Šalátom proti depresii i kilám navyše
Huňaté svetre a zima sú pre mnohých z nás ospravedlnenkami pre zdravú životosprávu. Tučné jedlo nás síce pocitovo zahreje, ale po strávení z neho zostanú len kilá navyše a zlá nálada.
Práve jedlo je ale skvelým spôsobom, ako si zlepšiť protivnú náladu spôsobenú nedostatkom slniečka a pohybu. Zaraďte do jedálnička dobroty s vysokým obsahom vitamínu C a D – posilníte imunitu, zlepšíte náladu a detoxikujete organizmus. Čakanie na prvé slnečné dni ubehne rýchlejšie a vy sa aj v mrazoch budete cítiť skvele.
Obohaťte si jedálniček o potraviny obsahujúce vitamíny C a D. Pri výbere ale vždy dbajte na čerstvosť (predovšetkým u rýb, morských plodov a vajec) a snažte sa vyberať jedlo z ekologického poľnohospodárstva. • MALL.sk
Najjednoduchší spôsob, ako všetky zdravé suroviny rýchlo skombinovať, sú zimné šaláty plné farieb a chutí.
1) Šalát s pomarančom a cviklou
Červená repa je bohatá na minerály, železo, zinok aj vitamíny A a B. V pomarančoch nájdete vitamín C, z orieškov získate vitamín B1 a o mede sa hovorí, že s ním máte doma pol lekárne – pre vaše telo je to bomba plná vitamínov, minerálov, aminokyselín a stopových prvkov.
Suroviny na 4 porcie:
- 4 ks menšej surovej červenej repy,
- 6 lyžíc olivového oleja,
- soľ a čerstvo namleté čierne korenie,
- čerstvý rozmarín,
- 2 pomaranče,
- hrsť rukoly alebo poľného šalátu,
- hrsť lúpaných lieskových orechov,
- citrónová alebo pomarančová šťava,
- 2 lyžice medu.
Ako na to:
Olúpané a umyté repy potrite olivovým olejom, osoľte, okoreňte a spoločne s vetvičkami rozmarínu ich zabaľte do veľkého pruhu alobalu. Pečte v rúre predhriatej na 200 °C asi hodinu. Medzitým ošúpte a na plátky nakrájajte pomaranče a pripravte si zálievku z citrónovej (alebo pomarančovej) šťavy, medu, olivového oleja, soli a korenia.
Repu nechajte mierne vychladnúť, nakrájajte ju na tenké plátky a rozložte na tanier. Pridajte plátky pomarančov, šalátové listy, pokvapkajte zálievkou a posypte orieškami.
Červená repa sa dobre dopĺňa s hovädzím mäsom. Pripravte sviečkovú a podávajte ju práve s týmto šalátom. • MALL.sk
2) Švédsky šalát so slaninou a jablkami
Vo Švédsku poznajú zimu lepšie ako hocikde inde, a preto chmáry radi zaháňajú náložou vitamínu D v slanine, vitamínov A a B z jabĺk a vitamínu C z cibule.
Suroviny na 4 porcie:
- zmes šalátov,
- balíček bio slaniny z voľne chovaných ošípaných,
- 4 zelené jablká,
- 2 stredné cibule,
- kozí syr,
- soľ a korenie.
Ako na to:
Plátky slaniny upražte na panvici bez oleja. Slaninu vysušte obrúskami, väčšinu vypraženého tuku zlejte a na rovnakej panvici osmažte na kolieska nakrájanú cibuľku. Šalátové listy umyte, v mise zmiešajte s nakrájanými jablkami a dochuťte soľou a korením. Dajte na tanier, ozdobte slaninou, cibuľkou a posypte nadrobno rozdrobeným kozím syrom.
Kozí syr môžete vymeniť za parmezán alebo dresing z citrónovej šťavy a kyslej smotany. • MALL.sk
3) Rýchly šalát z pečeného ružičkového kelu
Ružičkový kel je jedným z najvýznamnejších zdrojov vitamínu C. Dôležitá je ale krátka príprava tejto nepríliš obľúbenej zeleniny – pri dlhej tepelnej úprave totiž kel získava nepríjemný sírnatý zápach.
Suroviny na 4 porcie:
- 500 g ružičkového kelu,
- 500 g rímskeho šalátu alebo šalátu lollo roso,
- maslo,
- arašidy,
- lyžička medu,
- soľ a korenie.
Ako na to:
Ružičkový kel očistíme, rozkrojíme na polovice a osolíme. Na panvici rozohrejeme maslo a kel na ňom opečieme dozlata. Umyte šalátové listy, natrhajte ich do misy a pridajte hotové ružičky. Arašidy obaľte v mede, zamiešajte do šalátu a dochuťte soľou a korením.
Ak sa vaši stravníci nezaobídu bez mäsa, vymeňte arašidy za opražené kocky slaniny. • MALL.sk
4) Pikantný ázijský šalát z červenej kapusty
Zahreje a nabije energiou. V tomto šaláte si pochutnáte na červenej kapuste nabitej vitamínom C, jablku a zdravých brusniciach, ktoré fungujú ako prevencia proti zápalom močových ciest.
Suroviny na 4 porcie:
- 1 hlávka červenej kapusty,
- 2 malé červené cibule,
- 2 mrkvy,
- 2 červené jablká,
- 50 g vlašských orechov,
- 50 g sušených brusníc,
- 2–3 lyžice červeného vínneho octu,
- 3 lyžice červeného ríbezľového džemu,
- 2 lyžice medu,
- chilli paprička,
- 2 lyžice panenského olivového oleja,
- soľ a korenie.
Ako na to:
Kapustu, cibuľu, mrkvy a jablka očistite a nasekajte na tenké prúžky. Kapustu v mise nasoľte a nechajte vypotiť – potom prebytočnú vodu zlejte, pridajte cibuľu, jablká, mrkvy a brusnice. Všetko zalejte dresingom z vínneho octu, ríbezľového džemu, medu, olivového oleja, soli, korenia a najemno nakrájaných chilli papričiek. Dochuťte soľou a korením a ozdobte nasekanými vlašskými orechmi.
Sladkokyslý dresing s pikantnou chuťou chilli papričiek si získa milovníkov ázijskej kuchyne. • MALL.sk
Bonus: pečená zelenina „čo dom dá”
Možnosti teplých zimných šalátov sú v podstate nekonečné. Záleží len na tom, čo máte doma.
Zeleninu stačí očistiť, zmiešať v hlbokom pekáči, pokvapať olivovým olejom a ochutiť soľou a korením. A piecť – pomaly a dlho. Chute rôznych druhov zeleniny sa teplom uvoľnia, zmiešajú a vy si pochutnáte na bezkonkurenčnom zdravom jedle.
Ľubovoľne kombinujte:
- zemiaky,
- červenú repu,
- mrkvu,
- tekvicu,
- reďkovky,
- baklažán,
- zeler,
- paradajky,
- jablká,
- i pomaranče.
Na pečenej zelenine si pochutnáte len tak alebo ju posypte parmezánom, orechmi či kozím syrom. Z dresingov sa najlepšie hodí cesnakový, bylinkový alebo sladkokyslý z brusníc či ríbezlí.
Rýchle, jednoduché a zdravé jedlo na zimné večery. • MALL.sk