Naučte sa v kuchyni čarovať s ružičkovým kelom

Hovorí sa, že ružičkový kel buď milujete, alebo nenávidíte. Jeho špecifickú chuť totiž neocení každý. Naše babičky ho pritom v kuchyni považovali za hotový poklad. Musíte ho ale vedieť správne pripraviť. Preniknite do tajomstiev ružičkového kelu. V článku vám vysvetlíme, prečo je pre chuť dôležitá dĺžka varenia.

Ružičkový kel patrí medzi hlúbovú zeleninu, ktorú na pultoch obchodov alebo farmárskych trhoch nájdete už v podobe otrhaných ružičiek. Zo špajzí slovenských domácností však postupne mizne. Kto sa s ním však naučí pracovať, už sa ho v kuchyni nechce vzdať.

Rozpaky vyvoláva hlavne jeho nezameniteľná chuť. Intenzívna mierne horkastá príchuť kelu väčšinou vadí hlavne deťom. Kľúč je pritom v správnej úprave. S ružičkami musíte urobiť doslova krátky proces.

Pri dlhom varení sa z nich uvoľňuje sírny zápach, ktorý potom spôsobuje nepríjemnú chuť. Ak sa ale pripraví dobre, môže byť ružičkový kel skvelou prílohou aj k ľahkým hlavným jedlám.

Dlhým varením stráca kel aj väčšinu vitamínov. Ďalší dôvod, prečo ho variť len krátko.Dlhým varením stráca kel aj väčšinu vitamínov. Ďalší dôvod, prečo ho variť len krátko.

Kráľ zimnej zeleniny

Malé guličky sú zároveň hotovým pokladom pre naše zdravie. Obsahujú totiž celý zástup vitamínov a minerálov:

  • vitamín B1,
  • draslík,
  • vitamín C,
  • kyselinu listovú,
  • železo.

Okrem toho je ružičkový kel tiež bohatým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje správne zažívanie a posilňuje imunitu.

Nie nadarmo sa mu hovorí kráľ zimné zeleniny – je totiž ideálnym jedlom počas  zimných mesiacov. Ako jeden z mála vydrží aj kruté mrazy až do -15 stupňov, môže sa tak zbierať aj uprostred zimy. Dokonca sa hovorí, že akonáhle prejde mrazom, je ešte chutnejší.

Ružičkový kel si môžete vypestovať sami. Zasaďte ho na jar na záhradu alebo do kvetináča na balkón. Budete mať vždy pravidelný prísun vitamínov aj v januári, kedy nám ich zásoba často chýba.

Ružičkový kel svedčí celému telu.Ružičkový kel svedčí celému telu.

Ružičkovým kelom urobíte radosť nielen vášmu telu, ale aj mysli. Kelová desiata totiž zlepší vaše sústredenie. Vďaka vitamínu B1 (tiamín) tiež účinne pôsobí proti stresu a depresiám.

NÁŠ TIP: Stavte na ružičkový kel i po bujarom večierku. Spoľahlivo totiž zaženie opicu. Vďaka veľkému množstvu minerálov a vitamínov vás ráno postaví na nohy.

Pripravte si ružičkové hody

Varenie, smaženie i pečenie. Ružičkový kel znesie všetky spôsoby úpravy. Jedlá sú ľahké na žalúdok a recepty zároveň veľmi jednoduché na prípravu, takže ich zvládne pripraviť aj menej skúsený kuchár.

Kupujte vždy pevné, ťažké a uzavreté ružičky. Len tie sú čerstvé. Spoznáte ich tiež podľa sýtozelenej farby, niekedy môžu mať aj slabý fialový nádych. V chladničke vám kel vydrží niekoľko dní.

Pripravte si z neho napríklad niekoľkochodové ružičkového menu. Začnite slaným nákypovým predjedlom, pokračujte krémovou polievkou a sled dobrôt zavŕšte zapečeným hlavným chodom. Pozrite sa, ako na to.

Nákyp z ružičkového kelu

Čo budete potrebovať?

