4 + 1 recepty na šaláty, ktoré v zime zahrejú

Kapor, cukrovinky, vianočka, chlebíčky, šampanské. Cez Vianoce dávame telu poriadne zabrať a v „plnotučnom móde” často funujeme až do jari, kedy našim stravovacím návykom pohrozí jedine plavková sezóna. Tento rok na to poďte inak a telu odľahčite ešte v zime – skvele to ide s lahodnými zimnými šalátmi.

Šalátom proti depresii i kilám navyše

Huňaté svetre a zima sú pre mnohých z nás ospravedlnenkami pre zdravú životosprávu. Tučné jedlo nás síce pocitovo zahreje, ale po strávení z neho zostanú len kilá navyše a zlá nálada.

Práve jedlo je ale skvelým spôsobom, ako si zlepšiť protivnú náladu spôsobenú nedostatkom slniečka a pohybu. Zaraďte do jedálnička dobroty s vysokým obsahom vitamínu C a D – posilníte imunitu, zlepšíte náladu a detoxikujete organizmus. Čakanie na prvé slnečné dni ubehne rýchlejšie a vy sa aj v mrazoch budete cítiť skvele.

Obohaťte si jedálniček o potraviny obsahujúce vitamíny C a D. Pri výbere ale vždy dbajte na čerstvosť (predovšetkým u rýb, morských plodov a vajec) a snažte sa vyberať jedlo z ekologického poľnohospodárstva.Obohaťte si jedálniček o potraviny obsahujúce vitamíny C a D. Pri výbere ale vždy dbajte na čerstvosť (predovšetkým u rýb, morských plodov a vajec) a snažte sa vyberať jedlo z ekologického poľnohospodárstva.

Najjednoduchší spôsob, ako všetky zdravé suroviny rýchlo skombinovať, sú zimné šaláty plné farieb a chutí.

1)  Šalát s pomarančom a cviklou

Červená repa je bohatá na minerály, železo, zinok aj vitamíny A a B. V pomarančoch nájdete vitamín C, z orieškov získate vitamín B1 a o mede sa hovorí, že s ním máte doma pol lekárne – pre vaše telo je to bomba plná vitamínov, minerálov, aminokyselín a stopových prvkov. 

Suroviny na 4 porcie:

  • 4 ks menšej surovej červenej repy,
  • 6 lyžíc olivového oleja,
  • soľ a čerstvo namleté čierne korenie,
  • čerstvý rozmarín,
  • 2 pomaranče,
  • hrsť rukoly alebo poľného šalátu,
  • hrsť lúpaných lieskových orechov,
  • citrónová alebo pomarančová šťava,
  • 2 lyžice medu.

Ako na to:

Olúpané a umyté repy potrite olivovým olejom, osoľte, okoreňte a spoločne s vetvičkami rozmarínu ich zabaľte do veľkého pruhu alobalu. Pečte v rúre predhriatej na 200 °C asi hodinu. Medzitým ošúpte a na plátky nakrájajte pomaranče a pripravte si zálievku z citrónovej (alebo pomarančovej) šťavy, medu, olivového oleja, soli a korenia.

Repu nechajte mierne vychladnúť, nakrájajte ju na tenké plátky a rozložte na tanier. Pridajte plátky pomarančov, šalátové listy, pokvapkajte zálievkou a posypte orieškami.

Červená repa sa dobre dopĺňa s hovädzím mäsom. Pripravte sviečkovú a podávajte ju práve s týmto šalátom.Červená repa sa dobre dopĺňa s hovädzím mäsom. Pripravte sviečkovú a podávajte ju práve s týmto šalátom.

2) Švédsky šalát so slaninou a jablkami

Vo Švédsku poznajú zimu lepšie ako hocikde inde, a preto chmáry radi zaháňajú náložou vitamínu D v slanine, vitamínov A a B z jabĺk a vitamínu C z cibule.

Suroviny na 4 porcie:

  • zmes šalátov,
  • balíček bio slaniny z voľne chovaných ošípaných,
  • 4 zelené jablká,
  • 2 stredné cibule,
  • kozí syr,
  • soľ a korenie.

