Založte nový záhon: 7 krokov k vlastnej čerstvej zelenine | Blog Mall.sk

Založte nový záhon: 7 krokov k vlastnej čerstvej zelenine

Existujú dve ročné obdobia, v ktorých je dobré založiť si nový záhon: jar a jeseň. Postup je rôzny, ale cieľ spoločný -⁠ radosť z vlastnej zeleniny, ovocia alebo kvetín. Aby ste si už za pár týždňov pochutnali na vlastnej zelenine, čítajte, ako postupovať pri jarnom zakladaní záhona.

1. Nájdite vhodné miesto

Aby sa vašim plodinám darilo, potrebujete správne miesto. Nájdete ho:

  • na záveterných miestach - pokojne si pomôžte vysádzaním živého plota alebo inštaláciou gabiónu zo severnej strany,
  • mimo mrázovú kotlinu - to sú miesta, kam sa slnko za celý rok takmer nepozrie, pretože sú z južnej strany zakrytá domom, vysokým bežným alebo živým plotom a kríkmi,
  • na slnku alebo v polotieni - záhradné plodiny k svojmu rastu potrebujú slnko, ale napríklad v lete môže byť vyhňa trochu na škodu. Hľadajte preto miesta, kam slnko svieti aspoň pol dňa, sú otočené na juhovýchod, juh alebo juhozápad a ideálne je jedna zo strán mierne pritienená napríklad stromami. Rastlinám to prospeje, ale úplne nutné to nie je.

Myslite tiež na to, že sa o záhon budete v niekoľkých nasledujúcich mesiacoch starať. Preto nájdite miesto, na ktoré sa k záhonu ľahko dostanete zo všetkých strán.

2. Záhony si vymerajte a vykolíkujte

Je len na vás, na akú veľkú plochu si hneď zo štartu trúfnete. Pokojne začnite s malým rozmerom, trebárs meter krát meter a pol, vyskúšajte svoje schopnosti a odhodlanie, a na jeseň si pre ďalšiu sezónu pripravíme záhonov viac. Alebo sa pokojne pustite na záhon desaťmetrový. Nezabudnite ale, že potrebujete pohodlne dosiahnuť aj doprostred záhonu, aby sa vám na ňom dobre pracovalo.

A pokojne sa oddajte kreativite a vymyslite si tvar podľa svojich predstáv -⁠ nikde nie je napísané, že záhon musí byť obdĺžnikový.

Akonáhle si určíte miesto pre svoje nové záhony, vezmite si meter, drevené kolíky a špagát. Vymerajte si zvolené rozmery záhonu, do jeho rohov kladivom alebo sekerou zatlčte kolíky a povrázkom si vyznačte obvod záhonu.

Záhradníčenie sa bez fyzickej práce nezaobíde. Aj preto ho toľko ľudí vyhľadáva. • 

3. Poriadne to zrýľujeme alebo záhradný fitness

Či už zakladáte záhon na neudržiavanom trávniku alebo obnovujete záhony, ktoré ste nechali pár sezón ľadom, pôda potrebuje prekypriť a dodať živiny:

  • začnite od konca záhonu a cúvajte,
  • vezmite rýľ alebo rycie vidly a lopatu a zeminu prevráťte - ponorte celú rýľovaciu plochu do zeme, poriadne zatiahnite a obráťte,
  • prvú brázdu odhoďte napríklad do záhradných koliesok a potom ich použite na kompost,
  • trsy hneď po otočení rýľom trochu rozbite
  • a takto postupujte po celej dĺžke záhonu.

Akonáhle máte poryto, vyťahajte tie najpevnejšie trsy, tie menej pevné zbavte buriny a korienkov a nechajte obrátené zelenými časťami nadol. Tráva sa začne v pôde rozkladať tým do nej priebežne pridáte trochu živín.

Ak sa vám ryť nechce alebo máte problémy s chrbtom, nezúfajte. Na pomoc si vezmite motorizovaný kultivátor. Rozruší a prevzdušní pôdu do hĺbky okolo 20 cm.

Prácu vám uľahčí aj vyvýšený záhon. Stačí ho postaviť na správne miesto, navrstviť do neho substrát, mierne utlačiť a vysievať. Využijete ho aj na balkóne, terase alebo vybetónovaných častiach záhrady.

>> Okrem záhonov pripravte na jar aj zvyšok záhrady. Prečítajte si, ako na to. <<

4. Otestujte si pôdu

Síce to nie je univerzálne pravidlo, ale väčšina bežných druhov zeleniny a kvetov potrebuje neutrálne pH pôdy. Takže si tú svoju otestujte, aby ste vedeli, či nie je príliš kyslá alebo zásaditá.

Možno si ešte spomeniete na "lakmusové papieriky", ktoré ste používali v hodinách chémie. Podľa pH kvapaliny, do ktorej ste ich ponorili, menili. A presne taký pokus si teraz urobte.

