5 dôležitých rád, ako udržať zuby vášho psa zdravé | Blog Mall.sk

5 dôležitých rád, ako udržať zuby vášho psa zdravé

Vedeli ste, že 4 z 5 dospelých psov trpia ochorením ďasien? Je to najčastejšie psie trápenie. Pritom zuby sú pre psy dôležité nielen pri kŕmení, ale tiež pri hre - aby mali radosť zo života. Dobrá správa je, že nikdy nie je neskoro začať so starostlivosťou o psí chrup.

1. Chodievajte na pravidelné kontroly k veterinárovi už od šteniatka

Kým zubný kaz by ste u psov našli len výnimočne, zubným povlakom, kameňom, alebo napríklad aj zlým skusom trpia úplne rovnako ako ľudia. A rovnako ako my majú problémy so zubami už od mala. Nie vždy odhalíte zubný povlak alebo kameň včas. Pritom je oveľa ľahšie problémom so zubami predchádzať než ich liečiť.

Zaručene spozná problémy s ďasnami len veterinár, ktorý vám tiež poradí, ako sa správne o psí chrup starať. Prvá rada teda znie: nezanedbávajte návštevy veterinára.

Väčšina psov si návštevu veterinára veľmi neužíva. Skúste psíka od malička učiť, že po bezproblémovej prehliadke príde odmena • 

2. Sledujte správanie a stav vášho psa

Prvou známkou ochorenia ďasien býva zápach z úst. Že je vášmu psíkovi cítiť z papule naozaj nie je normálne, aj keď si to veľa ľudí myslí. Mali by ste tiež sledovať, či mu ďasná pri naťahovaní alebo okusovaní hračiek nekrváca.

A ak už má pokročilý zápal ďasien, môže byť tak trochu bez nálady, unavený, ale aj podráždený a nedotklivý. Asi tak ako vy, keď vás bolia zuby.

3. Čistite mu zuby

Áno, Naozaj. Vezmite obyčajnú kefku na zuby a zubnú pastu pre domácich miláčikov a čistite svojim štvornohým parťákom zuby. Ideálne každý deň. Možno vám to príde prehnané, ale stav zubov ovplyvňuje celkové zdravie psa. A určite nechcete, aby mal v tlame na staré kolená len posledné pahýľky a stravu ste mu museli mixovať.

Čistenie zubov je u psov rovnako dôležité ako u ľudí. Nezanedbávajte to. • 

Ako na správne čistenie zubov?

  • Najlepšie je učiť psíka zvyknúť si na čistenie zubov už od šteniatka. Zubná pasta pre zvieratá by mu mala chutiť. Nikdy nepoužívajte tú ľudskú. Psa štípe, takže by ste mu čistenie zubov hneď od začiatku sprotivili.
  • Pastu mu dajte najskôr ochutnať na špičku prsta. Keď mu chutí, opatrne mu zovrite noštek, aby mal zuby čo najviac stlačené, a prstom s kúskom pasty mu prechádzajte po zuboch a ďasnách. Určite to ale neskúšajte, ak je pes agresívny a bojíte sa, že by mohol zaútočiť.
  • Keď si zvykne na to, že má v tlame niečo, čo nemá okusovať ani olizovať, vezmite navlhčenú kefku s pastou zatlačenou do štetín a opatrne mu vyčistite očné zuby. Nikdy nezačínajte s prednými zubami - tie sú najcitlivejšie. Stále drží? Paráda! Vyčistite aj zvyšok zubov a zajtra zase nanovo.

4. Nechajte ho hrýzť, žuť a hrať sa

Okusovanie je dôležitá časť psieho života. To samozrejme neznamená, že máte svojho štvornohého miláčika nechať hrýzť vaše obľúbené topánky. Doprajte mu však dostatok hračiek, drevených kolov a látkových i gumových uzlíkov - zabavia sa s nimi a bude si o ne aj prirodzene čistiť zuby. Síce ho to zubného kameňa nadobro nezbaví, ale je to skvelá prevencia.

Okusovanie je dôležitá súčasť psieho života. Tak ho svojim štvornohým miláčikom neodopierajte. • 

5. Dávajte mu žuvačky

Teraz prichádza časť, z ktorej bude mať váš pes najväčšiu radosť. Žuvacie maškrty bráni usadzovaniu zubného povlaku a tvorbe zubného kameňa. Tým tiež znižujú zápach z úst psa. Na trhu ich nájdete veľa. Dentálna tyčinky, žuvacie plátky alebo napríklad špeciálne žuvacie kosti.

Napríklad dentálne tyčinky Dentastix majú špeciálny tvar vyvinutý pre starostlivosť o zuby aj ďasná a znižujú tvorbu zubného kameňa až o 80%. Ideálne ich svojmu miláčikovi dávajte raz denne. Majú nízky obsah tuku, takže sa nemusíte báť, že by váš pes bol za chvíľu ako valček. Maškrty vyberajte vždy podľa váhy vášho psa. Trebárs Dentastix vyrába žuvacie kosti špeciálne pre malé plemená aj pre veľké psy nad 25 kg.

Pokiaľ chcete svojmu psovi poskytnúť naozaj perfektnú starostlivosť, novinkou medzi žuvacími maškrtami sú Dentastix Twice Weekly. Dávajte ich psíkovi dvakrát do týždňa a vďaka ich unikátnej textúre bude mať hĺbkovo vyčistené zuby až k ďasnám.

 

Top 5