Pripravte si džem, sušené huby a smoothie na celý rok | Blog Mall.sk

Pripravte si džem, sušené huby a smoothie na celý rok

Spoločne s dlhými dňami plnými slnka nám leto prináša tiež košíky šťavnatého ovocia a zeleniny. Pozrite sa s nami na spôsoby, akými svoju tohtoročnú úrodu spracovať tak, aby ste si na nej vy aj vaša rodina pochutnali bez ohľadu na ročné obdobie. Ak vás zaujíma, ako behom pár chvíľ vo svojej kuchyni vykúzliť osviežujúce smoothie, nakladanú zeleninu, kompóty, džemy či sušené huby a ovocie, pokračujte v čítaní.

Smoothie osvieži, dodá vitamíny a pomôže aj s chudnutím

Nebojte sa experimentovať! K ovocnému smoothie pridajte listy špenátu a pripravte si vitamínovú bombu. • 

Smoothie - tento lahodný nápoj z rozmixovaného ovocia a zeleniny si zaslúžene získava čoraz väčšiu obľubu. A nie je sa čomu diviť, táto pochúťka je doslova nabitá vitamínmi a minerálmi dôležitými pre chod celého nášho tela. Vysoký obsah vlákniny napomáha správnemu tráveniu a na dlhú dobu zasýti, čím pomáha aj pri chudnutí.

Neviete, ako s prípravou smoothie začať a ktorý recept vyskúšať? Skúste pre začiatok osvedčenú kombináciu banán a jablko, zasypte ich hŕstkou špenátových lístkov, zalejte vodou a rozmixujte. Pridať môžete tiež kivi, červenú repu, alebo čučoriedky či iné sezónne ovocie a namiesto vody skúste použiť mlieko alebo rastlinný nápoj.

Náš tip: V lete sa osviežte ľadovo vychladeným smoothie nápojom. Pri príprave receptu prihoďte do mixéra pár kociek ľadu alebo zmrznutý banán. Porcie krájaného ovocia a zeleniny si tiež môžete pripraviť do mrazničky, až dostanete v zime chuť na vitamínovú bombu, jednoducho zmes nasypete do mixéra a zalejte vodou alebo mliekom.

Ako pripraviť smoothie: mixér alebo smoothie maker

Nutri mixér Sencor SNB 4301RD extrahuje z potravín blahodárne látky. Koktejly budú chutné a výživné. • 

Vyberať môžete medzi klasickými stolovými mixérmi, tyčovými mixérmi alebo tzv. Smoothie maker. A aké sú rozdiely v príprave smoothie s jednotlivými spotrebičmi?

Smoothie maker - je vysokorýchlostný mixér špeciálne určený pre výrobu smoothie. Príprava ovocných a zeleninových nápojov je s ním vďaka jednoduchému ovládaniu a výkonnému motoru jednoduchá a rýchla. Smoothie maker Sencor SNB 4301RD rozmixuje celé ovocie, orechy, zeleninu, semienka a premení ich v dokonale stráviteľný vitamínový kokteil pre vaše telo.

Stolný mixér - vo vysokorýchlostnom stolnom mixéri okrem smoothie a pyré pripravíte tiež ľadovú drť a vegánske mlieka. Mixér Tefal BL962B38 Ultrablend Cook si so svojimi 45 000 otáčkami za minútu poradí aj s rozmixovaním tvrdých častí ovocia, jadierok a šupiek, do vašich nápojov tým uvoľní ešte viac živín. Vďaka regulácii pary vám umožní tiež prípravu horúcich omáčok a polievok.

Tyčový mixér - tento univerzálny pomocník Bosch MSM 67166 sa vo vašej kuchyni nestratí a pripravíte s ním okrem iného aj ovocné a zeleninové smoothie a pyré. A ak si ho zaobstaráte navyše v nerezovom vyhotovení nemusíte sa s ním obávať ani mixovania horúcich omáčok, polievok či nápojov.

Domáce džemy a nakladaná zelenina v zime poteší

Jahodový džem je klasickou pochúťkou. Skúste ho ozvláštniť napríklad rebarborou alebo badyánom. • 

Hoci je leto v plnom prúde, nastáva čas myslieť dopredu a pripraviť si z úrody ovocia, zeleniny a húb zásobu zaváranín. Počas zavárania sa potraviny vo viečkom uzatvorenom pohári ohrievajú pri minimálnej teplote 85 ° C, tým dochádza k tepelnej konzervácii, ktorá im zaručí dlhú trvanlivosť. Vďaka tomu zavárané potraviny bez úhony prečkajú celú zimu a pochutnáte si na nich, kedykoľvek len dostanete chuť.

S pomocou moderných zaváracích hrncov si ovocné džemy, kompóty a nakladanú zeleninu pripravíte ľahšie ako kedykoľvek predtým. Ak plánujete zavárať veľké objemy, hodiť by sa vám mohol zavárací hrniec Orion s objemom 30 litrov. Jeho súčasťou je zavárací rošt, ktorý zabraňuje priamemu kontaktu pohárov s dnom hrnca, a zamedzuje tým popraskaniu skla.

Čo všetko môžete zavárať?

Zavárať môžete veľmi veľa druhov potravín, od ovocia a zeleniny až po huby, mäso a hotové pokrmy. Najčastejšie zaváraným ovocím sú jahody, ríbezle, marhule čerešne, broskyne, jablká alebo hrušky, ktoré môžete zavariť v podobe kompótov, džemov alebo marmelád. Najvhodnejšie je na zaváranie čerstvé, zrelé ovocie, ktoré však nie je príliš mäkké.

