Odnaučte mačku ničiť koberce. Pomôže vhodné škrabadlo | Blog Mall.sk

Odnaučte mačku ničiť koberce. Pomôže vhodné škrabadlo

Škrab, škrab, škrab... Ak máte doma mačku, určite to poznáte. Potrebuje si brúsiť pazúriky a na to jej najlepšie poslúži nový koberec alebo starožitné kreslo po babičke. Likvidácii domácnosti sa našťastie vyhnete vďaka škrabadlu, ktoré presne spĺňa požiadavky vašej mačky.

Možno si lámete hlavu, prečo mačka svoje škrabadlo prehliada a namiesto toho radšej vyvádza na gauči. Je to jednoduché: na škrabadle jej niečo prekáža, a preto ho nepoužíva. Mačky škrabanie naozaj milujú, takže potrebujete zistiť, čo tej vašej nevyhovuje.

Všímajte si, čo vaša mačka robí

Najprv si ujasnite, čo vaša mačka uprednostňuje pred škrabadlom. Možností je veľa:

  • Škriabe hrubšie látky, než sú na škrabadle.
  • Skáče po záclonách namiesto sisalového lana, ktoré je omotané na škrabacom stĺpiku.
  • Líhava na vysokom nábytku a nie v strieške na škrabadle.
  • Škriabe len veľmi stabilné nepohyblivé predmety.
  • Pri škrabaní sa naťahuje, lenže pri škrabadle jej to nejde.
  • Vyvádza s hračkami a škrabadlo prehliada.

Na základe toho odhalíte, v čom je chyba škrabadla, ktoré máte doma.

Dobré škrabadlo pre vašu mačku má niekoľko parametrov. Pre mačky je dôležitá predovšetkým stabilita a dostatok podnetov na hranie. • 

Venujte pozornosť stavbe tela a temperamentu vašej mačky

Veľká domáca mačka potrebuje úplne iné škrabadlo než malá. Neznamená to ale, že nutne musíte zaobstarať iné škrabadlo pre mačiatko a iné pre dospelé zviera. Skôr sa opýtajte chovateľa alebo veterinára na odhad, do akej veľkosti mačka asi vyrastie.

Dbajte na to, aby mali veľké mačky na škrabadle dostatočne pohodlné a stabilné pelechy na ležanie. • 

Tu je 7 pravidiel, ako spoznáte správne škrabadlo podľa veľkosti a temperamentu vašej mačky:

  1. Veľká mačka potrebuje veľmi stabilné a ťažké škrabadlo.
  2. Dbajte aj na stabilitu vysokých búdok a podstavcov na ležanie.
  3. Čím väčšia mačka, tým vyšší musí byť škrabací stĺpik. Pre mačku vážiacu okolo 4 kíl je napríklad ideálny stĺpik vysoký 80 až 100 centimetrov.
  4. Pozor na priemer stĺpika. Keď na škrabadlo skočí väčšia a ťažšia mačka – napríklad statný sedemkilový britský kocúr – môže sa stĺpik ľahko zlomiť.
  5. Hravá mačka, ktorá miluje vyvádzanie a skákanie, potrebuje vysoké škrabadlo s viacerými prvkami a tiež s hračkami. Jedine tak si nebude všímať gauč a čalúnené stoličky.
  6. Pokojná alebo lenivejšia mačka ocení na škrabadle odpočívadlá a kvalitnú striešku, kam sa bude môcť nerušene ukryť pred okolím.
  7. Škrabadlo môže pomôcť rozhýbať lenivejšiu mačku, ktorá má miernu nadváhu. Vďaka vyvádzaniu mačka ľahšie schudne a vyhne sa zdravotným problémom.

Dôležité je tiež to, či je vaša mačka kastrovaná. Zo štíhlych a hravých mačiek sa po kastrácii môže stať neaktívna mačka pri tele. Podnetné škrabadlo jej ale nedá spať a bude na ňom skákať, loviť hračky a brúsiť si pazúriky.

Počítajte aj s tým, že ak máte viac mačiek, je vhodné väčšie škrabadlo s viacerými prvkami. Alebo kúpte rovno dve škrabadlá.

Vonkajšie mačky škrabadlo nepotrebujú. Brúsia si pazúriky o kmene stromov alebo o kamene. • 

Čo si mačky na škrabadle obľúbia

Niektoré škrabadlá sú trochu ako detské ihrisko – nájdete na nich rebríky, preliezačky alebo šmýkačku. To bude baviť vašu mačku, ak je hravá a miluje pohyb.

Iné mačky potrebujú mať rozhľad – ak medzi ne patrí aj váš maznáčik, kúpte vysoké škrabadlo s niekoľkými poschodiami a pohodlnou podestou úplne hore. Vaša mačka bude mať celú miestnosť ako na dlani a bude spokojná.

Mačka, ktorá si chce len škrabať pazúriky a nie je veľmi na hranie a skákanie, ocení jednoduchú plošinu s látkou. Ak je ale vaša mačka zvyčajne aktívna, a teraz by najradšej len ležala, pozrite sa radšej na najčastějšie mačacie choroby a ich príznaky.

Ak vaša mačka miluje skákanie na záclony a šplhanie, obľúbi si závesné škrabadlo. Škrabadlo je z hrubej látky, po ktorej sa mačičke bude liezť oveľa lepšie ako po záclonách. A vy si konečne kúpite vysnívané záclony.

Kúpte mačke domáce ihrisko – niektoré škrabadlá totiž zastanú aj túto funkciu. • 

 

Top 5