  • Vezmite si niekoľko pohárikov, do každej naberte hrsť zeminy z inej časti budúceho, už rozrytého záhonu.
  • Zeminu rozmiešajte v destilovanej vode s izbovou teplotou. Stačí 2-⁠3 cm nad úroveň zeminy.
  • Dôkladne zmes premiešajte a nechajte 3-⁠5 minút ustáliť.
  • Vezmite testovací prúžok a ponorte do roztoku. Ako dlho má zostať prúžok ponorený, sa líši podľa výrobcu.
  • Podľa farebnej škály na obale testovacích prúžkov spoznáte, aké pH vaša zemina má. Neutrálne pH je 7. Ak je pH nižšie ako 7, je vaša pôda kyslá, ak vyššia, pôda je zásaditá.

Na pestovanie zeleniny a kvetín tiež nesmie byť pôda príliš piesčitá ani ílovitá. Tu je skúška jednoduchšia. Vezmite hrsť hliny a zovrite v päsť. Ak to vôbec nejde a hlina sa po uvoľnení päste úplne rozpadá, je príliš piesková a neudrží vlahu. Ak hlina skôr pripomína plastelínu, je pôda príliš ílovitá a ťažká. Rastlinám sa z nej budú ťažko čerpať živiny. Ak dosiahnete výsledku niekde medzi týmito extrémami, nerobte si so štruktúrou starosti.

Substrát na zlepšenie pôdy si pokojne pripravte vopred. • 

5. Pridajte živiny a vylepšite štruktúru pôdy

Keď už poznáte vlastnosti pôdy, vylaďte ju podľa potrieb. Pri jarnom zakladaní záhona nehnojte konským hnojom, ani maštaľným hnojom. Čerstvý hnoj vie sadeniciam spáliť korene a semená vôbec nevzídu.

Na jar je oveľa vhodnejšie premiešanie zeminy s kompostom alebo výsevným substrátom, prípadne špeciálnymi hnojivami. Prípadne siahnite po špeciálne namiešaných zmesiach pre rôzne druhy plodín.

Ak potrebujete prekypriť príliš ílovitú pôdu, posypte plochu záhonu pieskom alebo veľmi, veľmi jemným štrkom. Naopak na príliš piesčitú pôdu bude stačiť preosiaty kompost alebo väčšie množstvo substrátu.

Po rašeliníku, lístí zo stromov alebo borovicovom ihličí siahnite, ak potrebujete znížiť pH pôdy. Ak ho potrebujete zvýšiť, riešením je dolomit alebo vápno. Nikdy ale nevápnite pôdu tesne (týždne až pár mesiacov) pred sadením zemiakov, zeleru, jahôd, hrachu, paradajok, kukurica či rebarbory.

Teraz už len motykou poriadne premiešajte všetky zložky pôdy a povrch hrabľami čo najdokonalejšie zarovnajte -⁠ aby nevznikli priehlbiny, kde sa budú robiť mláčky vody.

>> Slnko, tieň, kyslá pôda alebo svetové strany. Záhradnícky plán pomôže s výsadbou. <<

6. Dajte záhonom výsledný tvar

Zaistite okraje záhonu obrubníkmi alebo doskami. Veľmi efektné, hlavne pre kvetinové záhony, sú drevené plôtiky či záhradné palisády.

Medzi jednotlivými záhonmi si urobte cestičky z nášľapných kameňov. Celkový dojem bude ešte výraznejší, ak ste sa rozhodli, že pestovňa vašej osobnej zeleniny bude mať nepravidelný tvar.

Pripravte si nevyhnutné sádzacie náradie. • 

7. Osádzajte si prvý záhon

Aby ste zo svojho diela mali čo najlepší pocit, siahnite po sádzacích lopatkách a kolíkoch a zasaďte si alebo zasejte zeleninu, ktorú máte najradšej. Akonáhle si pestovanie dokonale ohmatajú, pustite sa do experimentov: rozkreslite si pestovný plán, striedajte plodiny, skúšajte odrody... alebo to nechajte na vlastnú intuíciu. Rovnako ako maľovanie je aj starostlivosť o záhradu tvorivá činnosť.

Pre začiatok skúste trebárs:

  • reďkovky,
  • hlávkový šalát,
  • špenát,
  • alebo mrkvu.

Pre začiatok bude jednoduchšie, keď si na trhu kúpite predpestované sadeničky. Vyskúšajte si ale, ako si zeleninu pre budúcu sezónu predpestovať. Do kvetináča si zasejte neskorý šalát a až nad zeminu vykukne aspon 6 lístkov, presaďte ho na záhon.

>> Všetky potreby pre prácu na záhradu zoženiete na MALL.SK. <<

A aby vám nič neuniklo, sledujte nás na sociálnych sieťach. Sme na Facebooku, Instagrame aj na YouTube.

 

 

Top 5