7 krokov k úrodnému skleníku | Blog Mall.sk

Práca, ktorá prinesie plody: 7 krokov k úrodnému skleníku

Správne umiestnenie, dostatok slniečka aj vhodná zemina. Čo ďalšie zaistí bohatú úrodu vo vašom skleníku?

Prelom apríla a mája je ideálnym časom na zahájenie skleníkovej sezóny. Aby ste všakom vo vašom záhradníckom snažení boli úspešní, je potrebné dodržať pár zásad. Prečítajte si tipy, s ktorými sa váš skleník zazelená a práca v ňom vás bude baviť.

1. Dajte si záležať na umiestnení 

Základom úspešného pestovania v skleníku je predovšetkým jeho vhodné umiestnenie. Vyberte preto také miesto, kde bude dostatok priestoru na to, aby vám neprekážal, ale bol zároveň pohodlne dostupný. 

Pri umiestňovaní a plánovaní nezabúdajte, že na to, aby sa rastlinám v skleníku dobre darilo, potrebujú dostatok slnečného svetla.

Vyberte si skleník alebo fóliovník tu >>

2. Namiesto betónu použite dlaždice 

Keďže je skleník záležitosťou niekoľkých sezón, niektorí záhradníci preferujú jeho vybetónovanie. Vaše preferencie a potreby sa ale môžu rýchlo zmeniť a potom vám betón bude na záhrade zbytočne strašiť. 

Vyberte si radšej riešenie s dlaždicami. Dláždenie zvládnete pohodlne sami a v prípade potreby skleník jednoducho presuniete alebo zrušíte. Vo vydláždenom skleníku sa navyše dážďovky a ďalšie prospešné organizmy dostanú do pôdy oveľa jednoduchšie.  

Ako založiť záhon v 7 krokoch? >> 

3. Rozmyslite si riešenie skleníku 

Pri plánovaní nového skleníku si okrem jeho rozmerov rozmyslite tiež, ako bude riešený. Skleník môžete buď vykopať a vytvoriť bednenie s vyvýšeným záhonom alebo do skleníku len naveziete zeminu s  kompostom.

V skleníku dokonca ani nemusia byť záhony. Pokojne i ho vybavte systémom regálov, stolov alebo závesených kvetináčov

V skleníku nemusíte mať nutne záhony. Použite police, kvetináče či stoly. • 

4. Vyberte vhodnú pôdu aj plodiny 

Do skleníku sa najlepšie hodí stredne ťažká, hlinitá pôda, ktorá na seba viaže živiny a zadržuje optimálne množstvo vody. Rovnako dobre poslúži aj záhradnícky substrát s aktívnym humusom. Ten obsahuje pre rastliny potrebné živiny a hnojivo na niekoľko týždňov.  

Ak v skleníku nechávate pôvodnú zeminu, nezabudnite ju pred začiatkom sezóny prihnojiť. Skvele sa na to hodí napríklad konský hnoj, ktorý sa rýchlo rozkladá. Prihnojovať je potrebné v dobe, kedy sadeničku začínajú rásť. Najlepšie v menšom množstve a častejšie. Veľkú dávku by rastliny totiž nemuseli zvládnuť. 

Určite už máte naplánované, čo všetko v skleníku vypestujete. Pamätajte ale na to, že nie všetky plodiny sa do skleníka vzhľadom k svojej priestorovej náročnosti hodia. Také rajčiny, šalátové uhorky alebo rôzne druhy šalátov sú na pestovanie v skleníku ideálne, tekvicu alebo cuketu radšej zasaďte vonku.   

5. Naplánujte sadenie 

Ešte pred tým než začnete so sadením, tak si naplánuje ako plodiny rozmiestnite. Každá totiž potrebuje rôzne množstvo závlahy, slnečného svetla aj priestoru. Najskôr si zistite, ktoré z plodín majú podobné potreby, tie umiestnite veľa seba. Pokojne si pre lepší prehľad nakreslite plánik skleníku, kde si umiestnenie jednotlivých rastlín vyzančíte. 

Pri zakladaní skleníka sa zo záhradkárov stávajú majstri v Tetrise. Rozmiestniť viac druhov plodín na malom priestore totiž nie je len tak. Pomôžete si napríklad tým, že pod plodiny, ktoré rastú do výšky, vysadíte ešte drobnú zeleninu. Ideálnym príkladom sú rajčiny, po ktorými môžu rásť reďkovky alebo rôzne druhy šalátov. 

Všetko na záhradničenie nájdete tu >>

6. So slniečkom to nepreháňajte 

Aj keď je slnečné svetlo základom pre veľkú úrodu, letné horúčavy by vás o ňu mohli pripraviť. Zvážte preto zatienenie skleníka, ktoré rastliny počas najteplejších dní ochráni. Skvele poslúži zatieňovacia fólia, rákosové rohože alebo škrobový náter. 

Počas letných horúčav je dôležité aj pravidelné vetranie - zníži teplotu a vyčistí v skleníku vzduch, Väčšinou k tomu ale nestačia len otvorené dvere. Na rôzne druhy skleníkov môžete dodatočne zakúpiť vetracie okná. Myslite na ne ale hneď pri vyberaní nového skleníka.

Optimálnu teplotu aj vlhkosť v skleníku si postrážite vďaka teplomeru a vlhkomeru

Vyberte si tienenie na MALL.SK >> 

7. Polievajte ráno 

Zemina v skleníku by mala byť celú sezónu vlhká, čo docielite pravidelný zavlažovaním. Bežne stačí, ak budete polievať raz denne, najlepšie ráno. Voda totiž priťahuje slnečné lúče, takže by polievanie počas dňa mohlo vaše rastliny spáliť. Počas najhorúcejších dní polievajte pokojne aj dvakrát - ráno a večer. S večerným polievaním to ale nepreháňajte, aby rastliny nezostali cez noc príliš mokré. 

Udržujte v skleníku vlhkosť. Ideálne je ak budete polievať ráno. • 

Polievajte dažďovou vodou z nádrže, tá je pre vaše rastlinky najlepšia. Ak túto možnosť nemáte, použite vodu z kohútika. Vždy ju ale nechajte odstáť vo vedierku alebo kanve, aby z nej vyprchal chlór a dosiahla vyššiu teplotu. Ľadovú vodu rastlinky zrovna nemusia. 

Ako spracovať úrodu do poslednej bobule? >>

 

Top 5