Generálka záhrady: pripravte ju na príchod jari | Blog Mall.sk

Generálka záhrady: pripravte ju na príchod jari

Ovocné stromy, trávnik, záhony alebo jazierko potrebujú po dlhej zimnej prestávke generálne upratovanie. Čím viac času svojej záhrade na jar venujete, tým bohatšie vás potom počas leta odmení.

Trávnik: upratovanie, vertikutácia aj hnojenie

Akonáhle sa roztopia posledné zvyšky snehu a nočné teploty už neklesajú k nule, vezmite do ruky hrable a trávnik vyčistite od lístia. Potom naštartujte vertikutátor alebo siahnite po ručnom prevzdušňovači trávnikov a jemne prekyprite vrchnú vegetačnú vrstvu. Tým trávnik zbavíte buriny aj machu a zvýšite cirkuláciu vzduchu pre lepší príjem vody a svetla. Tráva potom lepšie porastie.

Kto chce mať v lete naozaj hustý zelený trávnik, môže trávu podporiť aj hnojením. Najlepšie sú hnojivá s vysokým podielom dusíka, draslíka a fosforu, ktoré živiny uvoľňujú postupne. Ak vám trávnik na konci marca vyrastie až do výšky 8-10 cm, pokojne ho mierne zastrihnite.

Prečítajte si, ako sa na jar správne starať o kosačku. >>

Vertikutácia trávnika je jednou z hlavných jarných činností každého dobrého záhradkára. • 

Kríky a stromy: čaká vás prierez

Na jar je vhodná doba k prerezaniu kríkov a ovocných stromov. Zbavte ich uschnutých a chorých vetví pomocou píly a zastrihnite tie výhonky, ktoré sa krížia alebo prepletajú. Cieľom je drevinu presvetliť a omladiť. Mladé stromčeky, ktoré ešte neprodukujú, určujete prierezom ich budúci rozvoj.

Než sa púčiky stromov otvoria, postriekajte ich prípravkom proti škodcom. Staršie stromy pohnojte, ideálne vyzretým kompostom. Hnojivo zaorajte alebo zaryjte ľahko pod povrch pôdy pod korunou stromu, nikdy ale priamo pri kmeni. Čím starší strom, tým viac hnojiva bude treba.

Orezané a ostrihané výhonky stromčekov nikdy nespaľujte, prišli by ste o cenný materiál. Použite záhradný drvič, rozmelnite vetvy na mulč a ten hoďte na kompost. V budúcom roku bude plný hodnotných živín.

Zakúpte si nový zahradný drtič >>

Orezané výhonky z kríkov a stromov nespaľujte. Radšej ich pomeľte v drviči a hoďte na kompost. • 

Záhonky: potrebujete motyčku aj hrable

Na záhonoch vám hneď zjari vyrašia prvé buriny, preto vezmite do ruky motyku a poriadne pôdu prekyprite. Vykopanú burinu z pôdy odstráňte a záhon uhlaďte hrabľami. Potom sa vrhnite na sadenie prvých rastliniek.

Pozornosť venujte aj svojmu kompostu, ktorý na jar potrebuje prehádzať. Vďaka tomu sa prevzdušní a bude rýchlejšie tlieť. A nezabúdajte ani na záhradné jazierko, ktoré vyčistite od všetkého lístia, rias alebo zvyškov rastlín.

 

Top 5