Babské rady: ako na nepríjemné štípance? | Blog Mall.sk

Babské rady: zbavte sa nepríjemných štípancov rýchlo a jednoducho

S príchodom leta majú komáre pré a nejaký ten štípanec v týchto mesiacoch schytá každý. Kvôli nepríjemnému svrbeniu dokážu hmyzie štípance poriadne pokaziť náladu, preto pre vás máme osvedčené tipy, ako sa ich čo najrýchlejšie zbavíte.

Svrbenia z hmyzieho uštipnutia sa úplne zbavíte až vo chvíli, keď imunitný systém vytlačí z tela cudzie látky. Už naše babičky ale poznali spôsoby, ktorými celý proces urýchlite alebo nepríjemné svrbenie zmiernite. Vystačíte si len s tým, čo máte doma v špajze.

1. Jablčný ocot  

Jablčný ocot vás zbaví opuchu a ranu vydezinfikuje. Naneste ho na vatový tampón a miesto vpichu potrite. Potom ešte namočený tampón po dobu minúty alebo dvoch na postihnuté mieste pritlačte. Ak nemáte doma jablčný ocot, môžete použiť aj obyčajný ocot, ktorý je ale o niečo menej účinný.

2. Citrón

Citrónová šťava vás svrbenia a opuchov zbaví veľmi rýchlo. Zo začiatku môže štípať, ale potom svrbenie rýchlo odznie. Kvôli počiatočnému štípaniu ale citrónom radšej neošetrujte štípance malým deťom. Na opuchnuté miesto:

• vytlačte šťavu z citróna, • priložte tampón s citrónovou šťavou • alebo priložte plátok citróna.

Vyzbrojte sa proti komárom moskytiérou alebo repelentom >>

3. Cibuľa alebo zemiak

Cibuľa alebo zemiak najlepšie poslúži k zastaveniu úporného svrbenia, kvôli ktorému sa nesústredíte na nič iné. Jednoducho odkrojte plátok cibule alebo zemiaka a priložte ho na štípanec. Plátok držte na koži štvrť až pol hodiny, prípadne ho k miestu priviažte obväzom, aby držal sám. Až svrbenie ustúpi, miesto opláchnite vodou.

4. Esenciálne oleje

Esenciálne oleje miernia svrbenie hmyzích štípancov, ale aj ďalšie bolesti a zápaly spojené s kožou. Olej na štípance naneste vatovým tampónom alebo ho jemne vmasírujte. Odporúčame vyskúšať viac druhov, pretože každý pôsobí na rôznu pokožku inak. Na komárie štípance sa najviac osvedčil:

olej z čajovníka (tea tree) - uľavuje od svrbenia a má antivirotické vlastnosti, ktoré vás chránia pred infekciou. Navyše pomáha proti lupinám a akné.

levanduľový olej - zmierňuje opuch, potláča zápaly a odstraňuje svrbenie. Svojou arómou tiež odrádza ostatné komáre, ale zase môže priťahovať včely. Preto ho radšej nepoužívajte pred odchodom von.

Vyberte si esenciálny olej na MALL.SK. >>

Stačí ak esenciálny olej na postihnuté miesto jemne vmasírujete a hneď pocítite úľavu. • 

5.  Kocky ľadu  

Opuchov a bolesti vás zbaví tiež studený ľad. Ľadom naplňte napríklad igelitové vrecko a priložte ho na štípanec podobne, ako keď ošetrujete opuchnuté svaly. Prípadne na štípanec priložte kus ľadu z mrazničky alebo vrecko mrazenej zeleniny. Chlad vás nielen zbaví svrbenia, ale tiež spomalí šírenie komárích slín v krvnom obehu, čím podáte pomocnú ruku svojmu imunitnému systému.

6. Banánová šupka

Látky potláčajúce svrbenie má v sebe tiež banán. Preto si jeden olúpte a svrbivý štípanec potrite vnútornou stranou banánovej šupky, prípadne si šupku po dobu niekoľkých minút na miesto pripevnite obväzom. Samotný banán potom nezabudnite zjesť, je úžasným zdrojom draslíka.

7. Bazalka  

Odtrhnite si pár lístkov bazalky, premasírujte ich v dlaniach a štípance si potrite. Rane tak okamžite uľavíte od svrbenia. Alebo si vytvorte liečivý bazalkový roztok, ktorým budete štípance potierať priebežne. Stačí, keď zmiešate sušenú bazalku v hrnčeku vriacej vody. Potom roztok nechajte vychladnúť, naneste ho na vatový tampón a štípance si potrite.

Náš tip: Ak nemáte po ruke bazalku, vyskúšajte listy z petržlenu alebo skorocelu, efekt majú podobný.

S prvou pomocou po štípancoch môžete začať už hneď v prírode. Listy skorocelu majú podobný efekt ako bazalka. Rozotrite ich v dlaniach, priložte na ranu a hneď sa vám uľaví. • 

8. Pasta z ovsených vločiek  

Svrbenie znižujú tiež ovsené vločky, ale najprv im musíte dať vhodnú formu. Zmiešajte hrsť ovsených vločiek s vodou a nechajte chvíľu odstáť, kým sa z vločiek nestane pasta. Tou štípance potrite, a akonáhle pasta na koži zaschne, zmyte ju studenou vodou.

Zistite tiež, čo robiť, keď vás bodne osa alebo včela. >>

Prečo nás štípance svrbia?

Krv sajú len komárie samičky, ktoré potrebujú proteíny z krvi pre tvorbu vajíčok. Ich sosák sa ale po zapichnutí do kože netrafí do cievy na prvý pokus. Preto máte občas po jednej noci viacej štípancov, aj keď vám v miestnosti poletuje len jeden komár.

Komárí sosák funguje ako dve rúrky - jednou z nich prúdia do vášho tela komárie sliny a druhou prúdi krv z vašej cievy do komára. Komárie sliny udržujú cievy roztiahnuté a tlmia bolesť, aby z vás komár mohol bez povšimnutia sosať.

Lenže na komárie sliny zareaguje váš imunitný systém, ktorý spustí produkciu hormónu histamínu. Ten zvyšuje priepustnosť ciev a spôsobuje alergickú reakciu. Práve preto miesto vpichu sčervená, opuchne a svrbí. Imunitný systém produkuje histamín tak dlho, dokiaľ neodbúra proteíny z komárích slín. Preto si štípanec nikdy neškrabte, svrbenie tým neutlumíte, ale naopak zosilníte a môžete si do rany zaniesť infekciu.

Pomôžeme vám užiť si leto podľa vašich predstáv. Máme pre vás všetko možné a urobíme aj nemožné, aby ste si to spolu užívali. Všemožne.

A aby vám nič neuniklo, sledujte nás na sociálnych sieťach. Sme na Facebooku, Instagrame a YouTube.

 

Top 5