8 digitálnych pomôcok pre vaše zdravie | Blog Mall.sk

8 digitálnych pomôcok pre vaše zdravie

Za jednu baterku vám o vašom zdravotnom stave povedia všetko, čo potrebujete vedieť. Niekedy ani tú baterku nepotrebujú. Reč je o zdravotných pomôckach, ktoré využijú mamičky s deťmi, športovci, staršie ročníky aj každý, kto sa záujíma o svoje zdravie.

1.   Digitálny teplomer

Ak máte doma ešte klasický ortuťový teplomer, určite to poznáte. Z polohy ortuti odčítavate, či máte 37,6 °C alebo snáď 37,2 °C a premýšľate, či ste teplomer nechali v podpazuší dosť dlho. Doba ale pokročila a už za 8 € zoženiete digitálny teplomer, ktorý po nameraní zapípa a ukáže vám presnú hodnotu na displeji.

Sofistikovanejšie prístroje sú bezkontaktné, čo využijú hlavne mamičky malých detí. Teplomer jednoducho priložíte k uchu alebo čelu bábätka a o už o chvíľu budete vedieť, ako na tom váš chrobáčik je. Špecialitou sú potom teplomery, ktoré odmerajú teplotu aj iných povrchov, ako je ľudské telo.  Jedným prístrojom tak odmeriate aj teplotu vody vo vani alebo jedla.

Bezkontaktný teplomer VisioFocus vie ako jediný premietnuť teplotu priamo na čelo. • 

2.   Tlakomer

Ak vás trápi vysoký alebo nízky tlak, je dobré jeho hodnoty pravidelne sledovať. Už preto, že dlhodobý prehľad ocenia lekári pri pravidelnej kontrole. Na tieto účely slúži domáci tlakomer, pri ktorom si môžete zvoliť, či chcete merať na ruke alebo na zápästí. Väčšina z týchto prístrojov dokáže merať aj pulz, takže už nemusíte s dvomi prstami na krku počítať tepy a sledovať pri tom čas.

Na dlhodobé sledovanie je praktická pamäť merania, vďaka ktorej môžete skontrolovať, ako sa hodnoty vášho tlaku v čase menia. Najlacnejší tlakomer zoženiete už za približne 12 €. 

3.   Infračervená lampa

Infračervené lampy sú novou generáciou presláveného horského slniečka a využitie nájdu v každej domácnosti. Infračervené žiarenie, ktoré produkujú, totiž simuluje slnečný svit zbavený škodlivých UV lúčov. Táto svetelná terapia uľavuje od bolesti, upchatých dutín, nespavosti aj zlej nálady.

Keď na vás s jeseňou ide zlá nálada, zapnite infralampu a rozžiarte si svoj deň aj myšlienky. Infračervené žiarenie vám rozprúdi krvný obeh a tiež podporí tvorbu hormónu šťastia, serotonínu. Špeciálny prístroj je biolampa, ktorá kombinuje viac typov žiarenia a urýchľuje tak hojenie zápalov.

Prehrejte sa, aj keď je vonku zima a tma. Na fotke je infralampa Medisana IR 885. • 

4.   Diagnostické testy

CRP test oceníte, ak to máte ďaleko k doktorovi alebo sa radi liečite svojpomocne. S týmto testom a jednou kvapkou krvi do 5 minút zistíte, či je za chorobou vírusová alebo bakteriálna infekcia. Ak test ukáže vysoké hodnoty, je potrebné vyhľadať lekára a chorobu liečiť antibiotikami.

5.   Alkohol tester

Každý vodič vie, že keď si dá pár pív alebo pohárov vína nemá za volantom čo robiť. Ale čo ten ďalší deň? S domácim alkohol testerom stačí dýchnuť a hneď viete, ako na tom ste. Presnejšie meranie zaistia náustkové prístroje, za približne 30 €, ale zoženiete aj kvalitné beznáustkové testery.

6.   Glukomer, oxymeter alebo cholesterolmeter

Glukomer meria hladinu cukru v krvi a diabetici ho potrebujú na určenie správnej dávky inzulínu. Tento prístroj je ale tiež užitočným pomocníkom každého kto sa zaujíma o zdravú výživu.

Saturáciu kyslíka vám rýchlo odmeria oxymeter. Okrem ľudí, ktorí trpia dýchavičnosťou ho využijú hlavne športovci. Podobne ako tlakomer, meria oxymeter taktiež pulz.

Ak vám lekár diagnostikoval vysoký cholesterol, určite doma využijete cholesterolmeter. Vďaka malému prístroju so samonasávacími prúžkami môžete kontrolovať úspešnosť svojej diéty. Niektoré prístroje tiež dokážu zmerať cholesterol, glukózu aj kyselinu močovú.

Všetky tieto prístroje, napr. glukomer Beurer GL 42, sa skladajú z viacerých častí. • 

7.   Inhalátor

Inhalátory nie sú len vreckové prístroje pre astmatikov. Domáce inhalátory a nosový kúpeľ zmierňujú kašeľ a uľahčujú vykašliavanie pri astme, pľúcnych ochoreniach a zápaloch nosových dutín. Alergikom uľahčia sezónu a sú vhodné pre deti aj dospelých.

Môžete si vybrať z kompresorového alebo ultrazvukového inhalátoru. Prvý typ je veľmi výkonný, avšak za cenu zvýšeného hluku. Moderné ultrazvukové inhalátory sú v porovnaní s nimi tiché a šetrné.

8.   Zvlhčovač a čistič vzduchu

Keď vonku mrzne, doma sa znižuje vlhkosť vzduchu. Suchý vzduch potom spôsobuje škrabanie v hrdle, suchý kašeľ aj únavu. Riešením je zvlhčovač vzduchu, ktorý do celej miestnosti priebežne rozprašuje mikročiastôčky vody. Ak chcete, môžete vodu obohatiť o éterický olej a prevoňať si tak celý byt. Prístroje v miestnosti samozrejme udržujú optimálnu vlhkosť, takže sa nemusíte báť plesní.

Ak je zvlhčovač kombinovaný s čističom, dokáže navyše z ovzdušia zachytiť nečistoty. To ocenia predovšetkým alergici a mamičky malých detí.

 

Top 5