  • 800 g ružičkového kelu
  • 300 g údeného mäsa
  • 400 ml mlieka
  • 200 g hladkej múky
  • 150 g goudy
  • 120 g masla
  • 1 vajce
  • muškátový oriešok
  • soľ
  • korenie

Ako základ si pripravte cesto. Múku preosejte na dosku, uprostred kôpky vytvorte jamku, do ktorej vyklepte vajce. Pridajte 100 g zmäknutého masla a 2 lyžice studenej vody. Zmes vypracujte na hladké cesto a nechajte asi hodinu odpočívať v chlade.

Medzitým si očistite kel. Ružičky varte v posolenej vode asi 10 minút, kým nezmäknú. Potom ich prepláchnite studenou vodou a rozkrojte.

Údené mäso nakrájajte na kúsky a osmažte na panvici. Poprášte 2 lyžicami múky a zalejte mliekom. Varte asi 5 minút. Podľa chuti potom pridajte soľ, korenie a štipku muškátového orieška. Vmiešajte do zmesi uvarený ružičkový kel a polovicu syra.

Rozvaľkané cesto vložte do vymastenej a vysypanej formy. Pridajte pripravenú zmes mäsa a kelu. Pečte na 180 stupňov. Tesne pred dopečením posypte zvyškom nastrúhaného syra a nechajte ho roztiecť.

Popustite uzdu svojmu kulinárskemu umeniu. Do zmesi môžete pridať napríklad nakrájanú papriku alebo pór.Popustite uzdu svojmu kulinárskemu umeniu. Do zmesi môžete pridať napríklad nakrájanú papriku alebo pór.

Ak nie ste príliš veľkí jedáci a predjedlo je na vás veľa, dajte si nákyp pokojne ako hlavný chod.

Ružičková polievka

Receptov na ružičkovú polievku existuje nesmierne množstvo. Skúste napríklad kapustovú polievku so smotanou. Budete na ňu potrebovať:

  • 100 g slaniny
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 g ružičkového kelu
  • 0,5 l mäsového vývaru
  • 200 ml smotany
  • soľ
  • korenie

Nakrájajte cibuľu na menšie kúsky a osmažte ich na oleji s kockami slaniny. Keď bude základ opečený pekne dozlatista, pridajte nadrobno nakrájaný cesnak. Následne nasypte do hrnca na polovice nakrájané ružičky kelu a poduste ich.

Nakoniec zalejte mäsovým vývarom a nechajte asi 15–20 minút variť. Potom polievku rozmixujte  a zahustite smotanou. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Podávajte ozdobené napríklad koriandrom alebo nastrúhaným čedarom.

Ak doma nemáte syr, môžete kelovú polievku servírovať s lyžičkou smotany a nakrájaným petržlenom.Ak doma nemáte syr, môžete kelovú polievku servírovať s lyžičkou smotany a nakrájaným petržlenom.

Zapečený ružičkový kel so syrom

Zdravé menu môžete uzavrieť zapečenou bodkou na záver. Nachystajte si:

  • 1 kg ružičkového kelu
  • 200 g syra mozarrella
  • 200 g goudy alebo iného syra
  • soľ
  • korenie
  • olej 

Ružičkový kel si očistite a 5 minút povarte v osolenej vode alebo ho rýchlo sparte horúcou vodou. Až sa mierne zväčší, môžete ho nakrájať napoly a naskladať do zapekacej misy.

Medzi ružičky poukladajte nakrájané kúsky syrov. Použite mozarrellu a ďalšie syry, ktoré vám chutia. Ideálnou kombináciou je gouda alebo mäkké blaťácké zlato. Nakoniec osoľte, okoreňte a jemne pokvapkajte olejom.

Fantázii sa medze nekladú. Ku kelu môžete do zapekacej misy pridať uvarené zemiaky alebo celú zmes nakoniec ešte zaliať vajíčkom. Pečte v rúre na 180 stupňov asi štvrť hodiny, než sa syry roztečú.

Zapečený ružičkový kel môžete podávať samotný, ale aj ako prílohu k mäsu.

Ružičkový kel sa v kuchyni najčastejšie používa ako príloha. Skúste niekedy vymeniť obyčajné zemiaky za kelovú vitamínovú bombu.Ružičkový kel sa v kuchyni najčastejšie používa ako príloha. Skúste niekedy vymeniť obyčajné zemiaky za kelovú vitamínovú bombu.

 

Odporúčame