

Aj keď sa s generálnym upratovaním ponúka aj výmena vody, to radšej vynechajte. Kompletnou výmenou vody totiž zmeníte ekosystém v akváriu, čo neprospieva rybám ani rastlinnám. 

Oveľa lepšie bude, ak raz za týždeň alebo dva vymeníte asi pätinu objemu vody. Vodu nedávajte do akvária rovno z kohútika, ale nechajte ju niekoľko hodín odstáť, nech z nej vyprchá chlór a voda sa zohreje na izbovú teplotu. 

Samotné akvárium môžete čistiť aj s rybami, ak máte nádobu v objeme aspoň 60 litrov. V prípade menších akvárií ryby radšej premiestnite, aby ste im pri čistení neublížili. Pripravte si deň vopred nádobu a napustite ju vodou, aby bola odstáta a ryby po presune nemali príliš veľký šok.  Potom sa už vrhnite na čistenie Pri upratovaní rozhodne využite odkaľovač - podvodný vysávač, s ktorým vyčistíte vodu od všetkých nečistôt a kalov. Ďalej dôkladne vyčistite vnútorné a vonkajšie filtre.

V prípade menších akvárií ryby radšej premiestnite • 
Nezabudnite ani na dôkladné vyčistenie vnútorného skla akvária. Pomôžte si magnetickou stierkou alebo hubkou, ale dávajte pozor, nech sa vám medzi hubku a sklo nedostane piesok alebo substrát, pretože by ste sklo mohli poškriabať. Buďte opatrní najmä v oblasti dna a príliš vodu nevírte. Rovnakým spôsobom vyčistíte aj sklo terária. Z vody odstráňte aj odumreté časti rastlín a nezabudnite vyčistiť svetlo alebo ohrievače. 

Klietku najlepšie umyjete wapkou 

Ako chovateľ vtáčikov pravdeopodobne pravidelne meníte podstieľku a čistíte bydielko či hračky. K dôkladnému poriadku však patrí aj vyčistenie klietky či voliéry. Klietku plnú záhybov, spojov a ťažko dostupných miest najjednoduhšie umyjete vysokotlakovým čističom tzv. wapkou. Ak máte model s nádobou na saponát, klietku poriadne odmastite a vydezinfikujte.

 Všetko pre vašich domácich miláčikov nájdete tu >> 

 

Top 5