Bezpečné cestovanie so psom | Blog Mall.sk

Bezpečné cestovanie so psom

Ako prevážať svojho psíka bezpečne a pohodlne? Ako ho správne zaistiť? Poradíme vám, čo robiť, aby ste si spoločné cesty autom s vašim psíkom bezpečne užili.

Niekedy stačí len jeden menší náraz a nepripútaný psík môže zraniť seba aj vás. Je veľmi dôležité, aby sa psík po aute voľne nepohyboval, pretože:

  • rozptyľuje vodiča
  • môže si ublížiť pri páde medzi sedačky
  • pri náraze sa mení na voľne letiaci náklad, ktorý ohrozuje celú posádku.

Predné sedadlo patrí ľuďom

Na prvý pohľad sa to síce môže zdať ako dobrý nápad, pes je pod vašimi nohami alebo na kolenách kľudnejší. Tento spôsob cestovania je ale veľmi riskantný. Ak sa pri náraze aktivujú airbagy môžu vášho psíka veľmi vážne zraniť.

Ako teda bezpečne cestovať so psíkom?

V batožinovom priestore

Kufor vášho auta je ideálny na prevoz väčších plemien. Ak nechcete mať kufor plný blata a chlpov, zaobstarajte si poťah alebo aspoň psiu deku. Na to, aby ste zaistili, že pes pri náraze nepreletí cez zadné sedadlá do priestoru auta, oddeľte batožinovú časť sieťou alebo špeciálnou mriežkou.

Ak prepravujete vašich psíkov v kufri auta, zaobstarajte si špeciálny poťah. • 

V prepravke alebo v klietke

Odborníci sa zhodujú, že ide o najbezpečnejší spôsob prepravy psov v aute. Klietku alebo prepravku umiestnite do kufra a nie na zadné sedadlá – tam totiž nedokážete zabrániť tomu, aby preletela autom. Nie všetky psíky sa však v prepravkách cítia bezpečne a pokojne,  niektorí zatvorenie v klietke vôbec neznesú.

Začnite vášho psíka učiť na prepravku už od šteniatka. Zvykne si a v dospelosti zvládne cestovanie bez problémov. • 

Náš tip: Na to, aby ste zistili či váš psík zvládne prepravu v klietke alebo prepravke, ho najprv vezmite  do zverimexu a vyskúšajte si to nanečisto. Ak bude z prepravky nervózny a bude v nej chodiť dokola alebo sa bude chcieť dostať von, zvoľte radšej iné riešenie. Inak by sa cestovanie stalo utrpením pre vás aj pre psíka.

Na zadných sedadlách

Pre menších psíkov sa vyrábajú špeciálne autosedačky, ktoré pripnete na podhlavník, vďaka čomu psík zostane presne na svojom mieste.

Ak je v psík v aute nepokojný a potrebuje sa hýbať, stavte skôr na špeciálnu deku, ktorú pripevníte k podhlavníkom a rohom sedadiel. Deka je pre zadné sedačky ideálna, pretože:

  • zabránia psíkovi, aby sa dostal na predné sedačky
  • nedovolí mu zapadnúť do priestoru medzi sedadlami pri silnejšom brzdení
  • ochráni poťahy auta.

 

Pripútanie bezpečnostnými pásmi pre psov

Psia deka alebo autosedačka žiaľ pri prípadnej autonehode psíka neochráni. Ak psa nepriviažete v prepravke alebo v klietke, tak by ste mu mali zaobstarať špeciálne pásy pre psov.

Pásy zaistia, že pes pri náraze nepreletí predným oknom ani si neublíži nárazom o predné sedadlá. Môžete si vybrať medzi pútkom, ktoré prevlečiete bezpečnostnými pásmi v aute a pripnete ho k postroju alebo obojku psa. Alebo stavte na masívne bezpečnostné postroje.

 

Ak psíkovi nevyhovuje prepravka, môžete ho pripútať o bezpečnostné pásy. • 

Kompletnú výbavu pre cestovanie so psom v aute nájdete tu >>

Ak váš psík cestovanie veľmi dobre neznáša, vezmite mu so sebou peliešok. Je to preňho známe a bezpečné prostredie, ktoré mu pomôže upokojiť sa. Nezabudnite ho však pripútať bezpečnostnými postrojmi.

Postroje sa predávajú v rôznych veľkostiach a psa zaistia podobne ako klasické bezpečnostné pásy vás. Stavte na výrobky s platnou atestáciou, v tomto prípade sa oplatí investovať. Málo odolný materiál nemusí na postroji ustáť silný náraz. Slabá karabinka môže pri nehode ohroziť okrem vášho psíka aj vás.

 

Top 5