Zo zeleniny sa na zaváranie hodia napríklad uhorky, paradajky a papriky. Zavárať môžete tiež hrášok mrkvu, zeler, petržlen, karfiol, kukuricu, cibuľu a špargľu. Pri zaváraní zeleniny sa fantázii medze takmer nekladú. Čo tak vyskúšať netradičnú slanú cibuľovú marmeládu?

Huby Zavárajte celé alebo krájané. Vhodné sú stredne tvrdé druhy húb, ako sú hríbiky, václavky, masliaky, hliva ustricová a hlavičky šampiňónov.

Postup správneho zavárania 

Nech zavárate hrášok, uhorky, čerešne, marhule alebo broskyne, ak budete postupovať podľa nasledujúcich bodov, zaváranie sa vám celkom iste podarí.

  1. Vymyte a vyvarte poháre a viečka. 
  2. Naplňte poháre ovocím.
  3. Zatvorte poháre, ale viečko nedoťahujte. 
  4. Poukladajte naplnené a zatvorené poháre na dno zaváracieho hrnca. 
  5. Voda v hrnci by mala dosahovať do tretiny až polovice pohárov. 
  6. Pokiaľ chcete zavárať v pare, nalejte vodu len pod poháre. 
  7. Uveďte do varu a nechajte variť na odporúčanú teplotu a čas. 
  8. Poháre vyberte, poukladajte na teplú utierku alebo podložku a skrutkovacie viečka dotiahnite. 
  9. Po vychladnutí poháre otočte hore dnom, uistíte sa tým, že viečka tesnia. 
  10. Na záver poháre opatrite štítkom s názvom a dátumom výroby. 

Zavárané potraviny uchovávajte v chlade, tme a suchu. Takto pripravené zaváraniny majú veľmi dlhú trvanlivosť, občas napriek tomu radšej skontrolujte, či viečka tesnia a kvalita obsahu sa nezmenila.

Usušte si ovocie, zeleninu a huby, vydržia vám mesiace

Sušené huby nestrácajú na svojej vôni ani chuti. Stačí ich na pol hodiny namočiť do vody a sú pripravené k spracovaniu. • 

Sušenie patrí k tradičným metódam konzervácie. Sušené potraviny si uchovávajú svoju chuť, farbu, vysoký obsah vitamínov a minerálov a sú dlho trvanlivé. Sušiť môžete najrôznejšie druhy ovocia, zeleniny, ale aj bylinky a huby.

Čo všetko môžete sušiť?

Na sušenie sa z ovocia výborne hodí jablká, hrušky, marhule, slivky, banány, kivi, ananás. Menej vhodné môžu byť kvôli obsahu jadierok maliny, ríbezle alebo černice.

Pri sušení sa nemusíte obmedzovať len na ovocie, sušiť môžete tiež zeleninu - mrkvu, zeler, cuketu, červenú repu, karfiol, petržlen, pór, paradajky, hrášok, tekvicu, špargľu, cibuľu, cesnak, kukuricu. Niektoré druhy zeleniny je vhodné pred sušením pár minút povariť. Jedná sa najmä o zemiaky a koreňovú zeleninu.

Náš tip: Ako spoznať, že je ovocie správne usušené? Sušené ovocie je pružné a suché. Ak si nie ste istí, pritlačte kúsok ovocia na papierový obrúsok, ak zostane na ňom mokrá stopa, nie je ešte dokonale vysušené.

Prečo je sušička potravín na sušenie najlepšia a akú vybrať?

Sencor SFD 790WH suší potraviny rovnomerne na všetkých poschodiach. • 

Sušička je najmodernejším spôsobom sušenia potravín. Pripravíte v nej najrôznejšie druhy ovocia, zeleniny a húb, a to aj tých, ktoré môžu mať pri sušení na vzduchu tendencie plesnivieť. Sušičky bývajú opatrené reguláciou teploty a niektoré aj funkciou automatického vypnutia.

Na rozdiel od sušenia na slnku vám bude sušička potravín slúžiť po celý rok bez ohľadu na počasie. Potraviny vysuší dôkladne a zároveň šetrne, a tie si tak zachovajú vysokú výživovú hodnotu a pri správnom skladovaní vydržia trvanlivé niekoľko mesiacov až rokov. Obstaranie sušičky nemusí byť ani nijako nákladné, presvedčte sa sami s tichou sušičkou vybavenou poistkou proti prehriatiu Sencor SFD 790WH.

Až vás tradičné sušené pochúťky omrzí, skúste si v sušičke pripraviť ovocné alebo zeleninové placky. Medzi obľúbené patria raw tortilly, raw palacinky a najrôznejšie druhy krekrov. Pripraviť ich zvládne sušička Ezidri, ktorá ponúka tri programy sušenia, 5 sušiacich poschodí so sieťou a jednu fóliovú misku.

Ak dávate prednosť hranatému tvaru sušičky, vyhovovať by vám mohla Guzzanti GZ 505 s nastaviteľným LCD displejom, reguláciou teploty a funkciou automatického vypnutia.

Náš tip: Skúste usušiť naklíčenú pohánku. Skvele sa hodí do šalátov, a navyše obsahuje množstvo minerálov a stopových prvkov.

Sušené potraviny uchovávajte vo vekom uzatvorených pohároch a chráňte ich pred vlhkom a svetlom. Takto uskladnené vydržia aj niekoľko rokov.

 

Top 5