Ako na to:

Plátky slaniny upražte na panvici bez oleja. Slaninu vysušte obrúskami, väčšinu vypraženého tuku zlejte a na rovnakej panvici osmažte na kolieska nakrájanú cibuľku. Šalátové listy umyte, v mise zmiešajte s nakrájanými jablkami a dochuťte soľou a korením. Dajte na tanier, ozdobte slaninou, cibuľkou a posypte nadrobno rozdrobeným kozím syrom.

Kozí syr môžete vymeniť za parmezán alebo dresing z citrónovej šťavy a kyslej smotany.Kozí syr môžete vymeniť za parmezán alebo dresing z citrónovej šťavy a kyslej smotany.

3) Rýchly šalát z pečeného ružičkového kelu

Ružičkový kel je jedným z najvýznamnejších zdrojov vitamínu C. Dôležitá je ale krátka príprava tejto nepríliš obľúbenej zeleniny – pri dlhej tepelnej úprave totiž kel získava nepríjemný sírnatý zápach.

Suroviny na 4 porcie:

  • 500 g ružičkového kelu,
  • 500 g rímskeho šalátu alebo šalátu lollo roso,
  • maslo,
  • arašidy,
  • lyžička medu,
  • soľ a korenie.

Ako na to:

Ružičkový kel očistíme, rozkrojíme na polovice a osolíme. Na panvici rozohrejeme maslo a kel na ňom opečieme dozlata. Umyte šalátové listy, natrhajte ich do misy a pridajte hotové ružičky. Arašidy obaľte v mede, zamiešajte do šalátu a dochuťte soľou a korením.

Ak sa vaši stravníci nezaobídu bez mäsa, vymeňte arašidy za opražené kocky slaniny.Ak sa vaši stravníci nezaobídu bez mäsa, vymeňte arašidy za opražené kocky slaniny.

4) Pikantný ázijský šalát z červenej kapusty

Zahreje a nabije energiou. V tomto šaláte si pochutnáte na červenej kapuste nabitej vitamínom C, jablku a zdravých brusniciach, ktoré fungujú ako prevencia proti zápalom močových ciest. 

Suroviny na 4 porcie:

  • 1 hlávka červenej kapusty,
  • 2 malé červené cibule,
  • 2 mrkvy,
  • 2 červené jablká,
  • 50 g vlašských orechov,
  • 50 g sušených brusníc,
  • 2–3 lyžice červeného vínneho octu,
  • 3 lyžice červeného ríbezľového džemu,
  • 2 lyžice medu,
  • chilli paprička,
  • 2 lyžice panenského olivového oleja,
  • soľ a korenie.

Ako na to:

Kapustu, cibuľu, mrkvy a jablka očistite a nasekajte na tenké prúžky. Kapustu v mise nasoľte a nechajte vypotiť – potom prebytočnú vodu zlejte, pridajte cibuľu, jablká, mrkvy a brusnice. Všetko zalejte dresingom z vínneho octu, ríbezľového džemu, medu, olivového oleja, soli, korenia a najemno nakrájaných chilli papričiek. Dochuťte soľou a korením a ozdobte nasekanými vlašskými orechmi.

Sladkokyslý dresing s pikantnou chuťou chilli papričiek si získa milovníkov ázijskej kuchyne.Sladkokyslý dresing s pikantnou chuťou chilli papričiek si získa milovníkov ázijskej kuchyne.

Bonus: pečená zelenina „čo dom dá”

Možnosti teplých zimných šalátov sú v podstate nekonečné. Záleží len na tom, čo máte doma.

Zeleninu stačí očistiť, zmiešať v hlbokom pekáči, pokvapať olivovým olejom a ochutiť soľou a korením. A piecť – pomaly a dlho. Chute rôznych druhov zeleniny sa teplom uvoľnia, zmiešajú a vy si pochutnáte na bezkonkurenčnom zdravom jedle.

Ľubovoľne kombinujte:

  • zemiaky,
  • červenú repu,
  • mrkvu,
  • tekvicu,
  • reďkovky,
  • baklažán,
  • zeler,
  • paradajky,
  • jablká,
  • i pomaranče.

Na pečenej zelenine si pochutnáte len tak alebo ju posypte parmezánom, orechmi či kozím syrom. Z dresingov sa najlepšie hodí cesnakový, bylinkový alebo sladkokyslý z brusníc či ríbezlí.

Rýchle, jednoduché a zdravé jedlo na zimné večery.Rýchle, jednoduché a zdravé jedlo na zimné večery.

 

Odporúčame