Prvá pomoc pri uštipnutí včelou, osou alebo sršňom | Blog Mall.sk

Prvá pomoc pri uštipnutí včelou, osou alebo sršňom

Leto nie je len slniečko, zmrzka a kúpanie, ale tiež veľa poletujúcich záškodníkov vyzbrojených žihadlami. Takmer každého niekedy pichla osa, včela alebo sršeň a vo väčšine prípadov to nie je žiadna tragédia, ale boľavú ranu si skrátka odnesiete. Poradíme vám, čo robiť, aby ste následky bodnutia zvládli bez ťažkostí.

Pri žihadlách platí, že najlepšou obranou je prevencia. Väčšina hmyzu na vás len tak nezaútočí, ale ide iba o obrannú reakciu - hlavne u včiel, ktoré po bodnutí samy zomrú. Prekvapivo mierumilovné sú sršne, ktoré ale desia deti aj dospelých svojou veľkosťou a zlovestným bzučaním. Na pozore sa majte pred všeobecne agresívnejšími osami.

Žiadny druh bodavého hmyzu nedráždite (a poučte o tom deti) - neodháňajte bzučiacich zvedavcov rukami, spomaľte pohyby alebo si kúsok odstúpte.

Buďte obozretní na miestach, ktoré nositeľa žihadiel priťahujú:

• pre čapovanú limonádu, zmrzlinu alebo cukrovú vatu sa radšej vydajte bez sprievodu detí,

• pri stánkoch s občerstvením sa posaďte ďaleko od výdajného miesta aj od košov so zvyškami,

• a nezdržujte sa blízko stojatých vôd.

Akonáhle dojete, poupratujte zvyšky jedla a vyhoďte tégliky od malinovky aj piva. Na osy a včely pôsobia ako magnet. Podľa niektorých odborníkov hmyz priťahujú aj pestré farby oblečenia.

Osy milujú sladké nápoje. Vždy si radšej pred tým, ako sa napijete skontrolujte, či sa na vašom pohári nezabýval neželaný hosť. • 

Niekedy ale ani prevencia nestačí. Preto sme pre vás pripravili návod, ako bodnutie hmyzom ošetríte.

Vyčistite ranu

Akonáhle vás alebo vaše dieťa hmyz bodne, hlavne zachovajte chladnú hlavu. Ak vás pichla včela, najprv pinzetou alebo nechtami žihadlo vytiahnite. Vo všetkých prípadoch potom umyte ranu čistou vodou.

Boľavé miesto chlaďte

Bolesti a opuchov vás najlepšie zbaví chladenie. Priložte na ranu sáčok s kockami ľadu, mrazenú zeleninu alebo napríklad vychladenú plechovku piva. Ak máte po ruke gélové vankúšiky na rany, ktoré sa chladia v mrazničke, stopercentne po nich siahnite. Zároveň pite dostatok tekutín a odpočívajte.

Prikladanie ľadu na uštipnuté miesto vám prinesie okamžitú úľavu. Veľmi praktický je gélový obklad, ktorý po vytiahnutí z mrazničky okrem príjemného stiahnutia bolesti zároveň pôsobí protizápalovo a znižuje opuchy. • 

Použiť môžete tiež antihistaminiká (napríklad gél Fenistil alebo Tantum) alebo špeciálne chladivé gély a masti. Na leto vám príde vhod zásoba chladivých gélov z aloe vera, ktorú využijete nielen pri bodnutí hmyzom, ale aj pri popálení slnkom.

Vybavte sa na letné výlety cestovnou medicínou. >>

Skúste babské rady

Okrem chladenia môžete skúsiť aj metódy našich babičiek. Napríklad si na ranu pritlačte niečo kyslé - skúste plátok čerstvej cibule, polku citróna alebo tampón namočený v octe. Na opuchy pomáha tiež skorocel a rebríček - použite šťavu alebo na ranu priložte celé byliny. Špeciálne na bodnutie včelou pomáha tiež mydlový roztok alebo jedlá sóda zmiešaná s trochou vody.

Ak vás osa, včela alebo sršeň uštipli v prírode, účinnú prvú pomoc budete mať hneď po ruke. Priložte si na ranu skorocel, ktorý zmierni bolesť aj opuch. • 

Sledujte rany okolo úst a krku

Ak vás hmyz bodne do oblasti úst a krku, hrozí nebezpečenstvo, že opuch uzavrie dýchacie cesty. V takom prípade preto buďte s ošetrením obzvlášť dôkladní. Cmúľajte ľad, lížte zmrzlinu alebo sajte slamkou ľadovú vodu, aby ste opuch ochladili zvnútra. Ak žihadlo do krku či tváre dostane vaše dieťa, radšej neriskujte a ihneď vyhľadajte lekára.

Miesta, do ktorých vás hmyz bodol, si nikdy neškrabte. Opuchy si tak ešte zhoršíte.

Pozor na alergie

Pre ľudí s alergiou na bodnutie hmyzom predstavuje žihadlo životné riziko. Môže nastať anafylaktický šok, počas ktorého musíte alergikovi do svalu včas aplikovať adrenalínové pero a podať inhalačný liek. Ak budete svedkami toho, že alergika bodne hmyz, okamžite volajte rýchlu záchrannú službu. Po celú dobu čakania alergika strážte a bodnú ranu sledujte.

Doplňte si obsah lekárničky >>

 

Top 5